Mali grad

Športno obarvana sobota

01.12.2013

 

Rok Korošec iz gorskega kolesarstva v cestno: v prihodnje bo nastopal za Radensko

Dolgoletni član kamniškega Calcit Bike Teama Rok Korošec, absolutni državni prvak v gorsko-kolesarskem olimpijskem krosu v letu 2013, je podpisal enoletno pogodbo s cestno ekipo Radenska.

Rok Korošec je na letošnjem državnem prvenstvu v Kočevju kot mlajši član ugnal vso konkurenco. Dosežek je kamniški ekipi pomenil toliko več, ker je prvi tekmovalec, ki ga je vzgojila Calcitova kolesarska šola. Na letošnjem domačem Kamniškem krosu je kot najboljši Slovenec osvojil 11. mesto, na evropskem prvenstvu v Bernu je bil 40. Rok Korošec je bil kar nekaj let član slovenske gorsko-kolesarske reprezentance, med največje uspehe sodita 19. mesto na evropskem prvenstvu 2010 v Izraelu in udeležba na 1. mladinskih olimpijskih igrah v Singapurju istega leta.

“Mohorju Vrhovniku sem omenil, da če bi imel priložnost, bi rad šel na cesto. Rekel je, da bo vprašal. Dolgo smo se pogovarjali. V Sloveniji je težko dobiti ekipo, saj je Adria polna, druge ekipe kot Radenske ni,” je razložil Korošec, ki je poleg državnega naslova letos osvojil tudi slovenski pokal v kategoriji do 23 let.

“Začel bom v Sloveniji na dirki za slovenski pokal v Izoli, ki bo februarja. S fanti že treniram, dobro se razumemo, dobro so me sprejeli. Skupaj gremo na priprave v Kranjsko goro. Moram trenirati, potem pa se bo pokazalo na kolesu, kje sem. Izkušenj na cesti še nimam, učil se bom sproti. Bomo videli, kako sem pripravljen. Nimam še pravega občutka,” je dejal 20-letnik in o ciljih za leto 2014 dodal: “Zaenkrat me čaka privajanje, potem se bo videlo. Sproti se bomo dogovarjali. Trenutno nas je 15 tekmovalcev, težko bi priti zraven v ekipo. Treba se bo dokazati. Cilj je, da pridem v reprezentanco.”

“V Calcitu so bili dobri pogoji, glede trenerja in organizacije nimam kaj reči. Kar se tiče napredovanja … Bila je konkurenca, ampak ne prava. Tu imam zdaj vsaj pet tekmovalcev pred seboj. Če nekaj pokažeš v cestnem kolesarstvu, lažje dobiš ekipo. Moral sem se odločiti: ali bom ostal v gorskem kolesarstvu ali pa grem v cestno. Dolgo ne bi šlo, treba je preživeti in gledati v prihodnost. Dokler sem mlad, lahko poizkusim,” je razložil Rok, ki se gorskemu kolesarstvu nima namena povsem odpovedati: “Če bom dobil kakšen prost vikend, če bo kakšna dirka v Sloveniji, bom še šel vozit. Gorsko kolesarstvo se mi ni zamerilo.”

Športni direktor Radenske Andrej Hauptman je ob podpisu pogodbe s Korošcem povedal: “Veseli smo, da se je Rok odločil, da gre na cesto. Sicer ne vem, kako hitro se bo navadil. Imeli smo izkušnjo z Luko Mezgecom, ki je prvo leto že zmagoval. Na cesti je malo drugače kot v gorskem kolesarstvu. Glede na Rokov karakter in koliko sem ga spoznal v par tednih, mislim, da ne bo problema in se bo hitro vklopil v ekipo ter nas hitro razveselil z rezultati.”

Besedilo in fotografije: Calcit Bike Team

Kamničanke na drugem mestu prehitele Dunajčanke

Odbojkarice Calcit Volleyballa nadaljujejo z odličnimi predstavami v letošnji sezoni. Čeprav so bile v sredo na napornem gostovanju v Delemontu, kjer so v pokalu Challenge še drugič premagale švicarsko ekipo Franches-Montagnes, so nocoj zmogle dovolj moči in na kolena v sedmem krogu srednjeevropske lige spravile še dunajski SVS Post. Z zmago so zdaj na drugem mestu, prihodnjo soboto pa jih čaka slovenski obračun v Mariboru proti Novi KBM Branik. Še pred tem se bodo v sredo, 4. decembra, ob 17.30 uri v svoji športni dvorani v povratni tekmi četrtfinala pokala Slovenije pomerile še z Luko Koprom.  

Calcit Volleyball – SVS Post 3:1 (-17, 14, 28, 20)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 200 gledalcev. Sodnika: Vedriš in Milanović (oba Hrvaška).

Calcit Volleyball: E. Mori 1, Turnšek 25, Božič 1, Kavčič, Borko 9, Vrhovnik 1, Valenčič 8, N. Mori, Hribar – libero, Jerala – libero, Charuk 16, Ščuka 9. Trener: Gašper Ribič.

SVS Post: Chukwuma 16, Katz, Salanciova 4, Sandor 14, Schmit, Herelova 8, Huber, Jankowsky, Enzinger 3, Hinzellerova – libero, Rimser 18, Marković 3. Trenerk: Zuzana Tlstovičova.

V minuli sezoni so kamniške odbojkarice v obeh tekmah rednega dela srednjeevropske lige premagale Dunajčanke, vendar sta se obe ekipi v primerjavi s tistima tekmama precej spremenili. Obe sta v tej sezoni doživeli po en poraz, skupno pa jima je tudi to, da je obe premagala Nova KBM Branik. Na lestvici so bile Dunajčanke pred nocojšnjo tekmo pred Kamničankami, bolje pa so jo tudi začele. Gašper Ribič se je tokrat odločil za postavo: Mojca Božič, Petra Vrhovnik, Sara Valenčič, Tamara Borko, Lucy Charuk, TjašaTurnšek in Meta Jerala na mestu proste igralke, ki pa je po težavah na sprejemu in v napadu ob prvem tehničnem odmoru za gostjami zaostajala za štiri točke. Ko so Dunajčanke povedle z 10:5 je domači trener vzel prvi polminutni odmor, po asu gostujoče organizatorke igre Enzingerjeve pa še drugega, saj je bil izid že 15:7 za SVS Post. Do drugega tehničnega odmora so se Kamničanke, tudi zahvaljujoč dobrim servisom Mojce Božič, gostjam približale na štiri točke zaostanka, toda po še enem asu, tokrat Chukwume in neuspešnem napadu Tjaše Turnšek je bil prvi niz za Kamničanke bolj ali manj izgubljen. SVS Post je spet pobegnil na osem točk naskoka (21:13). Domači trener je namesto Petre Vrhovnik v igro poslal Lano Ščuko, namesto Mojce Božič pa Evo Mori, vendar je bil zaostanek ob tako kakovostni ekipi, kot je dunajska, za kamniško ekipo že prevelik, da bi prišlo do preobrata. Dunajčanke so s še enim od številnih blokov v prvem nizu izkoristile že prvo zaključno žogo.

Drugi niz je domača ekipa začela v zasedbi, ki je končala prvega. Ob boljšem napadu in servisu so Kamničanke pri izidu 5:4 prvič povedle v tem nizu, z lepo točko Sare Valenčič in asom Lucy Charuk pa gostjam pobegnile za štiri točke (10:6). Ko je bila v napadu uspešna še Tjaša Turnšek, je gostujoča trenerka Zuzana Tlstovičova vzela polminutni odmor, ki pa še ni zaustavil domače ekipe, saj se je z lepo napadalno akcijo izkazala še Sara Valenčič, Calcitovke pa so vodile že z 12:6. Po treh zaporednih točkah Dunajčank se je za polminutni odmor odločil še Gašper Ribič, kajti gostje so zaostajale le še za štiri točke (10:14), ob drugem tehničnem odmoru pa za tri. V domači ekipi so se spet pojavile težave na sprejemu, temu primerna pa je bila tudi učinkovitost v napadu. Vendar le na kratko, kajti na servis Tamare Borko in ob bloku Tjaše Turnšek ter Lucy Charuk so si Kamničanke spet priigrale šest točk prednosti (19:13) in s tem lepo izhodišče pred končnico niza. V končnici niza je bila na igrišču praktično le ena ekipa, kamniška, ki je na servis Turnškove dosegla štiri točke zapored in na ta način izid v nizih izenačile na 1:1.

V tretjem so Dunajčanke z dvema asoma Cornelie Rimser povedle s 5:2, zato je Gašper Ribič njeno serijo skušal zaustaviti s polminutnim odmorom. Uspešno, kajti na peti točki je že sledilo izenačenje, po napaki gostij pa so Kamničanke na prvi tehnični odmor odšle s točko prednosti. Toda po novih treh zaporednih točkah dunajske ekipe, tokrat je bila na servisu njihova organizatorka igre Enzingerjeva, je Ribič ob zaostanku dveh točk (10:12) vzel še drugi polminutni odmor v tretjem nizu. Navkljub temu so gostje ob drugem tehničnem odmoru vodile s tremi točkami prednosti, nato pa po napaki domače ekipe že za štiri (17:13). Dunajčanke so povedle tudi že z 20:15, vendar se Kamničanke, kot že ničkolikokrat v letošnji sezoni niso predale. Z dvema zaporednima blokoma in napaki gostij, so se na servis Lucy Charuk, nasprotnicam približale le še na točko zaostanka (19:20). S polminutnim odmorom je odgovorila Zuzana Tlstovičova,, toda po točki Turnškove je na 22. točki po dolgem času sledilo izenačenje ter nato po napaki Charukowe še vodstvo Calcita s 23:22. Po še enem »šiku« Turnškove pa so Kamničanke prišle celo do zaključne žoge za vodstvo z 2:1 v nizih. Žal Turnškovi po treh poizkusih ni uspelo doseči zmagovite točke. Nato so do svoje prve in kot se je pokazalo pozneje tudi edine, prišle Dunajčanke. V razburljivi končnici so bile nato bolj zbrane Kamničanke, ki so le izkoristile peto zaključno žogo, ko je napad gostij končal v mreži. Najmanj točko so tako že imele zagotovljeno.

A se samo z njo niso zadovoljile, kajti tudi četrti niz so začele odločno, z željo, da osvojijo vse tri in tako na prvenstveni lestvici prehitijo ekipo z Dunaja. Uvod v niz je bil obetaven, saj so povedle s 7:3, na prvi tehnični odmor pa so odšle s prednostjo treh točk. Kamničanke so po vrnitvi na igrišče zaigrale slabše, kar so Dunajčanke izkoristile in povedle z 12:11. Domači trener Gašper Ribič je ob izenačenju na enajsti točki vzel polminutni odmor, po vodstvu gostij pa je namesto Sare Valenčič v igro poslal Petro Vrhovnik in zadel v polno. Prav na servis Vrhovnikove so po točki Turnškove Kamničanke gostjam pobegnile za tri točke (15:12), zato je polminutni odmor vzela še Tlstovičova. Čeprav so Kamničanke na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo štirih točk, so se jim gostje po vrnitvi na igrišče približale na točko zaostanka, zato se je za polminutni odmor še drugič v četrtem nizu odločil še Ribič. Tudi tokrat ob pravem trenutku, kajti pred vstopom v končnico četrtega niza so njegove varovanke vodile z 21:18. Po dveh zaporednih točkah Dunajčank se je v domačo ekipo vrnila Sara Valenčič, Kamničanke pa so spet pobegnile za tri točke (23:20). Madžarka Renata Sandor je v končnici zadela »zajlo«, Tamara Borko pa je izkoristila že prvo zaključno žogo za še eno zmago Calcitovk v letošnji sezoni.

Dunajčanke so bile ob koncu tekme sicer boljše v bloku, dosegle so jih 16, Kamničanke štiri manj, boljše so bile tudi na sprejemu in na servisu, toda domača ekipa je bila bolj učinkovita v napadu, predvsem pa si je zmage bolj želela.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Resnično ne vem, od kod naše igralke jemljejo toliko energije. Za nami je resnično naporen teden, saj smo prejšnjo soboto gostovali v Bratislavi, v sredo pa smo bili v Švici. Mislim, da smo tokrat tekmo dobili zahvaljujoč pozitivni energiji, ki vlada v ekipi. Dekletom lahko samo čestitam za borbenost, saj so ne glede na utrujenost, kar se je zlasti videlo v prvem nizu, iz sebe iztisnile maksimum in si resnično zaslužijo pohvale za to zmago.«

Kanalci očitno Kamničanom ne ležijo

Na derbiju enajstega kroga 1. DOL so odbojkarji Calcit Volleyballa nocoj gostovali v Kanalu. V prvem delu prvenstva so bili Kanalci edini, ki so jih premagali, zgodba iz Kamnika pa se je ponovila tudi na drugi njihovi medsebojni tekmi. Salonit je bil v končnicah nizov bolj zbran ter s tremi točkami na prvenstveni lestvici na prvem mestu spet prehitel oslabljeni Calcit Volleyball, ki bo v sredo, 4. decembra, ob 20. uri, v dvanajstem krogu domačega prvenstva gostil Maribor. Že v ponedeljek, 2. decembra, se bodo kamniški odbojkarji v povratni četrtfinalni tekmi pokala Slovenije pomerili s Črnučami. Tekma se bo začela ob 20.30 uri.

Salonit – Calcit Volleyball  3:0 (23, 21, 25)

Kanal – Športna dvorana Kanal. 400 gledalcev. Sodnika: Pevc (Škofja Loka) in Klinar (Žirovnica).

Salonit: Česnik 3, Šarič – libero, Lazar, Marušič 5, Karnel, Kovačič – libero, Dos Santos 12, Sirk, Čabarkapa 20, Okroglič 14, Krivec 4. Trener: Leon Schilling.

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero, Novljan 5, T. Štern 5, Kvas, Pokeršnik 15, Ribič – libero, Štembergar Zupan 12, Hrast 1, Stavbar 5, Ž. Štern 5. Trener: Marko Brumen.

Ekipi Salonita in Calcit Volleyballa sta se pred nocojšnjim derbijem v 1. DOL že popoldne, ko je druga kamniška ekipa v sedmem krogu 3. DOL zahod s 3:0 premagala drugo kanalsko ekipo. Vendar je bila to za varovance Marka Brumna kaj slaba tolažba, saj so v Kanalu še drugič v letošnji sezoni morali priznati premoč ekipe, ki jo vodi Leon Schilling. Kamničani so imeli pred tekmo v Kanalu v svoji ekipi pravo bolnišnico, kajti kolena Domna Kotnika po tekmi z Jedinstvom iz Bihača ni bilo več zdravo, prav tako je težave s kolenom imel tudi Žiga Štern, ki je skušal igrati, še vedno pa Brumen ni mogel računati na Borisa Brusa. Tudi domača ekipa ni bila v polni zasedbi, saj ni mogel igrati Dane Mijatovič.

Toda tudi v tako okrnjeni zasedbi so odbojkarji iz Kamnika dobro začeli derbi v Kanalu, saj so po točko Andreja Štembergerja, ob njem so za Calcit tekmo proti Salonitu začeli še Martin Hrast, Žiga Štern, Žan Novljan, Jernej Stavbar, Danijel Pokeršnik in prosti igralec Klemen Hribar, na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo točke. Tudi v končnico niza so šli Calcitovci s točko naskoka, ko je bil v napadu uspešen Danijel Pokeršnik za kamniško vodstvo z 22:21. Dejan Čabarkapa in mladi Jure Okroglič sta svojo ekipo popeljala do vodstva, Pokeršnik je izid še enkrat izenačil, toda Okroglič in Dos Santos sta v samem zaključku uvodnega niza zapečatila usodo kamniške ekipe, ki je tudi drugi niz začela v nekoliko spremenjeni zasedbi, saj ne Pokeršnika na mestu korektorja zamenjal Tonček Štern.

Uvod v drugi niz je bil za Kamničane nadvse spodbuden, saj so povedli z 8:4, po dveh napakah domače ekipe pa že z 12:7. Odlični Čabarkapa v napadu in Okroglič na servisu pa sta poskrbela, zato, da sta bili na dvanajsti točki že skupaj. Marko Brumen je na mestu sprejemalca iz igre potegnil Andreja Štembergar Zupana, namesto njega pa je v igro vstopil Danijel Pokeršnik, kar je, vsaj za trenutek prineslo želeni rezultat za ekipo Calcita, ki je povedla s 17:13. Toda spet je bil Čabarkapa tisti, ki ga Kamničani niso mogli zaustaviti in prav po njegovi zaslugi so Kanalci po točki organizatorja njihove igre Luke Krivca povedli z 20:17. Z dvema zaporednima točkama Tončka Šterna so se jim odbojkarji Calcita v nadaljevanju niza približali na točko zaostanka (21:22), nato je servis svoji ekipi priboril Okroglič, zadnji dve točki v drugem nizu pa so Kamničani »podarili« domačinom, ki so tako povedli že z 2:0 v nizih.

V tretjem nizu je Tonček Štern zaigral na mestu sprejemalca, zamenjal je brata Žigo, Danijel Pokeršnik pa se je vrnil na mesto korektorja. Vse do izida 21:18 so bili v vodstvu kamniški odbojkarji, ki so prevladovali v vseh elementih igre. Toda po seriji lastnih napak so domačinom dovolili, da so na 21. točki izid izenačili, nato pa je Luka Krivec sploh prvič v tretjem nizu svojo ekipo popeljal do vodstva. Z asom Čabarkape so Kanalci prišli že do dveh točk prednosti, imeli tudi zaključno žogo za zmago, ki je niso izkoristili, tako kot tudi ne druge ter tretje, četrto pa je s svojo dvajseto točko na tekmi izkoristil Dejan Čabarkapa, ki je bil zagotovo najboljši igralec derbija enajstega kroga 1. DOL.  

Zanimivo je, da so bili odbojkarji Calcita statistično gledano celo boljša ekipa od Kanalcev, saj so dosegli šest asov ob dveh lastnih napakah, domačini le dva ob šestih lastnih napakah, imeli so devet blokov, Kanalci štiri manj. Edini element, v katerem so bili boljši domači odbojkarji, je bil napad, saj je bila njihova učinkovitost 50-odstotna, kamniška le 39-odstotna, medtem ko sta bili obe ekipi na sprejemu 58-odstotne. V tem elementu igre velja pohvaliti Klemna Hribarja s kar 93-odstotno uspešnostjo, njegov idealni sprejem pa je bil odličnih 64-odstotkov. Vendar tokrat Kamničani v končnici nizov preprosto niso bili dovolj zbrani. Žal so svoje naredile tudi poškodbe.

Izjavi po tekmi

Leon Schilling, trener Salonita: »Čeprav so praktično v vseh treh nizih Kamničani povedli, smo jih vedno ulovili ter v končnici priti do zmage. Statistika ni vedno pravi pokazatelj dogajanj na igrišču. Mi smo imeli veliko pasivnih blokov in v tem elementu igre smo bili zelo dobri. V napadu sta bila Čabarkapa in Okroglič odlična. S to zmago imamo modro skupino zagotovljeno, kar je bil pred začetkom prvenstva naš glavni cilj.«

Aleš Hribar, pomočnik trenerja Calcit Volleyballa: »Zaradi številnih težav s poškodbami naša igra ni bila takšna, kot bi morala biti. Kotnik sploh ni bil sposoben za igro, Žiga Štern je poskušal, a ni šlo, Brus tudi ni mogel igrati. Zagotovo je vse to vplivalo na našo igro. Dejstvo je, da smo v vseh treh končnicah nizov odpovedali. Kakšne tragedije ni, zaradi tega poraza ni, saj bo prvenstvo še dolgo. Treba je dvigniti glave, kajti pred nami je še veliko tekem. V domači ekipi sta blestela Čabarkapa, ki je bil z naskokom najboljši igralec tekme in mladi Okroglič.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec

Ultraman Hawaii 2013, tudi z Mirom Kregarjem

S Havajev smo dobili prvo poročilo o letošnjem svetovnem prvenstvu Ultraman Havaji 2013, na katerem že vrsto let sodeluje Kamničan Miro Kregar.

36 tekmovalcev iz 8 držav se je v Kailua Bayu ob 6:30 pognalo v vode Pacifika. Preplavati so morali 10 km do zaliva Keauhou. Sledila je menjava in 145 km kolesarjenja proti južnem delu otoka in nato po vzhodni obali na pobočje vulkana Mauna Loa. Kolesarska proga je bila zelo razgibana in na koncu dneva se je skupaj nabralo 2300 m višinske razlike. Razmere na plavanju je otežil nasprotni tok, tako da so bili časi približno 20 minut slabši od optimalnih, na kolesu pa je na srednjem delu proge pihal močan veter v prsa, na zadnjem 50 km vzponu od morja na višino 1250 m pa je preko lavinih polj kar močno deževalo in ni bilo pretirane vročine.

Prva je iz vode prišla bivša članica ameriške olimpijske plavalne reprezentance Hilarry Biscay s časom 2:36, drugi Tim Sheperd 2:45. Miro Kregar je s časom 3:14 končal na 11.mestu. Vodeča iz vode sta mesti po koncu kolesarjenja samo zamenjala, tretji Alexandre Ribeiro, Miro je prvi dan zaključil na 6. mestu.

Drugi dan

Tekmovalci so morali prekolesariti 276 km s pobočja vulkana Manuna Loa do mesta Hawi. Proga je bila tako kot prejšnji dan zelo razgibana, saj se je skupno nabralo kar 2500 m višinskih metrov. Tudi vreme je bilo zelo spremenljivo, od vročine do manjših neviht, ob stalni spremljavi vetra, ki je bil nekoliko bolj prijazen do tekmovalcev, saj je kar nekaj časa pihal tekmovalcem v hrbet. Naš predstavnik Miro Kregar je v začetku naredil napako in se preveč približal tekmovalcu pred seboj (dovoljeno je 5 m) in dobil kazen 6 minut, kar ga je na koncu stalo zmage v 2. etapi. Sicer je vozil odlično, začel rezervirano in v srednjem delu pospešil, prehitel tekmovalce pred seboj in naredil odločilno razliko, ki je danes nihče ni bil sposoben nadoknaditi.

V cilj je sicer pripeljal prvi pred glavnim favoritom za zmago Alexandrom Ribeirom iz Brazilije, a je slednji slavil zmago za slabo minuto. V skupnem seštevku je Miro Kregar na tretjem mestu, za vodečim Timom Sheeperjem iz ZDA zaostaja 30 minut, za drugim Ribeirom pa polovico manj, tako da se v zadnji etapi lahko nadejamo hude bitke za zmago. Jutri namreč tekmovalce čaka zadnja tekaške etapa – dvojni maraton.

Vir: Kamniške novice


<< Nazaj | Novice