Mali grad

Sprememba pri sprejemu nujnih klicev v službi nujne medicinske pomoči

31.03.2016

 

Sprememba pri sprejemu nujnih klicev v službi nujne medicinske pomoči Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik občanke in občane obvešča, da se s 1. aprilom 2016 v zdravstvenem domu uvaja sprememba pri sprejemu nujnih klicev v službi nujne medicinske pomoči (NMP).

Vse klice v NMP ambulanto izven rednega delovnega časa Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik (ob sobotah, nedeljah, praznikih in v času nočnega dežurstva med 20. in 7. uro) se zaradi nemotenega dela ambulante sprejema zgolj preko telefonske številke 112.

Kot sta povedala direktor Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik Sašo Rebolj in vodja službe nujne medicinske pomoči Nadja Pfajfar Križnič v zdravstvenem domu trenutno večino nujnih klicev za intervencije zaradi navade občanov sprejmejo preko običajne telefonske številke zdravstvenega doma in ne preko številke, ki je namenjena nujnim stanjem, torej 112: »Ob tem na isto številko zdravstvenega doma občani iščejo različne nasvete in informacije o delavnih časih, odprtih lekarnah, zdravniške nasvete in podobno. Ker klici preko običajne telefonske številke ne gredo preko dispečerja, obstaja nevarnost, da klicatelj za resnično nujna stanja čaka na telefonu v vrsti (kot klic na čakanju), osebje službe NMP pa te informacije sploh nima, kar lahko ogroža nujnega bolnika, saj to pomeni zamudo pri sprejemu klica in posledično zamudo pri oskrbi tega bolnika. Poleg tega zdravniške nasvete po telefonu daje zdravnik, ki pa žal ne more sprejemati intervencij z dveh telefonov hkrati, torej s številke 112 in številke zdravstvenega doma. Ta režim bo omogočal varnejši sprejem nujnih intervencij za bolnike, ki so resnično življenjsko ogroženi. Ob uvedbi dispečerskega centra pa bo omogočal učinkovitejše razpošiljanje reševalnih vozil na intervencije in bo to tudi edina možna pot za aktivacijo ekipe nujne medicinske pomoči. Kljub novemu režimu bo v prehodnem obdobju dveh mesecev (do 1. 6. 2016) aktivna tudi dosedanja telefonska številka Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik.«

Zahvaljujemo se vam za razumevanje.


<< Nazaj | Novice