Mali grad

Starodobna vozila deževen Kamnik ponovno popeljala v preteklost

23.05.2015

 

Današnje sobotno jutro je Kamnik prebudilo glasno hrumenje in trobljenje, ponovno so namreč v goste prispela starodobna vozila. Od pričakovanih 80 starodobnih eksponatov, vseh iz obdobja od leta 1889 pa do 1940, se jih je v deževno mestno jedro Kamnika, kjer so jih pričakali najbolj vztrajni avtomobilistični navdušenci, pogumno pripeljalo okrog 60.

Mednarodno revijo starodobnikov “A« že 7. leto zapored pripravlja Društvo starodobnih vozil Kamnik v sodelovanju z Občino Kamnik, Zavodom za turizem in šport v občini Kamnik in Arboretumom Volčji Potok. Je edina tovrstna revija v Sloveniji, uvrščena tudi v koledar FIVE, ki prav zaradi svoje izjemne pestrosti v goste privablja tako domače kot tuje udeležence.

Tako kot vsako leto so udeleženci svojo pot začeli v parku Arboretum Volčji Potok, kjer so se vsa zbrana vozila formirala v dve koloni; prvo sestavljeno iz motorjev in drugo iz avtomobilov. Število vozil v koloni je omejeno,  zato se organizatorji pri izbiri držijo strogih kriterijev, trudijo pa se, da vsako leto pridružijo po eno ali dve novi državi. Na letošnjem prazniku starodobnih jeklenih konjičkov so poleg slovenskih sodelovala tudi prevozna sredstva iz Hrvaške, Italije, Srbije, Nemčije in Avstrije.

Nekaj čez 9. uro sta nekoliko krajši koloni prispeli na Glavni trg v Kamnik, kjer je sledila predstavitev zbranih vozil in slavnostna otvoritev revije, ki jo je s pozdravnimi besedami pospremil kamniški župan Marjan Šarec: »Drage udeleženke in udeleženci srečanja starodobnih vozil, prisrčno pozdravljeni in dobrodošli v Kamniku. Letos se glede vremena ni izšlo, a tisti pravi ljubitelji starodobnih vozil ste tudi letos prišli, da nam pokažete svoje jeklene konjičke za katere skrbite z veliko ljubezni, truda in požrtvovalnosti. Želim vam prijeten dan, uspešno prireditev in ponovno snidenje prihodnje leto v Kamniku ter ostalih mestih, kamor vas bo danes zanesla pot. Hvala in vse dobro pa tudi organizatorjem za pripravo te prireditve.«

Zbrane je pozdravil tudi v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar: »Zadovoljen sem, da ste se vozniki kljub slabemu vremenu odzvali povabilu organizatorjev. Želim vam kar se da prijetno nadaljevanje poti in lep sprejem tudi v drugih mestih, ki jih boste obiskali. Ob tej priložnosti vas na prireditev lepo vabim tudi prihodnje leto.«

Prireditvi so prisostvovali tudi nekateri župani ostalih sodelujočih občin, predsednik Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil, posebej ponosno pa je Društvo starodobnih vozil Kamnik pozdravilo predstavnika FIVE, svetovne organizacije namenjene ohranjanju in promociji zgodovinskih vozil in s tem povezane kulture. Predsednik DSV Kamnik Miroslav Vrhovnik se je ob tej priložnosti vsem zbranim zahvalil za sodelovanje pri pripravi revije in jih povabil, da prireditvi sledijo tudi v druga mesta.  

Posebnost pozornost vsako leto pritegnejo tudi vozniki in njihovi spremljevalci, ki svoja oblačila uskladijo z obdobjem izdelave njihovega prevoznega sredstva ter tako poskrbijo za dodelano stilsko podobo.

Z živahno glasbo iz časa nastanka vozil je dogajanje popestril dixiland ansambel »Stari mački«, za pogostitev udeležencev so z Okusi Kamnika poskrbeli Mesar Anton iz Kamnika s kamniško kajžerco in Tarangela hiša slaščic s kloštrskimi kremšnitami, za pogasitev žeje pa Izvirska voda 902. Mize in klopi za odmor udeležencev je prijazno posodilo Turistično društvo Motnik, okrasno dekoracijo prireditvenega prostora pa je prispevala Vrtnarija Bohinec iz Šmarce.

Koloni vozil sta po zaključku v Kamniku krenili na pot proti Škofji Loki in Kranju, dan pa bodo z družabnim večerom in podelitvijo priznanj zaključili v Brdu pri Kranju. Sklep tridnevnega dogodka bo jutri v parku Arboretum Volčji Potok, kjer vozila vsako leto okrasijo s cvetjem in postavijo na ogled obiskovalcem parka.

Posnetek sobotne prireditve si lahko ogledate tudi v prihodnji oddaji »Na lepše« na TV Slovenija.

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice