Mali grad

Spominska slovesnost v Češnjicah

12.06.2011

 

Dopoldan je potekala spominska slovesnost v Češnjicah, kjer so počastili in se poklonili padlim borcem, med njimi dr. Petru Držaju, vodji ameriške vojne misije, kapetanu Charlesu Fisherju, dvema ameriškima oficirjema, Juliusu Rosenbergu in Ernstu Knothu ter dvema britanskima oficirjema,majorju Mathewsu in poročniku Edwardu Parksu, ki so padli za svobodo v teh krajih v letih 1944 in 1945.

 
 

Po uvodnem pozdravu in trenutku tišine soameriški vojaški ataše James Mckinney, župan Marjan Šarec, še živeči radiotelegrafist Robert Plan in predsednik Združenja borcev Kamnik, Matevž Košir položili vence v spomin na padle pred spomenik v Češnjicah.

 
 

Sledil je govor župana Marjana Šarca, v katerem je poudaril, da so se tu odvijali boji za osvoboditev slovenskega naroda, za osvoboditev posameznika, na kar se prepogosto pozablja. »Narodno osvobodilni boj je bil plemenit boj, kako osvoboditi in vzeti nazaj kar je naše, nič več in nič manj. Danes pa to poskušajo nekateri spremeniti in zadeve obrniti v nasprotno smer, a zgodovina je neizprosna pisateljica in kronistka in se je ne da spreminjati«.

 
 

Vojaški ataše James Mckinney se je zbranim zahvalil za vsakoletno počastitev padlim možem in nas vse spomnil, da so se le-ti borili za našo boljšo, mirno prihodnost. Prisotne je pozdravil tudi Robert Plan, takratni radiotelegrafist, slavnostni govornik slovesnosti Franc Sever Franta, komandant treh brigad, ki so se prebile iz obroča SS divizije na Menini planini, pa je opisal takratne dogodke in še enkrat spomnil na požrtvovalnost in hrabrost partizanov.

 

Spominsko srečanje so s kulturnim vložkom popestrili pevski zbor Solidarnost in pevski zbor OŠ Zg. Tuhinj.


<< Nazaj | Novice