Mali grad

Srebro Kamničana Klemna Štrajharja na Evropskem članskem prvenstvu v tarčnem lokostrelstvu

26.05.2012

 

Kot smo že poročali ta teden v Amsterdamu poteka Evropsko prvenstvo v tarčnem lokostrelstvu. Več kot 300 tekmovalcev iz 40. držav se je borilo za najvišje mesto, a uspelo je le enemu. In to domačinu Ricku Van der Venu, ki je tako premagal Kamničana Klemna Štrajharja.

V kategoriji moški ukrivljeni lok se je Kamničan Klemen Štrajhar danes za zlato boril z domačinom Van der Venom. Kot nam je povedal predsednik Lokostrelskega kluba Kamnik Janez Čirič, je Klemen dosegel izjemen uspeh, pravzaprav je to največji mednarodni dosežek v zgodovini slovenskega lokostrelstva, za zmago pa ga je kot mladega tekmovalca izdala trema. »Vsekakor pa lahko glede na njegove dosežke, že kmalu pričakujemo najvišje uvrstitve na velikih tekmovanjih, tudi na Olimpijskih igrah«, je še povedal predsednik Janez Čirič, ki veselja in ponosa nad velikim uspehom Klemna ni skrival.

Klemen Štrajhar se je namreč boril tudi za vstopnico za letošnje Olimpijske igre v Londonu. V 1/8 je Klemna pričakal Izraelec Matzkin (3. po kvalifikacijah). Po treh serijah je bil rezultat za Klemna odličen, saj je vodil 4:2, vendar je Klemen v zadnjih dveh serijah ustrelil po eno slabo puščico in v četrtino (in kasneje do zmage) je napredoval Izraelec. Klemen Štrajhar je turnir zaključil na 9. mestu.

Klemen, iskrene čestitke za izjemen dosežek!

Pot do finala

V 1/16 je najprej streljal proti favoriziranemu Špancu Rodriguezu. Po petih serijah je bil rezultat izenačen, zato sta oba ustrelila po eno puščico (shoot-off). Oba strela sta pristala v levi devetki, sodnik pa ni mogel odločiti katera puščica je bližje sredini tarče zato je padla odločitev o ponovnem streljanju v katerem pa je Klemen zadel 10, Španec pa ponovno 9.

V naslednjem krogu je Klemna pričakal Nemec Floto, ki je z rezultatom 4:6 končal tekmovanje.

V četrtini finala, se je Klemen srečal s Tsynguevim. Rus je v prejšnjem dvoboju gladko 6:0 ugnal olimpijskega zmagovalca iz Pekinga, Ukrajinca Rubana. Tako Rus kot Klemen sta dvoboj pričela precej nervozno, vendar je Klemen kljub temu bil boljši od nasprotnika in ga prav tako premagal z gladkih 6:0.

Do dvoboja s Klemnom v polfinalu je prišel tudi najboljši Francoz v letošnjem letu, 6. po kvalifikacijah, Faucheron, ki je v prejšnjem dvoboju z odličnim streljanjem porazil Britanca Terrya. Po odličnem pričetku, ko sta oba tekmovalca ustrelila 29 krogov in si tako razdelila točko, je v naslednji rundi Klemen popustil. Pri rezultatu 3:1 za Francoza se je Klemen zopet zbral in s tremi zaporednimi dobljenimi seti iz dvoboja izšel kot zmagovalec in se tako uvrstil v današnji finale.

Delno povzeto po Lokostrelski zvezi Slovenije
Fotografije: Matej Zupanc, LZS


<< Nazaj | Novice