Mali grad

Srečanje jamarjev treh dežel

20.06.2011

 

Od 17. do 19. junija je v Domžalskem domu na Veliki planini potekalo srečanje jamarjev Slovenije, Italije (Furlanije) in Avstrije (Koroške). Srečanje jamarjev treh dežel je organiziral Jamarski klub Kamnik, ki ga vodi Dane Holcar.

 

Na uradni otvoritvi srečanja, ki je potekala v soboto dopoldne, je udeležence najprej pozdravil Kamničan Vido Kregar, predsednik Jamarske zvezo Slovenije in jim predstavil bogat program srečanja. Program je obsegal posvet o varovanju voda, obisk jam v Kofcah in v Jerohi, ogled pastirske dediščine, ogled Kamniške jame, krožni obhod Velike planine in podelitev diplom ob zaključki srečanja. 

 

Udeležence srečanja je pozdravila tudi kamniška podžupanja, mag. Julijana Bizjak Mlakar. Poudarila je prizadevanje vodstva občine Kamnik za ohranitev neokrnjene narave, čiste pitne vode in s tem skrb povezano za ohranitev nihalke na Veliko planino ter za omejitev avtomobilskega prometa na Veliki planini. Jamarjem je izrazila priznanje za njihov velik prispevek pri raziskovanju podzemlja, osveščanju prebivalstva in odgovornih služb glede onesnaževanja podtalnice. Pomembno delo izvajajo jamarji tudi z informiranjem javnosti o oblikah življenja v jamah. Direktorica Agencije za turizem in podjetništvo, dr. Andreja Eržen je udeležencem srečanja podrobneje predstavila Veliko planino.

Po uradnem delu srečanja se je pričel posvet jamarjev o varovanju voda v gorskem krasu.


<< Nazaj | Novice