Mali grad

Sprehod po mestnih poteh Kamnika z Janom Gehlom

17.04.2019

 

Sprehod po mestnih poteh Kamnika z Janom GehlomJan Gehl je danski arhitekt in svetovalec za urbano oblikovanje s sedežem v Kopenhagnu, katerega kariera se je osredotočila na izboljšanje kakovosti mestnega življenja s preusmeritvijo oblikovanja mesta za pešce in kolesarje. Je eden danes najbolj vplivnih mislecev v sodobnem urbanističnem oblikovanju. V Kamniku je v pripravi lokalna strategija hodljivosti – dokument, ki v občini Kamnik nastaja prvič. Prof. Jana Gehla, mednarodno priznanega strokovnjaka za urbano mobilnost, smo v Kamnik povabili v želji, da bi dokumentu dodali večjo dodano vrednost.

Znani arhitekt se je v spremstvu skupine deležnikov, med njimi tudi podžupana dr. Jerneja Marklja, pretekli teden sprehodil po mestnih poteh Kamnika. Med sprehodom je predstavil svoja opažanja in se z zainteresiranimi stranmi pogovarjal o urbanističnem načrtovanju Kamnika in kako se to povezuje s kakovostjo življenja ljudi. Prof. Gehl je ob tem izpostavil, da ima načrtovanje mest velik vpliv na življenje ljudi. ''Ljudje oblikujemo mesta, potem pa mesta oblikujejo nas.''

Ravno zato je mesta potrebno načrtovati tako, da spodbujajo gibanje. Prof. Gehl meni da so mesta, ne glede na kulturo, kraj za človeška srečanja, zato mora biti njihova zasnova predvsem v omogočanju takšnih priložnosti. Mesta bi morala povečati raznolikost socialne izmenjave, hkrati pa zmanjšati potovalne potrebe, omogočiti ljudem, da uživajo v življenju v javnih prostorih in ustvarijo možnosti, da se ljudje srečajo po naključju in namerno. Ob sprehodu od Glavnega trga preko Šutne, je kot pozitivno lastnost kamniškega urbanističnega načrtovanja izpostavil dejstvo, da je Šutna zaprta za motoriziran promet, predvsem pa veliko zelenih površin tako okoli mesta kot v samem mestnem središču.

Zvečer je ogledu Kamnika sledilo še predavanje na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, kjer se je v predavalnici trlo znanja željnih študentov, profesorjev in drugih strokovnjakov s področja arhitekture in urbanizma ter predstavnikov nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z razvojem mest. Na predavanju je beseda tekla o najpomembnejših vidikih Gehlove filozofije v urbanističnem oblikovanju, ki so bili podlaga za korake, ki jih je treba sprejeti, da bi ustvarili živahno, prijazno, varno in trajnostno mesto.

Obisk prof. Gehla v Kamniku je bil organiziran v okviru projekta CityWalk, v sodelovanju Razvojnega centra Srca Slovenije, Občine Kamnik in Štajn arhitekti. Projekt CityWalk s pomočjo okrepljene vloge aktivnih trajnostnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje, ozavešča meščane v Podonavski regiji o pomenu zmanjšanih emisij in hrupa, ter vzpostavitvi varnejšega prostora za življenje.

Besedilo: Tina Letić, Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.
Fotografije: Občina Kamnik in Tina Letić


<< Nazaj | Novice