Mali grad

Spomladanske čistilne akcije

25.03.2015

 

V občini Kamnik v sredini marca, tako kot vsako pomlad, potekajo spomladanske čistilne akcije. Občina Kamnik je tudi letos ponudila pomoč krajevnim skupnostim, društvom, šolam, upravnikom večstanovanjskih stavb in drugim organizatorjem čistilnih akcij na posameznih območjih. Zagotovila je vreče za zbiranje odpadkov, rokavice in odvoz odpadkov.

Nekaj čistilnih akcij se je odvijalo že prejšnjo soboto, nekaj pa se jih bo odvijalo v soboto, 28. marca 2015.

Čistilne akcije v soboto, 28. marca 2015

Organizator

Zbirno mesto udeležencev

Krajevna skupnost Podgorje

Kulturni dom Podgorje

ob 8. uri

Krajevna skupnost Šmartno v Tuhinju

Kulturni dom Šmartno v Tuhinju

ob 8. uri

Krajevna skupnost Tunjice

Pri Podružnični šoli Tunjice

ob 8. uri

Krajevna skupnost Kamniška Bistrica

Gasilni dom Stranje

ob 8. uri

Krajevna skupnost Špitalič

Gasilni dom Špitalič

ob 8.30

Društvo EkO KaM

Most na povezovalki

ob 8.45

Krajevna skupnost Kamnik center

Glavni trg – pred Turistično-informacijskim centrom

ob 10. uri


Krajevna skupnost Podgorje poziva vse krajanke in krajane: »Očistimo Podgorje! Pridite v čim večjem številu, saj veste - V slogi je moč!« Čistilna akcija se bo odvijala v soboto, 28. marca 2015, zbirno mesto je pred Kulturnim domom v Podgorju, ob 8. uri. Rokavice in vrečke za odpadke boste prejeli na zbirnem mestu.

Krajevna skupnost Kamnik - center vas prijazno vabi, da se  udeležite spomladanske čistilne akcije, ki se bo odvijala v soboto, 28. marca 2015,  od 10. do 13. ure. Zbor bo  ob 10. uri na Glavnem trgu, pri TIC-u. Na zbirnem mestu boste prejeli navodila, vreče in rokavice. Pridite primerno obuti in oblečeni. Za malico bo oskrbljeno. Vabljeni vsi krajani, pokažimo, da nam ni vseeno,  v kakšnem okolju živimo! Za vse nadaljnje informacije so dosegljivi na telefonski številki 040/728-527.

Priporočila ob čistilnih akcijah

S pomladjo prihaja čas vsakovrstnega pomladanskega čiščenja. Za vse, ki se bomo lotili čiščenja v naravi, na igriščih, poteh, sami okrog svojega doma, ali pa se bomo udeležili organizirane čistilne akcije, navajamo nekaj priporočil:

Priporočila o ravnanju z azbestnimi odpadki ob čistilnih akcijah

S pomladjo prihaja čas vsakovrstnega pomladanskega čiščenja. Ponovno bomo čistili svojo okolico. Pri teh opravilih pogosto naletimo tudi na azbestne odpadke.

Azbestna vlakna so rakotvorna, predvsem njihovo vdihavanje predstavlja veliko nevarnost za zdravje. Zato azbestnih odpadkov, niti manjših količin, ne odstranjujemo, če nismo posebej ustrezno opremljeni. Otroci naj v nobenem primeru ne pobirajo azbestnih odpadkov.

Katere vrste azbestnih odpadkov najdemo: odsluženo strešno kritino, gradbene odpadke z azbestnimi tesnilnimi masami, smolami, lepili, azbestne opeke, azbestne betone, ostanke azbestno cementnih vodovodnih in kanalizacijskih cevi, kolena, peči (s tesnilnimi in izolacijskimi masami), talne obloge z azbestno izolacijo, vinaz plošče, različne izolacijske materiale, tesnila, paste, kite, fasadne plošče, stropne azbestne obloge, čisti azbest v obliki tkanine ali ometa, zavorne obloge, toplovodne kotle in podobno. 

Kjer so na kupu komunalni odpadki, mešani z azbestnimi, je treba najprej odstraniti azbestne. Šele potem se lotimo pobiranja ostalih odpadkov.

Tudi, če manjše količine azbestnih odpadkov pobiramo sami, potrebujemo ustrezno osebno varovalno  opremo. Ta je potrebna ne le za lastno varnost, ampak tudi zato, da na obleki, koži, laseh, obrazu, ne prenašamo azbestnih vlaken okrog in domov ter s tem izpostavljamo še drugih oseb, zlasti otrok.

Priporočamo:

Azbestna vlakna so v okolju neuničljiva. Nevarno je vsako azbestno vlakno. Azbestnih vlaken s prostim očesom ne vidimo, zato se velikokrat ne zavedamo nevarnosti, ko jih vdihavamo. Od izpostavljenosti do morebitnega pojava bolezni, je lahko zelo dolga doba, tudi več desetletij. 

Če kadarkoli, tudi izven čistilnih akcij, v naravi odkrijemo odložene azbestne plošče ali z njimi nasute poti, kolovoze, o tem sporočimo na Inšpektorat RS za okolje in prostor.

Vsi organizatorji si želijo, da se jim na čistilnih akcijah pridruži čim več občank in občanov.

Vsi, ki se boste udeležili čistilnih akcij, boste na zbirnih mestih dobili rokavice in vreče za zbiranje odpadkov. Organizatorji vas bodo razporedili po terenu in vam dali ustrezna navodila glede zbiranja in odlaganja zbranih odpadkov. Priporočljivo je, da se ustrezno oblečete in obujete ter s seboj prinesete orodje in močnejše delovne rokavice.

S skupnimi močmi poskrbimo za čisto in urejeno okolje v naši občini!

Besedilo priporočila ob čistilnih akcijah in priporočila o ravnanju z azbestnimi odpadki: delovna skupina na nalogi osveščanja o azbestu NIJZ v sodelovanju z UKC Ljubljana - KIMDPŠ in Salonit Anhovo d.d.


<< Nazaj | Novice