Mali grad

Sprehod po Veliki planini

28.05.2011

 

Velikoplaninci se aktivno pripravljajo na prihajajočo poletno sezono, s katero bodo začeli 17. junija. Na ta dan bo potekala otvoritev razgledne ploščadi na Zgornji postaji nihalke ter na Zelenem robu, ki je bila financirana s pomočjo evropskih sredstev.

 

Predvidoma  18. junija bodo planšarji prignali živino na planino, ta pa bo planini dodala poseben čar in življenje. Za planinsko pašništvo (planšarstvo) je značilno, da planšarji v poletnem času pasejo živino iz nižje ležečih kmetij na planinah, ko je na tamkajšnjih pašnikih v treh mesecih dovolj krme za krave. V času med junijem in septembrom pastirji z veseljem sprejmejo turiste, jim razkažejo njihove tipične "bajte" in postrežejo z domačimi, mlečnimi dobrotami. Obiskovalcem priporočamo obisk pastirskega stanu pri Gradiškovih, kjer lahko poskusijo kislo mleko z žganci in planšarski sir.

Včeraj je Veliko planino obiskala ekipa Pop TV, ki je posnela prispevek o življenju pastirjev na planini. Odprli so jim Preskarjevo bajto, jih odpeljali v eno od planšarskih bajt, kjer so posneli notranjost planšarske bajte in si ogledali kako poteka pridelava sira. V intervjuju so sodelovali pastir Peter, študent Marko in planšar Andrej. Študent Marko prihaja  s Ptuja, že nekaj let pa v poletnih mesecih pase živino na planini, hkrati si odpočije od študija, zraven pa še zasluži. Pastir Peter je upokojenec, doma iz okoliških krajev, na planini pa že vrsto let pase krave. Poleg tega izdeluje tudi planšarski sir in znamenite Velikoplaninske trniče.

V prispevku je tudi planšar Andrej, oblečen v lokalno nošo Velike planine.  Več o planšarjih pa v prispevku, ki bo na sporedu, 7. junija, v oddaji Preverjeno na Pop TV.

Vabimo vas, da si privoščite prijeten sprehod do pastirskega naselja, ki velja za enega redko ohranjenih naselij v Evropi!

Besedilo in fotografije: Polona Grahek<< Nazaj | Novice