Mali grad

Štirje filmi o bogastvu kulturne dediščine zgodovinskih mest Slovenije

20.09.2019

 

Štirje filmi o bogastvu kulturne dediščine zgodovinskih mest SlovenijeZ namenom predstavitve bogastva kulture in kulturne dediščine, izročila stoletij in tradicije prednikov, ki jo spoštujemo in negujemo za prihodnje rodove, smo v okviru Združenja zgodovinskih mest Slovenije, katerega članica je tudi Občina Kamnik, posneli štiri predstavitvene filme.

Filmi pripovedujejo stoletno, celo tisočletno zgodbo zgodovinskih mest, ki traja vse do danes in vsak dan dobi novo stran, včasih pa celo poglavje. To so številne zgodbe življenja naših prednikov, ki so nastale za trdnimi mestnimi obzidji, to so male pripovedi  rokodelcev, katerih  znanje se prenaša iz roda v rod, to so skrivnostne zgodbe izza samostanskih vrat, pa vse do najbolj veselih in najbolj neverjetnih zgodb, ki so in še vedno nastajajo v vina polnih vinskih kleteh. Vse te zgodbe lahko doživite v zgodovinskih mestih.

Filme je s svojo ekipo posnela režiserka Saška Sonja Sagadin, ki je o snemanju zgodb zgodovinskih mest povedala tole: V spominu mi je ostala izjemna srčnost ljudi, ki so sodelovali v projektu. Vsi so ponosni na svojo kraj in njegovo zgodovino ki jo, tudi skozi filme,  ponosno predstavljajo Sloveniji in svetu. V čast mi je bilo vse spoznati in skupaj z njimi po-doživljati drobce nekih drugih  časov na področju naše domovine. 

V filmu Sejem bil je živ svoje rokodelske skrivnosti razkrivajo Idrija, Jesenice, Kamnik in Tržič:  https://www.youtube.com/watch?v=M3RPpPvYYN0.

Filme ostalih sodelujočih občin (Kostanjevice na Krki, Novega mesta, Radovljice in Šentjurja, Metlike, Ptuja, Slovenskih Konjic in Žužemberka ter zgodbe Celja, Kranja, Škofje Loke, Kopra in Pirana) si lahko ogledate na povezavah:

Združenje zgodovinskih mest Slovenije vabi tudi na prenovljeno spletno stran: http://www.zgodovinska-mesta.si/.

Fotografija: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice