Mali grad

Štiri intervencije DGRS Kamnik v zadnjem tednu

05.08.2013

 

Kamniški gorski reševalci imamo te dni polno dela. Po zadnji julijski nedelji, ko smo reševali dva onemogla udeleženca teka na Grintovec in planinca s sumom na srčni infarkt, smo v preteklem tednu posredovali še štirikrat.

Začelo se je s ponedeljkovim neurjem na Veliki planini. V skupni intervenciji CZ Kamnik smo v dolino s terenskimi vozili prepeljali turiste, ki so na planini obtičali zaradi izpada elektrike.

V četrtek dopoldne je na razgledni točki na Gradišču nad zgornjo postajo sedežnice na Veliki planini padel planinec in si poškodoval nogo. Reševalci smo poškodovanemu nudili prvo pomoč in ga transportirali do spodnje postaje žičnice, ker smo ga predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Kamnik.

Istega dne še pred zaključkom prve intervencije, sta nas preko Centra za obveščanje za pomoč prosila tuja planinca. Na poti s Planine Dol skozi Dolski graben v Kamniško Bistrico sta zašla in se znašla na mestu, od koder nista mogla nadaljevati ne naprej ne nazaj. Reševalci smo ju našli, jima pomagali varno do poti in ju prepeljali v dolino.

Včeraj nas je za pomoč prosil planinski vodnik, ki je skozi Žmavčarje na Tursko goro vodil skupino planincev. Sporočil je, da mu je na poti omagala planinka, ki zaradi slabosti ne more varno nadaljevati oziroma sestopiti. V reševanje smo vključili dežurno ekipo GRS Brnik in helikopter Slovenske vojske, ki je onemoglo planinko prepeljal v dolino, kjer smo jo predali ekipi NMP Kamnik.

Reševalci opozarjamo vse obiskovalce gora, naj upoštevajo navodila za varno hojo v gore, v teh vročih dneh, pa naj poskrbijo za zadostno količino zaužite tekočine.

Besedilo: Franc Miš 
Fotografije: Srečo Podbevšek


<< Nazaj | Novice