Mali grad

Spominska slovesnost ob spomeniku NOB na Rudniku

07.01.2012

 

Na Rudniku pri Radomljah je potekala vsakoletna spominska slovesnost v spomin na dogodke, ki so se na tem koncu odvijali 6. januarja leta 1945 in v katerih je življenje zaradi izdaje izgubilo preko 30 borcev NOB.

 
 

Tokratno spominsko slovesnost je pripravilo Združenje za vrednote NOB iz Kamnika, slavnosti govornik pa je bil kamniški župan Marjan Šarec, ki je spomnil na slovenske domoljube, slovenske partizane, ki so bili pobiti zaradi izdaje in, ki so se borili, da danes živimo v miru, da se nam ni treba bati kdaj bomo napadeni.

 

»Vendar je danes prelomen čas. Vojne so se rojevale ravno v takšnih situacijah kot je današnja, gospodarska kriza, težke finančne situacije, medetnični spori. Ob tem spomeniku želim, da so oziroma bodo svojci tistih, ki so tu pustili svoja imena, ponosni na nas in ne, da bo borcem žal, da so se borili za našo svobodo. Prav je, da nehamo kritizirati, nasprotovati in tarnati, temveč da poskušamo iskati dobre stvari« je še dodal župan Marjan Šarec in predsedniku krajevne organizacije ZZB Duplica Radu Suhadolcu in občanom obljubil, da se bosta z domžalskim županom Tonijem Dragarjem, ki se je tudi poklonil borcem, potrudila, da bo spomenik deležen prenove, saj se nekatera imena borcev ne vidijo več.

Ob začetku slovesnosti so vence k spomeniku padlim položile delegacije Zveze borcev za vrednote NOB Domžale in Kamnik.

V kulturnem programu so z recitacijami in pesmimi sodelovali učenci OŠ Marije Vere iz Duplice, zapel pa je tudi moški pevski zbor Solidarnost.

 
   


<< Nazaj | Novice