Mali grad

Svečana prireditev z razvitjem prapora in pripenjanjem trakov Prostovoljnega gasilskega društva Sela pri Kamniku

22.08.2015

 

Popoldan so gasilke in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Sela pri Kamniku pripravili svečano prireditev z razvitjem prapora in pripenjanjem trakov ter z gasilsko parado, ki si jo je ogledalo lepo število ljudi, obeležili pomemben mejnik v delovanju kamniškega društva. Dogodka se je udeležil tudi župan Marjan Šarec skupaj s podžupanom Igorjem Žavbijem, predstavnikom Gasilske zveze Kamnik Antonom Prelesnikom, predsednikom Prostovoljnega gasilskega društva Sela Francem Sušnikom in predsednikom Krajevne skupnosti Sela Primožem Pircem.

V slavnostni paradi so sodelovale gasilke in gasilce Prostovoljnega gasilskega društva Sela pri Kamniku, pridružile pa so se jim tudi gasilke in gasilci ostalih gasilskih društev občine Kamnik in sosednjih občin. Za glasbeno popestritev so poskrbele godbenice in godbeniki Mestne godbe Kamnik skupaj s članicami Društva kamniških mažoretk Veronika, posebno noto so dodali gasilski praporščaki in narodne noše.

Ob zvokih koračnice in s kulturnim programom učenk in učencev Podružnične šole Sela je sledila je osrednja slovesnost razvitja prapora in pripenjanja trakov, ki se je odvijala na tamkajšnjem športnem igrišču. Predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Sela pri Kamniku Franc Sušnik je z izrečeno zaobljubo: »Prevzemam prapor in obljubljam, da bo naše članstvo z nesebičnim delom vedno in povsod dokazovalo, da je vredno biti član gasilske organizacije in da bo pod tem praporom enotno in složno« v imenu društva prevzel nov prapor, pripenjanju trakov in žebljičkov pa je nato sledil še blagoslov, ki ga je opravil župnik Danijel Kaštrun. Slednji je obenem opravil še blagoslov gasilskega vozila, ki so ga gasilke in gasilci Sel pri Kamniku prejeli v lanskem letu.

Predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Sela pri Kamniku Franc Sušnik ob prejemu novega prapora ni skrival navdušenja in se je ob tej priložnosti vsem darovalcem iskreno zahvalil za podporo.

Prostovoljnemu gasilskemu društvu pa je izrekel čestitke tudi župan Marjan Šarec in v svojem nagovoru dejal: »Tovarišice gasilke, tovariši gasilci, spoštovane krajanke, spoštovani krajani, spoštovani gospod župnik, danes se lahko ob tej novi pridobitvi iskreno veselimo skupaj s Prostovoljnim gasilskim društvom Sela pri Kamniku. To je pika na i k njihovim prizadevanjem, ko so obnovili dom, pridobili tehniko, sedaj je sledil še prapor. V zgodovini človeštva je imela zastava, prapor ali pa bandero pomembno vlogo. Vedno, ko so se odvijale bitke, takrat še na konjih ali pa peš, je veljalo, da dokler zastava vihra v vetru, je vojska še sposobna opravljati svoje naloge, ko pa je bila zastava enkrat poteptana, je bil to znak poraza. Tudi danes ti prapori kamniških društev, ki stojijo tukaj pred nami ponosno in pokončno, pričajo, da so vsa društva v občini pripravljena izvajati svoje naloge. Prapor je znak pripadnosti. Prapor je znak pripadnosti gasilstvu. Prapor je znak pripadnosti kraju. Predvsem pa krajanke in krajani, kajti dokler bodo vihrali ti prapori, do takrat se vam ni bati za vašo varnost. Gasilska organizacija bo poskrbela za to, da vam bo pomagala ob vsaki nevšečnosti, ob požarih, poplavah ali kakšnih drugih nesrečah. Prostovoljnemu gasilskemu društvu Sela pri Kamniku iskreno čestitam ob tej pridobitvi, ob razvitju novega prapora naj vam bo v slavo in v čast, naj vas ponosno spremlja na vseh prireditvah. Na pomoč!«

Ob tej priložnosti so bila priznanja in odlikovanja članom društva za zasluge in delo na področju preventive, operative, vzgoje in usposabljanja ter druge organizacijske dejavnosti v prostovoljni gasilski organizaciji.

Ob zvokih ansambla Poljanšek pa smo tako zaključili uradni del slovesnosti.

Z gasilskim pozdravom »Na pomoč!« Prostovoljnemu gasilskemu društvu Sela pri Kamniku iskrene čestitke ob prevzemu novega prapora!


<< Nazaj | Novice