Mali grad

Stražni stolp Malega gradu je osvetljen zeleno

06.10.2021

 

Stražni stolp Malega gradu je osvetljen v zelenoNa pobudo Zveze Sonček so. p. je Občina Kamnik danes, v sredo, 6. oktobra 2021, v zeleno osvetlila Stražni stolp Malega gradu. Današnji dan namreč že od leta 2012 zaznamuje Svetovni dan cerebralne paralize, letošnji dan pa poteka pod geslom #CPMilijonRazlogov/ #MillionsOfReasons.

Gre za družbeno gibanje, katerega cilj je širše predstaviti svet cerebralne paralize, spregovoriti o njej in se zavzemati za takšno skupnost, ki jo bo sprejemala brez predsodkov. Vizija tega gibanja je vsakomur s cerebralno paralizo zagotoviti enake pravice, dostopnost in enake možnosti, kot jih imajo drugi ljudje.

V Zvezi Sonček so. p. si želijo, da bi se ta dan čim več javnih zgradb v večjih slovenskih mestih obarvalo zeleno, zato je tudi Občina Kamnik pristopila k pobudi in tako na ta način opozorila na pomembnost in pomen ozaveščanja občank in občanov o cerebralni paralizi. »Poleg tega pa je to tudi priložnost, da opozorimo na nujnost odpravljanja razlik med vsakodnevnimi okoliščinami in realnimi zmožnostmi oseb, ki živijo s cerebralno paralizo,« še poudarjajo v Zvezi Sonček so. p.

Kaj je cerebralna paraliza? 

Cerebralna paralizaje motnja gibanja, drže ali koordinacije, ki je posledica nenapredujoče okvare ali poškodbe nedozorelih možganov. Cerebralna paraliza zajema paleto različnih stanj, od najtežjih do blagih oblik in lahko prizadene posameznika na različne načine. To pomeni, da je vsak posameznik s cerebralno paralizo poseben – individum.

Osnovna značilnost cerebralne paralize je nezmožnost v celoti kontrolirati motorično funkcioniranje, predvsem sta oteženi  kontrola mišic in koordinacija gibov. »Cerebralna« pomeni, da vzrok težav leži v možganih in ne v samih mišicah, kot so najprej mislili. Paraliza pa pomeni imeti težave z gibanjem in držo, oziroma slabšo kontrolo motorike.  

Poškodba vpliva na enega ali več naštetih področij, odvisno od tega, kateri del možganov je poškodovan/okvarjen: zategnjenost mišic ali spastičnost, nehotni gibi, težave s premikanjem in mobilnostjo, težave s požiranjem in težave z govorom.  

Dodatno so lahko ob cerebralni paralizi pojavijo še naslednji simptomi: težave z zaznavanjem/ občutenjem in percepcijo, težave z vidom, sluhom ali govorom, epileptični napadi, duševna prizadetost ali učne težave. V težjih primerih se lahko pojavijo še problemi s hranjenjem in izločanjem, težave z dihanjem (zaradi napadov) in preležanine.


<< Nazaj | Novice