Mali grad

Srečanje maturantov četrte generacije Gimnazije v Kamniku

11.05.2011

 

Maturanti kamniške gimnazije, letnik 1956, smo 55-letnico svoje mature zabeležili na srečanju v Kamniku. Ideja, da si ob tej priložnosti ogledamo nekaj zanimivih kulturnih in turističnih zanimivosti, obiščemo pa tudi našo nekdanjo šolo, se je odlično obnesla. Vesela družba nekdanjih sošolk in sošolcev in lepo vreme so nam polepšali dan, piko na i pa je dodalo še nekaj zelo prijetnih presenečenj.

Že med zbiranjem na Glavnem trgu se nam je nepričakovano pridružil kamniški župan Marjan Šarec, nas pozdravil in se pogovoril z nami, v spomin pa nam bo skupinska fotografija z njim. 

Zatem smo se napotili k spomeniku Rudolfa Maistra, se pogovorili o njegovih dosežkih za Slovenijo in obudili spomin na to, kako v naših gimnazijskih letih uradno ni bil prav nič cenjen. Obiskali smo še Plečnikovo Kapelo božjega groba - tudi Plečnik je bil v tistih časih v temni politični senci - in  samostansko knjižnico, polno dragocenih knjig iz srednjega veka, med katerimi je tudi Dalmatinova Biblija. Nato pa proti še enemu zanimivemu cilju - v Osnovno šolo Toma Brejca, ki je bila v tistih časih kamniška Gimnazija. Pričakala nas je sedanja ravnateljica, Mojca Rode Škrjanc - dogodek smo s skupinsko fotografijo seveda verno zabeležili. Pospremila nas je v razred - v prav tistega, v katerem smo bili v zadnjem letniku gimnazije, in nas prijazno nagovorila. Kljub časovnemu odmiku smo se v tem prijetnem vzdušju takoj počutili prav domače.

 

Na povratku  proti centru mesta smo si z zanimanjem ogledali še nekaj zanimivosti Šutne. Tudi tisti, ki sicer stalno živimo v mestu. Seveda smo si imeli ves ta čas in kasneje na kosilu - vse do slovesa -  veliko povedati, saj nas vežejo kopice spominov, ki v naših zrelih letih še dodatno pridobivajo na pomenu.

Še na mnoga srečanja, drage sošolke, dragi sošolci!

Besedilo: Branko Novak
Fotografije: Primož Hieng in Branko Novak


<< Nazaj | Novice