Mali grad

Štipendija »Za ženske v znanosti« 2014 v roke tudi Kamničanki, mikrobiologinji Barbari Hubad

07.03.2014

 

Partnerji nacionalnega programa »Za ženske v znanosti«, L'Oréal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija so danes na slovesnosti v atriju ZRC SAZU že osmič podelili štipendije v višini 5.000 evrov trem mladim znanstvenicam.

Poleg mikrobiologinje Barbare Hubad iz Kamnika sta štipendijo prejeli tudi  biologinja Eva Ogorevc iz Ljubljane in inženirka kemijske tehnologije Janja Stergar iz Sp. Voličine. Znanstvenice bodo denar lahko porabile v poljuben namen. Na prireditvi so zbrane nagovorili dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Edvard Kobal, predsednik Nacionalnega odbora Za ženske v znanosti, in predstavnik Slovenske znanstvene fundacije, Marjutka Hafner, generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, in Brigitte Streller, glavna direktorica L'Oreal Adria.

Včeraj je v prijetnem vzdušju atrija ZRS SAZU potekala podelitev štipendij nacionalnega programa »Za ženske v znanosti«. Slovesnost je povezovala Bernarda Žarn, v uvodnem delu podelitve pa je štipendistke in zbrane nagovoril tudi minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo. Nacionalni progam »Za ženske v znanosti«, ki je letos potekal že osmič, želi opozarjati javnost in stroko na pomen ter vlogo žensk v znanosti. Poleg tega želi ženske spodbujati, da ostanejo na znanstveni poti ter z večjo prepoznavnostjo postanejo vzornice mladim dekletom. Letos se je na razpis prijavilo 27 znanstvenic. Tričlanska strokovna komisija pod vodstvom doc. dr. Luce Lovrečić, dr. med., in sedemčlanski nacionalni odbor pod taktirko dr. Edvarda Kobala so skrbno pregledali ustrezno dokumentacijo in oddane vloge za štipendijo. Ocenili so, da je ena od najperspektivnejših slovenskih raziskovalk tudi Barbara Hubad.

31-letna mikrobiologinja Barbara Hubad iz Kamnika opravlja doktorski študij v laboratoriju za molekularno mikrobiologijo na Inštitutu za mikrobiološke znanosti in tehnologije v Domžalah, v okviru katerega raziskuje sposobnost aerosolizacije in načine preživetja bakterij v zraku. Prejem štipendije ji je v veliko čast. »Ker sedaj zaključujem eno obdobje v življenju, mi bo s štipendijo omogočen lažji prestop in nadaljnje šolanje, izobraževanje in seveda izvajanje raziskav,« pravi štipendistka. Razkrila je tudi, kako bo štipendijo porabila: »Del štipendije bo namenjen moji investiciji v prihodnost, tako da si bom odprla tudi nova vrata v raziskovalnem svetu.«

Vir: Kamniške novice


<< Nazaj | Novice