Mali grad

Spomladanske čistilne akcije

17.03.2016

 

Spomladanske čistilne akcijeV tem tednu se pričenjajo spomladanske čistilne akcije. Občina Kamnik je tudi letos ponudila pomoč krajevnim skupnostim, društvom, šolam, upravnikom večstanovanjskih stavb in drugim organizatorjem čistilnih akcij na posameznih območjih. Zagotovila je vreče za zbiranje odpadkov, rokavice in odvoz odpadkov.

Sobota, 19. marec 2016

 Organizator

Zbirno mesto udeležencev

Ribiška družina

pri športni dvorani OŠ Frana Albrehta Kamnik

ob 8. uri

Krajevna skupnost Volčji Potok

pri Domu KS Volčji Potok

ob 9. uri

Sobota, 2. april 2016

 Organizator

Zbirno mesto udeležencev

Krajevna skupnost Podgorje

pri Kulturnemu domu Podgorje

ob 8. uri

Krajevna skupnost Perovo

pri otroškemu igrišču na Zikovi

ob 9. uri

Krajevna skupnost Pšajnovica

Veliki Rakitovec, pri Rzinovih

ob 8. uri

Krajevna skupnost Srednja vas

pred trgovino TUŠ

ob 8. uri

Krajevna skupnost Kamniška Bistrica

pred OŠ Stranje

ob 8.30

Turistično društvo Tuhinjska dolina

pri Termah Snovik

ob 8. uri

Krajevna skupnost Motnik

pred trgovino v Motniku

ob 8. uri

Krajevna skupnost Duplica

pri Kulturnemu domu Duplica

ob 9. uri

Krajevna skupnost Sela

pri Gasilskemu domu

ob 8. uri

Društvo EkO KaM

pred trgovino Big Bang - Qulandia

ob 8.45

Krajevna skupnost Godič

pri Domu KS Godič

ob 9. uri

Krajevna skupnost Šmartno

pri Kulturnemu domu Šmartno

ob 9. uri

Krajevna skupnost Tunjice

pri Podružnični šoli Tunjice

ob 8. uri

Krajevna skupnost Šmarca

pri krajevnem domu Šmarca

ob 9. uri

Krajevna skupnost Kamnik-center

glavna avtobusna postaja

ob 9. uri

 

Organizatorji želijo, da se čistilnih akcij udeleži čim več občanov, zato vas vabijo, da se jim na čistilnih akcijah pridružite.

Vsi občani, ki se boste udeležili čistilnih akcij, boste na zbirnih mestih dobili rokavice in vreče za zbiranje odpadkov. Organizatorji vas bodo razporedili po terenu in vam dali ustrezna navodila glede zbiranja in odlaganja zbranih odpadkov. Priporočljivo je, da se ustrezno oblečete in obujete ter s seboj prinesete orodje in močnejše delovne rokavice.

S skupnimi močmi poskrbimo za čisto in urejeno okolje v naši občini!

Priporočila ob čistilnih akcijah

S pomladjo prihaja čas vsakovrstnega pomladanskega čiščenja. Za vse, ki se bomo lotili čiščenja v naravi, na igriščih, poteh, sami okrog svojega doma, ali pa se bomo udeležili organizirane čistilne akcije, navajamo nekaj priporočil

Priporočila o ravnanju z azbestnimi odpadki ob čistilnih akcijah

S pomladjo prihaja čas vsakovrstnega pomladanskega čiščenja. Ponovno bomo čistili svojo okolico. Pri teh opravilih pogosto naletimo tudi na azbestne odpadke.

Azbestna vlakna so rakotvorna, predvsem njihovo vdihavanje predstavlja veliko nevarnost za zdravje. Zato azbestnih odpadkov, niti manjših količin, ne odstranjujemo, če nismo posebej ustrezno opremljeni. Otroci naj v nobenem primeru ne pobirajo azbestnih odpadkov.

Katere vrste azbestnih odpadkov najdemo: odsluženo strešno kritino, gradbene odpadke z azbestnimi tesnilnimi masami, smolami, lepili, azbestne opeke, azbestne betone, ostanke azbestno cementnih vodovodnih in kanalizacijskih cevi, kolena, peči (s tesnilnimi in izolacijskimi masami), talne obloge z azbestno izolacijo, vinaz plošče, različne izolacijske materiale, tesnila, paste, kite, fasadne plošče, stropne azbestne obloge, čisti azbest v obliki tkanine ali ometa, zavorne obloge, toplovodne kotle in podobno. 

Kjer so na kupu komunalni odpadki, mešani z azbestnimi, je treba najprej odstraniti azbestne. Šele potem se lotimo pobiranja ostalih odpadkov.

Tudi, če manjše količine azbestnih odpadkov pobiramo sami, potrebujemo ustrezno osebno varovalno  opremo. Ta je potrebna ne le za lastno varnost, ampak tudi zato, da na obleki, koži, laseh, obrazu, ne prenašamo azbestnih vlaken okrog in domov ter s tem izpostavljamo še drugih oseb, zlasti otrok.

Priporočamo:

Azbestna vlakna so v okolju neuničljiva. Nevarno je vsako azbestno vlakno. Azbestnih vlaken s prostim očesom ne vidimo, zato se velikokrat ne zavedamo nevarnosti, ko jih vdihavamo. Od izpostavljenosti do morebitnega pojava bolezni, je lahko zelo dolga doba, tudi več desetletij. 

Če kadarkoli, tudi izven čistilnih akcij, v naravi odkrijemo odložene azbestne plošče ali z njimi nasute poti, kolovoze, o tem sporočimo na Inšpektorat RS za okolje in prostor.

Besedilo priporočila ob čistilnih akcijah in priporočila o ravnanju z azbestnimi odpadki: delovna skupina na nalogi osveščanja o azbestu NIJZ v sodelovanju z UKC Ljubljana - KIMDPŠ in Salonit Anhovo d.d.


<< Nazaj | Novice