Mali grad

Srečanje učiteljev projekta Comenius v Španiji

30.01.2014

 

Vključitev v mednarodni projekt COMENIUS nam je omogočil, da smo se 3 učiteljice OŠ Frana Albrehta srečale z devetindvajsetimi kolegi iz različnih evropskih držav Turčije, Grčije, Romunije, Nemčije, Poljske, Finske, Irske in Španije, ki je bila gostiteljica našega drugega srečanja. (Pred tem v oktobru 2013 smo bili gostitelji Slovenci).

V Španiji (Kataloniji) je obisk trajal od 15. do 19. januarja 2014. Obiskali smo kraj Vilanova del Cami in šolo Escola Marta Mata.

Prvi dan smo potovali s kombijem iz Kamnika do Benetk in nato z letalom v Barcelono. Drugi dan smo odšli v šolo, kjer so nam razkazali učilnice, športno dvorano, jedilnico in kuhinjo. Šola je namenjena otrokom starim od treh do enajst let, ki so razporejeni po nadstropjih, od najnižjega do najvišjega glede na starost učencev. Zanimiv je bil za nas način pouka, ki ga izvajajo s projekti pod vodstvom učiteljev. Njihov namen je, da učenci čim bolj samostojno po svojih sposobnostih rešujejo naloge in s tem pokažejo interese, ki jih s pomočjo učiteljev uresničujejo. Pri tem ne uporabljajo ne učbenikov ne delovnih zvezkov. Pokazali so nam tudi športne dejavnosti.

Srečanje učiteljev je vodila koordinatorica projekta Valentine Kaiser. Uradni del je potekal ob pregledu dejavnosti in načrtovanju.

Gostitelji so nam poleg šolskih razkazali tudi nekaj kulturnih zanimivosti. Peljali so nas na čudovito goro Montserrat, kjer stoji Marijina cerkev, znana po črni Mariji, zaščitnici Katalonije. V Barceloni smo videli znamenito baziliko, to je Sagrada Familia, delo arhitekta Gaudija. Zgrajena je samo iz naravnih materialov in še vedno ni dokončana.

Peti dan je bilo naše srečanje zaključeno. Čakalo nas je potovanje proti domu.

Spoznavanje drugih dežel, njihovih kultur, predvsem pa načina izobraževanja je prav gotovo zelo koristno. Pomaga širiti obzorje, daje nove pobude za spremembe, ki jih narekujejo novi časi. Zato bi take izmenjave učiteljev morale postati del učne smeri za uspešnejše delo z učenci v sodobnih izobraževalnih ustanovah.

Besedilo in fotografija: Maja Jesenik Štefin


<< Nazaj | Novice