Mali grad

Stanje poplavne varnosti v občini Kamnik

05.11.2012

 

Občino Kamnik so okoli 10. ure zajele močne padavine, ki so povzročile dvig vodostajev rek in hudournikov. Največ padavin je padlo na območju Kamniške Bistrice in  Klemenčevega. Okoli 12. ure so vsi vodostaji v občini pričeli vidno upadati, največji vodostaj Kamniške Bistrice je bil dosežen na pretoku 168 m3  ter višini 282 cm.

Ekipe prostovoljnih gasilcev na prizadetih območjih nudijo občanom pomoč pri črpanju meteorne vode in gradnji zaščitnih nasipov. Na območju Šmarce in Nožic so posredovale gradbene enote, med katerimi je tudi  podjetje Žurbi Team d.o.o., ki so pomagale pri utrditvi zaščitnih nasipov.

Župan Marjan Šarec je na terenu spremljal stanje in delo prostovoljnih gasilskih enot, skupaj z operativnim štabom Civilne zaščite.

V dopoldanskem času je bilo prijavljenih preko 70 intervencij (zemeljski plazovi, poškodovane ceste, črpanje meteorne vode, poškodovane struge vodotokov, popravljeni objekti, gradnja zaščitnih pregrad s protipoplavnimi vrečami). 

Na intervencijah je sodelovalo preko 80 prostovoljnih gasilcev, operativni štab Civilne zaščite, gradbeno podjetje Žurbi Team d.o.o. ter Komunalno podjetje Kamnik d.d., na terenu se je razdelilo preko 600 protipoplavnih vreč.

Kot nam je povedal poveljnik Civilne zaščite Matjaž Srša je zaprta državna cesta Stahovica - Kamniška Bistrica približno 2 kilometra od kamnoloma Calcit.

Trenutno stanje na terenu je popolnoma obvladljivo, vse razpoložljive sile so v pripravljenosti. Po razpoložljivih podatkih meteorologov, naj bi se v večernem času padavine ponovno okrepile

Vse občane in občanke, ki bi potrebovali protipoplavne vreče, pozivamo, da jih lahko prevzamejo na Komunalnem podjetju Kamnik, Cankarjeva ulica 7 v prostorih skladišča.

Glede na povečano nevarnost plazov, Civilna zaščita občane in občanske opozarja, da spremljajo razmere, ter v primeru plazenja zemljine najprej poskrbijo za lastno varnost, ter o tem obvestijo 112 ali štab Civilne zaščite na telefonsko številko 01/8318 194 oziroma GSM 041 601 362.


<< Nazaj | Novice