Mali grad

Sprejem betlehemske Luči miru in odprtje razstave Klekljarskega društva Veronike Nevlje

19.12.2012

 

Popoldan so kamniški skavti županu Marjanu Šarcu izročili betlehemsko Luč miru, ki bo na voljo občankam in občanom v prostorih Občine Kamnik. Projekt Luč miru iz Betlehema se je začel leta 1986 na Avstrijski televiziji ORF (Osterreichische Rundfunk), natančneje v njenem studiu v Linzu. V oddaji Luč v temi (Licht ins Dunkel), namenjeni invalidnim otrokom, so organizatorji v zahvalo sodelujočim namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Letošnji dobrodelni namen akcije Luč miru iz Betlehema, bo namenjen za odpravljanje posledic novembrskih poplav. Poslanica betlehemske luči pa se glasi: »Tudi ti iščeš nekoga, ki bi ti delal družbo. Osamljenost siromaši, srečanje in sloga pa bogatita in delata ljudi boljše, ustvarjalnejše ... srečnejše. Samo s skupnimi močmi in ko - kljub različnosti - gledaš z drugimi v isto smer, lahko delaš svet lepši, svetlejši in bolj človeški. Tudi ta luč bo gorela in razsvetlila svet, ko boš odprl svojo roko in jo podaril. Ne skrivaj je, ne skrivaj se, stopi v korak s človekom, ki ga srečaš. Srečnejši in bogatejši bomo takrat, ko bomo po svetu stopali Z ROKO V ROKI.«

Sledilo je odprtje razstave Klekljarskega društva Veronike Nevlje. Članice društva so pričele s klekljanjem konec leta 2006, takrat kot sekcija klekljarskega društva Čebelice Moste, za samostojno pot pa so se odločile v lanskem letu. Društvo šteje 18 aktivnih članic, med katerimi je 5 začetnic. Starostna struktura je pestra, in sicer od 10 do 78 let. S svojim klekljanjem oživljajo tradicijo klekljarstva na Kamniškem, ki je bilo nekdaj tako živo, da ga je omenjal že Valvasor v svoji Slavi vojvodine Kranjske 1689. »Veronike« s svojo pridnostjo in z velikim spoštovanjem do spretnosti kljeklarstva ob različnih priložnostih svoja dela – čipke rade pokažejo. To so storile tudi danes.

Ob pogledu na čipke vseh oblik in trudu članic društva, da ohranjajo tradicijo in vrednote kljeklarstva, je nekaj besed zbranim namenil tudi župan Marjan Šarec. Poudaril je pomen ohranjanja etnološke tradicije, vsem zbranim pa zaželel mirne praznike in zdravo, prijetno ter uspešno prihajajoče leto.

Za kulturni program je poskrbela družina Berlic iz Mekinj.

Vljudno vabljeni k ogledu razstave v preddverje, prvo in drugo nadstropje občinske stavbe do konca januarja 2013.


<< Nazaj | Novice