Mali grad

Stare razglednice Kamnika krasijo zapuščene izložbe na Šutni

20.06.2015

 

Ni bolj preprostega načina kako polepšati videz mestne ulice, jo narediti še bolj zanimivo za turiste in domačine ter se hkrati srečati s preteklim časom mesta Kamnik, kot je urediti zapuščene izložbe mesta.

Na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik smo želeli, da sicer zanemarjene izložbe s svojimi umrlimi podobami ne bi opozarjale nase in se odločili, da jih opremimo s folijami, na katerih so stare razglednice Kamnika, ki so del kulturnega projekta Pisane drobtinice iz naše zgodovine.

Od danes naprej so tako v obliki nalepk razstavljene na nekaterih zapuščenih izložbah  na Šutni. Motivi izbranih razglednic so različni, vsako izložbeno okno nosi »svojo zgodbo«. Kot zanimivost, nekatere od njih so tudi dela znanih Kamničanov, in sicer fotografa Franca Aparnika, tiskarja Antona Slatnarja in založnika Ivana Koželja. Najstarejša razglednica datira v leto 1898, na njej pa je prikazano mesto Kamnik s Kamniško-Savinjskimi Alpami v ozadju.

Seveda so bili nekateri lastniki pripravljeni sodelovati pri projektu, spet drugi so to zaradi različnih razlogov zavrnili. Tako opremljene izložbe so namenjene lepšemu zgledu pročelja hiš, marsikateremu domačinu in turistu pa se ob sprehodu po ulici oko lahko ustavi na lično urejenih oknih na katerih so predstavljene pisane drobtinice iz preteklosti. 

Če boste hiteli po Šutni, se za trenutek le ustavite in se zazrite v »zgodbe« izložbenega okna, ki jih ne smemo pozabiti in bi jih morali poznati ne le meščani, temveč tudi tuji obiskovalci mesta.

Besedilo in fotografije: Sabina Romšak, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice