Mali grad

Strokovna sreda namenjena strokovni ekskurziji v Matično knjižnico Kamnik

13.05.2015

 

Župan Marjan Šarec se je dopoldan udeležil Strokovne srede, ki velja za vseslovenski strokovni dogodek za mladinske knjižničarje. Tokrat je potekala kot strokovna ekskurzija v Matično knjižnico Kamnik. V okviru omenjenega dogodka so zbrani prisluhnili predstavitvi dejavnosti za promocijo branja, predstavitvi družinskega vodnika Kamniške pravljične poti avtorice Irene Cerar in si ogledali odprtje razstave ilustracij Polone Lovšin in Milana Eriča ter se za zaključek ekskurzije odpravili še na potem po našem mestu.

Strokovne srede imajo svoj izvor v prizadevanju Pionirske po nenehnem izpopolnjevanju svojih knjižničarjev in širjenju pridobljenega znanja med ostale mladinske knjižničarje. Prvi strokovni seminar je Pionirska pripravila leta 1956, redna oblika izobraževanja za mladinske knjižničarje splošnih in šolskih knjižnic pa poteka od leta 1972 vsako drugo sredo v mesecu. V maju navadno pripravijo ekskurzijo za mladinske knjižničarje. Letos so tako izbrali Kamnik, tudi zaradi lanske IBBY nagrade, da predstavijo prizadevanja Matične knjižnice Kamnik za razvoj bralne kulture pri otrocih in mladih. Približno 40 knjižničarjev je tako v kamniški knjižnici prisluhnilo predstavitvi dejavnosti za promocijo branja, predstavitvi nove knjige Kamniške pravljične poti avtorice Irene Cerar in si ogledali odprtje razstave ilustracij Polone Lovšin in Milana Eriča iz nove knjige Kamniške pravljične poti.

Zbraneob današnji Strokovni sredi sta sprva pozdravili vodja Pionirske in Oddelka za otroke in mladino Mestne knjižnice Ljubljana mag. Darja Lavrenčič Vrabec in direktorica Matične Knjižnice Kamnik mag. Breda Podbrežnik Vukmir. Slednja je skupaj s Sabino Zore in Majo Šinkovec Rajh predstavila dejavnosti za promocijo branja, ki jih izvajajo v kamniški knjižnici.

Sledila je predstavitev družinskega izletniškega vodnika Kamniške pravljične poti avtorice Irene Cerar,ki nas popelje po bogatem in raznolikem svetu ljudskega pripovedništva, ki se je ohranilo v Kamniku ter okolici. Matična knjižnica Kamnik in založba Sidarta sta izdala omenjeni družinski izletniški vodnik, ki vsebuje 20 izletov po Kamniku in okolici, ki so pokrajinsko in kulturnozgodovinsko izjemno raznoliki. Poti nas vodijo do razvalin in ohranjenih gradov ter številnih cerkva. S pomočjo knjige pa otroci tako nevsiljivo spoznavajo različne oblike naše kulturne dediščine in bogastvo ljudskih pripovedi; izleti pa so primerni tudi za vse odrasle, ki imajo radi dobre zgodbe. Izhodišče za vsak potep je namreč ljudska pravljica ali povedka, izlet pa nas popelje na kraje, omenjene v zgodbi, ki so dodatno predstavljeni s kakovostnimi fotografijami, preglednim zemljevidom ter opremljeni z vsemi potrebnimi podatki za pripravo in izvedbo »pravljične poti«. Predlagani izleti so različnih težavnostnih stopenj, od kratkih in nezahtevnih sprehodov do planinskih izletov v sredogorje, zato lahko v vodniku vsaka družina najde svojim izkušnjam in željam primeren izletniški cilj.

Nato je župan Marjan Šarec odprl razstavo ilustracij vodnika Kamniške pravljične poti, ki so delo vrhunskih umetnikov, akademskih slikarjev Polone Lovšin in Milana Eriča, avtorja pa vsak s svojo prepoznavno likovno govorico oživljata ljudske pripovedi ter jih dopolnjujeta, ki pa od današnjega dne krasijo prostore knjižnice. »Kamniške pravljične poti smo v Kamniku že dolgo časa potrebovali. Knjiga ni namenjena samo poslušanju pravljic, ampak tudi, da otroke spodbudimo, da se vrnejo nazaj k svojemu bistvu, k naravi. In ravno na teh kamniških poteh spoznavajo naravo, Kamnik in ne nazadnje tudi zgodovino. Hvala Ireni Cerar, ki daje svojo dušo in srce tem pravljicam. Tej knjigi želim vse dobro, čim več prstov naj lista po njej in čim več otrok naj išče zaklade kamniških poti.«

Knjižničarji in ostali udeleženci Strokovne srede so se nato odpravili na ogled našega mesta. Od Zapric do Malega gradu so se po Kamniški pravljični poti sprehajali z Ireno Cerar. Ogledali so si knjižnico Frančiškanskega samostana, Cerkev sv. Jakoba in Plečnikovo Kapelo Božjega groba ter občudovali druge lepote našega srednjeveškega mesta.  


<< Nazaj | Novice