Mali grad

Šutno preplavil vonj po knjigah »Festivala potujočih knjižnic«

27.05.2016

 

Šutno preplavil vonj po knjigah »Festivala potujočih knjižnic«Vsaki dve leti se v okviru »Festivala potujočih knjižnic« le-te oziroma bibliobusi zberejo in se predstavijo v enem izmed slovenskih krajev. V letošnjem letu je organizacijo 19. srečanja skupaj s Sekcijo za potujoče knjižnice pri Zvezi Bibliotekarskih društev Slovenije in s podporo Občine Kamnik prevzela Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik. Festival se odvija sočasno z Veronikinim festivalom, ki v lepo kamniško mestno jedro privabi veliko obiskovalcev. Zbranim pa se je dopoldan ob uradnem odprtju pred staro knjižnico pri Parku Evropa pridružil tudi župan Marjan Šarec.

Po Sloveniji v 13 knjižnicah, občini Kamnik in Domžale imata eno vozilo, vozi 12 potujočih knjižnic – bibliobusov, ki obiskujejo približno 700 postajališč v 86 slovenskih občinah. Murskosoboška potujoča knjižnica obiskuje tudi pet madžarskih krajev, preko državne meje pa vozi še goriška knjižnica. Štiri potujoče so predelane iz avtobusov, šest iz tovornjakov in dve iz kombija. V njih se med bralce vozi od 2.000 do 3.000 enotgradiva, v večjih pa od 6.000 do 7.000. Potujoče knjižnice skupaj tako vozijo približno 75.000 enot gradiva. Vse knjižnice, skupaj v dolžino merijo preko 120 metrov, so pomembne za oddaljene kraje, kjer širijo bralno kulturo med ljudi, posebej med ranljive skupine, ki sami ne morejo do osrednjih knjižnic. Stik med knjižničarji in uporabniki je tukaj zelo poseben, pristen in oseben, zato so obiski potujočih knjižnic v kraje, oddaljene od osrednjih knjižnic, tudi pomembni dogodki, ki se jih ljudje vedno znova veselijo.

Danes so tako slovenski in hrvaški bibliobusina prav poseben način prispeli v naše srednjeveško mesto. Konvoj 12 slovenskih potujočih knjižnic in dveh hrvaških, z Reke in iz Križevcev, je že ob 8.15 krenil s parkirišča Arboretum Volčji Potok, ustavili in napolnili pa kamniško Šutno. Ob 9.30 se je v Rojstni hiši Rudolfa Maistra odvijala tiskovna konferenca, ki ji je ob 10. uri sledilo uradno odprtje festivala pred staro knjižnico pri Parku Evropa.

Zbrane, med njimi tudi 61 udeležencev festivala in posveta iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske, je ob odprtju sprva pozdravila direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik mag. Breda Podbrežnik Vukmir inpoudarila pravico do enakopravnega dostopa do kulturnih dobrih, zaupanje v moč knjige, ki spreminja svet na bolje, in pomen branja.

Predsednica Sekcije za potujoče knjižnice Tjaša Mrgole Jukić je k njenim besedam dodala: »Knjižnica je pomembno stičišče ljudi in je namenjena vsem prebivalcem od rojstva do smrti. Kako pa je poskrbljeno za tiste, ki do knjižnice sami ne morejo, za starejše, šoloobvezne otroke ali najmlajše? Najboljša rešitev je bibliobus, saj lahko pripelje v vsako vas in stoji pred vsako šolo ali vrtcem.«

Predsednica Zveze Bibliotekarskih društev Slovenijedr. Sabina Fras Popović je povedala: »Ostane samo želja, da to veselje, to igrivost in to radost, ki ste jo pokazali na tem nastopu, prenesete tudi v odnos do knjige in branja. Da sprejmete knjigo in branje v dogodivščino, kjer nikoli ne veste, kje se bo končala, kam vas bo popeljala in kaj vam bo prinesla. Hvala vam, da ste z nami, da se v Občini Kamnik, župan in njegova ekipa, dobro zavedajo, kaj pomeni knjiga za razvoj ne samo kulture temveč tudi gospodarstva.«

Župan Marjan Šarec pa ni ostal ravnodušen nad vrvežem in prijetnim dogodkom, ki je kamniško ulico napolnil z vonjem po knjigah in odprl festival z naslednjo mislijo: »Danes bo v Kamniku prav veselo, saj se odvijata kar dva festivala, Veronikin festival in Festival potujočih knjižnic, in oba nas bosta spodbujata h kulturi, razmišljanju o branju in knjigah. V današnjem času, ko je domala že vse dostopno na internetu, čedalje manj posegamo po knjigah. Ampak verjamem, da knjige ne bodo izumrle. Ostale bodo naše spremljevalke skozi življenje in k temu veliko pripomorejo tudi potujoče knjižnice. Slednje pridejo v tiste kraje, ki imajo oddaljene matične knjižnice, z njihovim prihodom pa prebivalkam in prebivalcem teh krajev, tudi najmlajšim, omogočajo, da se seznanijo z bralno kulturo. Zlasti pri najmlajših je pomembno spodbujati veselje do branja, saj s tehnološkim razvojem opažamo, da imamo čedalje manj besednega zaklada in smo se vrnili na raven pogovarjanja s simboli. Da temu ne bo tako, bodo poskrbele knjižničarke in knjižničarji, da bo knjiga dobila oziroma imela tisto mesto, ki si ga v kulturi naroda tudi zasluži. Pozdravljam vas s knjigo v roki, popoldan pa vas vabim na Veronikin festival, v organizaciji Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik in Vrtca Antona Medveda Kamnik.«  

Za kulturno popestritev je poskrbela pevka in dijakinja Srednje vzgojiteljske šole Lara Prezelj ob klavirski spremljavi mentorice Neže Drobnič Bogataj iz Glasbene šole Glas, učenci Podružnične šole Vranja Peč so pod mentorstvom Maje Jesenik Štefin navdušili z igrico »Pst, tišina!«, za dobro voljo in domače viže pa sta poskrbela harmonikarja Nejc Pirš in Benjamin Krhin.

V popoldanskem času se bo odvijal še strokovni posvet, kjer bo predsednica Sekcije za potujoče knjižnice Tjaša Mrgole Jukić predstavila delovanje teh posebnih knjižnic v lanskem letu, njena hrvaška kolegica Iva Pezer pa delovanje hrvaških knjižnic. Direktorica reške knjižnice Gordana Tuškan bo predstavila njihovo novo potujočo knjižnico, temu bo sledila še okrogla miza z naslovom »Moderni bibliobus«, na kateri bodo sodelovali predstavniki proizvajalcev bibiliobusov in predstavnik Ministrstva za kulturo Marjan Gujtman. Ob 19. uri bo konvoj krenil v Terme Snovik.

Če ste današnjo predstavitev potujočih knjižnic zamudili, ste vabljeni, da si jih ogledate še jutri, v soboto, 28. maja 2016, na parkirišču pred upravno stavbo Arboretuma Volčji Potok.


<< Nazaj | Novice