Mali grad

Sprejem ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta

25.01.2015

 

V lanskem oktobru je papež Frančišek za novega ljubljanskega nadškofa imenoval patra Stanislava Zoreta, provinciala slovenskih frančiškanov, ki je živel in odraščal v kmečko-delavski družini na Selah pri Kamniku. Danes so mu prebivalci župnije Sel pri Kamniku pripravili zgodovinski in slovesen sprejem, ki se ga je udeležil tudi župan Marjan Šarec. V imenu Občine Kamnik so prisostvovali še podžupana Igor Žavbi in Matej Slapar, direktor občinske uprave mag. Ivan Kenda in predstavniki krajevnih skupnosti.

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je bil rojen leta 1958 na Selah pri Kamniku. Oče je delal kot rudar v rudniku krede, oziroma kaolina na Selah (Rudnik kaolina Črna), mama pa je skrbela za kmetijo in štiri otroke. Živeli so skromno, vendar se z bratom in sestrama z veseljem spominjajo otroških let, ki so bila polna veselja, pa tudi dela na kmetiji. Med obiskovanjem kamniške gimnazije, ki jo je obiskoval kot vozač in je moral včasih tudi po več ur čakati na avtobus, je spoznal frančiškane in jim pomagal pri mnogih opravilih. V drugem letniku je že stanoval v serafinskem kolegiju v Kamniku, kakor se imenuje malo semenišče, kjer je od blizu spoznal frančiškanski red, v katerega je kasneje tudi vstopil. V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1985. Diplomiral je iz teologije na Teološki fakulteti v Ljubljani in bil rektor Marijinega svetišča na Brezjah ter na Sveti Gori. V lanskem oktobru ga je, kot rečeno, papež Frančišek imenoval za novega ljubljanskega nadškofa, škofovsko posvečenje je prejel na praznik Kristusa, Kralja vesoljstva, 23. novembra 2014, v ljubljanski stolnici.

V zgodovini župnije Sel pri Kamniku je bila Nežina nedelja vedno slovesno zaznamovana, današnja pa je imela prav poseben zgodovinski in slovesen pečat, saj so imeli prebivalci župnije prvič v zgodovini v svoji sredi rojaka, nadškofa in metropolita msgr. Stanislava Zoreta, prvega škofa v zgodovini občine Kamnik. Zanj so pripravili sprejem, ob katerem so mu čestitali za imenovanje, obenem pa mu na njegovi poti zaželeli obilo sreče. Čestitkam se je pridružil tudi župan Marjan Šarec.

Ob slovesni maši, ki se je odvijala v župnijski cerkvi sv. Neže, je župnik Danijel Kaštrun med drugim povedal: »Danes je za našo župnijo dan, ki ga je naredil Gospod. Zato z največjim veseljem sredi zbrane Župnije Sela pri Kamniku pozdravljam Vas gospod nadškof in metropolit. Vaše škofovsko geslo Veselite se v Gospodu, nam razodeva, da je le v Bogu naše pravo in trajno veselje. V brevirju beremo: Gospod, moje veselje bo popolno, ko te bom gledal. Večne radosti bom užival na tvoji desnici. Rekli ste, da je poudarjanje veselja pomembno, celo nujno sporočilo za naš čas, v katerem neprestano poslušamo samo težke stvari, samo apokaliptične napovedi. Veselost duha je res božji dar, kakor je to tudi duhovništvo, še bolj škofovstvo. Pismo Hebrejcem nam pove v peti, četrti,: In nobeden si ne prisvaja te časti, ampak kogar kliče Bog kakor Arona. Ta čast Vam je podarjena, za služenje božjemu kraljestvu. Veseli smo, da se tega dobro zavedate, saj ste rekel, da bi rad ostal preprost, kot je bil sv. Frančišek preprost in odprt človek. Kot pri vsakem spremenjenju in povzdigovanju evharistične daritve slišimo »vzel v roke in se zahvalil in te počastil«, hočemo tudi mi danes Bogu darovati svoje delo in trpljenje skupaj z Vami, Jezusu v zahvalo nebeškemu Očetu za odpuščanje naših grehov in grehov sveta, zato se kesajmo.«

Zbrane pa je nagovoril tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ki se je vsem iskreno zahvalil za pripravljen slovesni sprejem in dodal naslednje misli: »Iskrena hvala županu za njegovo prisotnost. To je znamenje, ki mora med nami postati običaj. Župan mora biti v prvi klopi pri cerkvenih slovesnostih, župniki pa v prvih vrstah pri slovesnostih Občine in kraja. Hvala tudi vsem sodelavcem Občine in predstavnikom krajevnih skupnosti. Lepo, da ste tukaj, ker danes sodite sem. Ne samo kot kristjani, temveč tudi v svoji funkciji. Druga zahvala gre vsem tistim, ki so pripravljali današnji dan. Vem , da ste stopili skupaj. Vem, da so bile premagane določene razpoke, ki so nastala v življenju med nami. To se dogaja. To ni nič čudnega in nenavadnega, dokler znamo te razpoke preseči. Vesel sem, da ste jih v pripravi današnjega praznika presegli. Da ste stopili skupaj, delali in se veselili skupaj. Koliko veselja je bilo v vsem tem delu, čeprav kakšno delo tudi ni bilo ravno posebno lahko. Polagam vam na srce, da bodite skupaj. Držite skupaj. Ko smo skupaj, smo sposobni rešiti čisto vse probleme. Drug drugemu smo sposobni prinašati neizmerno veliko veselja. Ne vem, zakaj bi bili na svetu za to, da drug drugemu prinašamo težave in na ta način tudi sami nosimo nek trn v srcu.  Prinašajmo drug drugemu veselje, pomoč in, kot sem dejal, ta svet bo v resnici začel postajati božje kraljestvo. Na poseben način bi se rad zahvalil gospodu župniku Danijelu. Čeprav vsi vemo, da njegovo zdravje ni več ravno mladeniško, je njegova energija in navdušenje še vedno mladeniško. Načrtov ima za tri mlade ljudi in obenem je v njem še vedno dovolj moči, da ne samo sanja in načrtuje. Stojte mu ob strani z vsemi svojimi sposobnostmi in vso dobro voljo. Hvala lepa gospod župnik. Danes je bila velikokrat izrečena beseda nadškof, nadpastir, pastir. Na koncu bi rad rekel, vsi smo božji otroci. Tega se zavedajte in to živite. To živimo skupaj. To včasih premišljujte. Vem, da je za večno od nas to razmišljanje resničnosti božjega otroštva še nekaj, kar je razmeroma daleč od nas. Ne dojemamo še popolnosti, kaj pomeni biti božji otrok. Kakšno varnost to prinese. Kakšno zaupanje. Kako nisi nikoli sam in kako nisi nikoli zapuščen in nikoli nezaželen. Nikoli nesrečen. V resnici zaživimo to božje otroštvo.«

Dogajanje so popestrili pritrkovalci iz Župnije Mengeš, glasovi otroškega pevskega zbora in župnijskega zbora, z recitacijami v spomin na očeta in mamo sta program obogatili Marta Šuštar in Jana Trebušak, posebno noto so dodale tudi narodne noše, gasilci, lovci, planšarji, animatorji oratorija in glasbeniki iz okoliških krajev. 


<< Nazaj | Novice