Mali grad

Šport ima moč, da navdihuje, združuje in povezuje

12.05.2018

 

Šport ima moč, da navdihuje, združuje in povezujePopoldan je v Kamniku potekalo odprtje 30. svetovnega vojaškega prvenstva v gorskem kolesarstvu. Na njem bo v nedeljo, 13. maja 2018, ob 13. uri tekmovalo 7 pripadnikov Slovenske vojske. 43 tekmovalcev prihaja iz 9 držav: Belgije, Bosne in Hercegovine, z Danskega, iz Nemčije, Francije, Latvije, z Nizozemskega, iz Ukrajine in Slovenije.  

Zbrane je najprej pozdravil župan Občine Kamnik Marjan Šarec. "Spoštovani gostje, spoštovani tekmovalci, dobrodošli v Kamniku – Maistrovem mestu. Prvi slovenski general se je rodil prav tu, nekaj sto metrov stran od mesta, kjer boste vojakinje in vojaki, pričeli 30. svetovno vojaško prvenstvo v kolesarstvu. Naj vas, vsakega posebej, tudi na tej misiji, če se lahko tako izrazim, spremlja njegov duh. Občina Kamnik je tudi izrazito športna občina. Pohvalimo se lahko z vrsto uspešnih športnic in športnikov na lokalnem, državnem in tudi mednarodnem nivoju. Prav oni so izjemni ambasadorji Kamnika v Sloveniji in v svetu. Kamniška društva pa so dokazala, da ne znajo le tekmovati, ampak da se potrudijo tudi pri organizaciji športnih prireditev. Pred leti smo tako v Občini Kamnik gostili mednarodno žensko dirko Giro Rosa, v lanskem letu 16. evropsko prvenstvo v gorskih tekih na Veliko planino, številni so sodelovali na enem najbolj zahtevnih maratonov v Sloveniji s slikovito traso okoli Kamniško – Savinjskih Alp, Maratonu Alpe Scott, večje prireditve pa smo gostili še v lokostrelstvu, gorskem kolesarstvu, odbojki, tekih in še bi lahko naštevali.

Tudi današnja velika prireditev v sklopu 21. Kamniškega krosa je nastala z dobrim in strokovnim sodelovanjem med kamniškim Kolesarskim klubom Calcit Bike Team in Slovensko vojsko. Pripraviti mednarodno dirko in svetovno prvenstvo za gorske kolesarje  od A do Ž ni lahka naloga, zato se vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri organizaciji iskreno zahvaljujem. Poleg vsega dela, so člani Calcit Bike Teama skupaj s podporniki poskrbeli še za novo progo. Užitkov torej ne bo manjkalo.

Spoštovane tekmovalke, spoštovani tekmovalci, vam želim uspešno in varno kolesarjenje po naši lokalni skupnosti v osrčju planin, vsem navijačem, obiskovalcem in drugim gostom pa prijetne trenutke v našem srednjeveškem mestu. Srečno in dobrodošli v Kamniku – Maistrovem mestu."

Slavnostni govornik je bil poveljnik Športne enote Slovenske vojske podpolkovnik Jure Velepec. V svojem nagovoru je poudaril, da je šport svetovni fenomen, ki združuje ljudi ne glede na raso, spol in veroizpoved. Šport zato nudi edinstveno možnost, da se vsi preizkusijo – tako psihično in fizično kot tudi čustveno. V vojaških organizacijah je šport sredstvo, s katerim se spodbuja kolektivni duh, preko športa tudi na pester in strokoven način pripadniki izboljšujejo telesno pripravljenost. Sklenil je z mislijo: »Šport ima moč, da navdihuje, združuje in povezuje.«

Na slavnostnem odprtju vojaškega prvenstva za gorske kolesarje so sodelovali Policijski orkester, častna enota Slovenske vojske in Društvo kamniških mažoretk Veronika.


<< Nazaj | Novice