Mali grad

Srečanje rezbarjev v spomin na Maksa Berganta in 100. obletnico njegovega rojstva

16.06.2012

 

V Kamniku in okoliških krajih deluje veliko ljubiteljskih rezbarjev, ki jih povezuje ljubezen do lesa, klesanja v les in ustvarjanja z dleti. Velikega kamniškega umetnika Maksa Berganta in 100. obletnico njegovega rojstva je 27 rezbarjev počastilo z umetniškim ustvarjanjem na Šutni, v neposredni bližini Maistrove rojstne hiše. Prireditev je obiskal tudi župan Marjan Šarec.

O Maksu Bergantu ni veliko zapisanega, prav v nasprotju s tistim, kar je ustvaril v svojem življenju. Rodil se je 15. aprila 1912 v Trstu. Njegov oče je bil v službi pri železnici, mati pa je bila gospodinja. Po koncu I. svetovne vojne se je družina preselila v Ljubljano in nato v Podgorje pri Kamniku, kjer je oče podedoval kmetijo. Maksa Berganta sta delo na kmetiji in ljubezen do zemlje vezali vse življenje. Pokojni akademski slikar in likovni publicist Dušan Lipovec je zapisal, da je mladi Maks osnovno šolo obiskoval v Kamniku, opravil sprejemni izpit na gimnazijo, nato pa šolanje prekinil zaradi dela na posestvu. Že kot šolar je spoznal kamniškega rezbarja Ivana Klemena, ki ga je uvedel v zanimiv in skoraj skrivnosten svet svojega ateljeja na Parmovi ulici. Najbolj pa ga je zaznamovalo srečanje z arhitektom prof. Jožetom Plečnikom, s katerim je razvil iskreno prijateljstvo.

Mojster Maks Bergant nam je zapustil pomembno in enkratno umetniško delo, med drugim naj omenimo obnovo in predelavo cerkve v Stranjah, kjer je sodeloval s Plečnikom, kip slepe Marjance v naravni velikosti, okvir za Marijo Pomagaj za cerkev na Šutni in oltarni nastavek oltarja Marije Pomagaj na Brezjah.

Na današnjem srečanju je množico pozdravila občinska svetnica Karla Urh in izrazila željo, da bi se rezbarska kolonija uveljavila kot tradicionalna prireditev, ki bi oživela staro jedro našega Kamnika.

Rezbarje in ostale obiskovalce je ob počastitvi okrogle obletnice rojstva kamniškega mojstra Maksa Berganta pozdravil ter nagovoril tudi župan Marjan Šarec. Poudaril je pomembnost ohranjanja rokodelske dejavnosti in obrti, ki je vredna velikega spoštovanja. »Tehnologija nas spremlja na vsakem koraku, v času potrošniške družbe pa stroji nadomeščajo človeške roke. Mnoge obrti in rokodelske dejavnosti so tako potisnjene na stranski tir, zato iskrena hvala vsem današnjim rezbarjem za vaš prispevek k temu, da bodo tudi naslednje generacije poznale rezbarsko obrt in z njo povezane ročne spretnosti. Da le - te še dolgo ne bi padle v pozabo«, je povedal in zaključil župan Marjan Šarec.

V počastitev spomina na mojstra rezbarstva so za kulturno dogajanje poskrbeli Mešani pevski zbor Društva upokojencev Kamnik pod umetniškim vodstvo Karle Urh in harmonikar Denis Kregar.

Pridne roke rezbarjev, ki so nam pričarali vonj lesa in prijeten pogled na dleta so bile nagrajene z zahvalami, ki jih je podelil župan Marjan Šarec skupaj z občinskima svetnicama Karlo Urh in Nives Matjan.

 
<< Nazaj | Novice