Mali grad

Srečanje s ponudniki namestitev

21.10.2011

 

Ob zaključku letošnje turistične sezone je v sredo, 19. septembra, v Gostišču Pri planinskem orlu potekalo srečanje ponudnikov namestitev, ki ga je organizirala Agencija za turizem Kamnik. Udeležila se ga je večina sobodajalcev, med njimi tudi novi.

Glavni namen srečanja je bila seznanitev s statistiko letošnje sezone ter tekočimi projekti, ki jih izvajamo na Agenciji. Letošnja statistika do konca septembra kaže, da se je število turistov povečalo. 

Na Agenciji beležimo statistiko obiskovalcev na treh turističnih točkah (TIC Kamnik Glavni trg 2, TIC Mali grad ter TIC Motnik). Do konca septembra je TIC Kamnik obiskalo skupaj 10.212 turistov; od tega 5.323 tujcev, večinoma iz Nizozemske, Francije, Nemčije in Italije). Sezono na Malem gradu smo zaradi lepega vremena podaljšali in sicer od 4. junija in 24. septembra. Skupaj smo zabeležili 2.826 obiskovalcev; lani v nekoliko krajšem obdobju (do 12. septembra) 2.579. Od letošnjega leta beležimo tudi obisk na novi turistični točki v Motniku. Odprta je bila od 29. julija do 11. septembra. Zabeležili pa so 279 turistov, od tega 273 domačih.

Tudi letošnje leto smo nadaljevali s t.i. voucherskim sistemom: rezervacija sob na relaciji TIC Kamnik - ponudnik. Iz TIC-a Kamnik smo do konca septembra napotili 151 turistov, ki so ustvarili 222 nočitev. Lani v celem letu 173, ki so ustvarili 361 nočitev. 

Pregledali smo tudi statistiko turistične takse, ki jo sicer vodijo na Občini Kamnik. Do konca avgusta je v občini Kamnik prenočilo 12.094 turistov (isto obdobje lani 10.288); kar pomeni 1806 več kot lani; ustavarili pa so 36.503 nočitev (lani 32.978), kar je 3.525 več kot lani.

Ponudnike namestitev smo seznanili tudi z galvnimi tekočimi projekti: sodelovanje z Regionalno destinacijsko organizacijo, Ljubljana - Osrednja slovenska regija. Pri tem nas veseli, da nas je vodja projekta, Turizem Ljubljana - javni zavod, prepoznal kot pomembnega partnerja. Hkrati smo končno prejeli sklep in pogodbo za vodenje projekta Promocija turističnega območja Srca Slovenije, v katerega je vključenih 7 občin: Kamnik, Domžale, Mengeš, Litija, Dol pri Ljubljani, Lukovica in Trzin. Projekt je vreden 328.000 EUR; od tega je 240.000 evropskih sredstev, ostalo sofinancirajo občine. V okviru projekta bomo izdelali celosten spletni portal, izdelali nove turistične produkte, izvedli izobraževanja za vodnike in turistične ponudnike v regiji, promocijske aktivnosti ipd. Pričetek izvedbe bo 1.1.2012.

Agencija trenutno pripravlja tudi nov turistični produkt: Pravljična pot v Kamniški Bistrici, pripravlja turistične programe za turistične agencije (zaznali porast interesa predvsem s strani tujih organizatorjev potovanj), pripravljamo GOLF produkte ipd.

S strani ponudnikov namestitev smo prejeli tudi kar nekaj pobud in sicer, da bi Agencija več pozornosti namenila pohodništvu in aktivnemu turizmu, da bi v glavni turistični sezoni uvedli redno avtobusno (kombi) linijo, ki bi povezala vse glavne turistične ponudnike, da bi opozorila na prometni kaos, ki se poleti dogaja na Veliki planini, opozorila na javna stranišča na Veliki planini, ki so tam nujno potrebna,...

Med nami pa so bili tudi predstavniki novih namestitev v Kamniku in sicer g. Wiegele, ki ima novo Počitniško hišo Pr' Matežič v Tunjicah ter ga. in g. Malovrh, ki imata na Šutni namen v kratkem odpreti sobe - B&B (bed and breakfast). 

Ob koncu smo vse ponudnike povabili na študijsko turo in delavnico, ki bo potekala predvidoma 16. oziroma 17. novembra 2011. Pot nas bo tokrat vodila proti Štajerski in sicer na Turistično kmetijo Urška, ki je letošnje leto pridobila certifikat - EU Marjetico.

Po sestanku nam je osebje Gostilne Pri planinskem orlu razkazalo nove kapacitete. Lasnik, Janez Uršič, pa nas je pogostil tudi z brezplačno malico. 

Besedilo: Alenka Hribar, TIC Kamnik


<< Nazaj | Novice