Mali grad

Spominska slovesnost ob 72. obletnici ustanovitve Šlandrove brigade in 70. obletnici zmage nad nacifašizmom

09.08.2015

 

Dopoldan se je podžupan Igor Žavbi z županom Občine Lukovica Matejem Kotnikom udeležil slovesnosti v spomin 72. obletnice ustanovitve VI. slovenske narodnoosvobodilne udarne brigade »Slavka Šlandra« in 70. obletnici zmage nad nacifašizmom, ki jo je na Šipku pripravilo Združenje borcev za vrednote NOB Lukovica v dogovoru z Odborom skupnosti borcev VI. SNOUB »Slavka Šlandra« in v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Kamnik. Današnja slovesnost je privabila lepo število obiskovalcev, med njimi tudi še živeče borce udarne brigade in komandanta takratnega operativnega štaba Šlandrove brigade Franca Severja – Franto, ki so prisluhnili besedam slavnostnega govornika, člana predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije Milana Gorjanca.

VI. slovenska narodnoosvobodilna udarna brigada »Slavka Šlandra« oziroma Šlandrova brigada je bila ustanovljena 6. avgusta 1943 z namenom, da nemškim okupacijskim enotam onemogoča prometne zveze v Črnem grabnu, Tuhinjski dolini in Zgornji Savinjski dolini. To je bila brigada v sestavi narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Jugoslavije. Mladinke, mladinci, sinovi, hčere, žene in možje, ki so se zbrali na Šipku pred 72. leti, so bili zavedni slovenski domoljubi, ki so branili slovensko besedo in imeli cilj preživeti in premagati sovražnika, ki je teptal slovenski narod.

Zbrane sta sprva pozdravila župan Občine Lukovica Matej Kotnik in podžupan Občine Kamnik Igor Žavbi. Slednji je poudaril: »Spoštovani! Tovarišice in tovariši Šlandrove brigade so želeli ubraniti svojo domovino pred tujim sovražnikom, ki jim je hotel vsiliti tuj jezik in tuje navade. Borke in borci narodnoosvobodilnega boja niso bili zaman tovariši, kajti med seboj so si zaupali, skupaj so tvegali svoja življenja in drug na drugega so se lahko zanesli. Zato sem posebej vesel, ker danes tu lahko pozdravim še živeče borke in borce, še živeč borke in borce Šlandrove brigade in legendarnega Franca Severja - Franto. Le oni so tisti, ki nam lahko resnično povedo o grozotah in zmagah narodnoosvobodilnega boja. Zato ne smemo pozabiti narodnoosvobodilnega boja in proslave kakršna je današnja, niso zaman. V nas budijo ljubezen do domovine, ki je v teh časih še kako potrebna. Bodi zdrava domovina!«

Slavnostni govornik, član predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije Milan Gorjanc je svoj govor začel z besedami: »Vsem borcem in drugim udeležencem narodnoosvobodilnega boja slovenskega naroda tovariški Zdravo! Vam mlajšim, ki udejanjate vrednote tega boja, pa prisrčen pozdrav! Tovarišice, tovariši, prijatelji! Danes se spominjamo ustanovitve slavne 6. slovenske narodnoosvobodilne udarne brigade »Slavka Šlandra«, ki so jo porodili  štajerski partizani. Kljub strahotnemu terorju nemškega okupatorja se je odpor krepil iz dneva v dan,«v nadaljevanju opisal veličine Šlandrove brigade in govor sklenil z besedami: »Tovarišice, tovariši! Spregovoril bi še nekaj besed o sedanjem trenutku v naši deželi in bližnjem okolju. Že več kot dve leti glasno nasprotujemo razprodaji našega imetja, ki smo ga z odrekanjem ustvarjali skoraj pol stoletja resnične svobode, saj je bilo vse naše, družbeno, in tudi država je bila naša. Vse vlade so pa ne samo gluhe za proteste in prepričevanja, požvižgajo se nas. V en glas zatrjujejo, da smo obljubili prodajo imetja. Naj povedo, kdo je obljubil! Ime in priimek ima, kdor dal  je obljubo. Predsedniki strank so obljubili, ki dejansko krojijo našo usodo. Trdim, da so bili prisiljeni v to obljubo. Ali jih je strah evropskih mogotcev oziroma gospe v hlačah, ali so dobili oziroma pričakujejo nagrado za svoje protinarodno delovanje, ali pa nekdo ve več kot mi o njihovem življenju. Predsedniki strank pa so obljubo speljali skozi parlament. In zdaj je vse zakonito, »demokratično«, v imenu poneumljenega naroda. Mar parlament ne more to obljubo malo odložiti ali celo preklicati?

V sedanjem Državnem zboru sedi skoraj polovica novih obrazov, ki se še niso uveljavili v državni politiki. Oni za to obljubo niso glasovali, oni so ljudje iz naroda, oni so naši. Pa ga ni junaka, razen redkih izjem iz vrst Združene levice, ki bi zavpil, zarjovel, kam nas peljejo te vlade. Stranka modernega (sodobnega) centra nam vlada. Bojim se, da nas pelje za dve stoletji nazaj, v čas hlapcev in tlake za avstrijskega grofa ali barona. Namreč, večina našega imetja je v avstrijski ali nemški lasti. In kakšna je pot iz tega zla? Novo in odločno vlado potrebujemo, ki si bo upala v Bruslju reči bobu bob. Nove zaveznike si moramo poiskati tako v evropski zvezi kot izven nje. Skoraj dve stoletji bo, kar je naš največji pesnik zapel, da »Največ sveta otrokom sliši Slave, tja bomo našli pot, kjer nje sinovi si prosti volijo vero in postave«. To je bilo zapisano tudi na praporu Šlandrove brigade, ko je vkorakala v Novo mesto. Tudi oni imajo svojo računico, ki nam ne more biti dolgoročno naklonjena, prevečkrat smo se opekli pri njih. Vendar v sedanjem (modernem) času jih potrebujemo. To je tovariš Tito znal, zmogel  in uspel. Enim in drugim, ko so postali kot »prijatelji« preveč požrešni, je rekel odločno NE in poiskal zaveznika na drugi strani. Očitajo mu, da nas je zadolžil. Ob njegovi smrti je bil dolg Jugoslavije nekaj nad milijardo dolarjev. Potem pa so republiški »titiči« pred razpad nekdanje skupne domovine ta dolg dvignili v vrtoglavih 22 milijard. Vendar naši osamosvojiteljski titiči so dolg Slovenije zavihteli v vesoljske daljave na 30 milijard evrov ali še enkrat več kot Jugoslavija pred razpadom.

In spet smo skregani s sosedi Hrvati? Dva izobražena in izkušena diplomata sta se po domačem telefonu pogovarjala kot dve branjevki na tržnici. Kaj pa če jima je bilo ukazano, da se tako nemarno pogovarjata? Hrvaške tajne službe pa so temu skrbno prisluhnile. Zmorejo hrvaške službe takšnega prisluškovanja? In bratje Hrvatje se ne gredo več. Jaz pa mislim, da ima tu prste vmes nekdo tretji. Kjer se prepirata dva,  tretji dobiček ima, pravi ljudska modrost. In kdo naj bi bil ta tretji? Pojdimo naprej po naši nekdanji domovini. Pred dnevi je na proslavi na Kozari predsednik Republike Srbske zarohnel, da bodo Srbi odšli iz Bosne. Hkrati Bošnjaki ob podpori tretjega nenehno zahtevajo spremembo Daytonskega sporazuma v smislu enotne države BiH. Hrvati iz Bosne s podporo tretjega glasno podpirajo Bošnjake, po tihem pa si želijo tudi oni svojo entiteto – nekdanjo Herceg-Bosno. Srbija živi v lačnem nacionalizmu, hkrati pa jo tretji  kosajo. Poleg že oblikovane Republike Kosovo, se odcepitvene težnje pojavljajo tako v večnacionalni Vojvodini ter muslimanskem Sandžaku. Predsednika vlade Srbije so v Srebrenici napadli s kamenjem, samo da ne bo miru in sprave. Na Kosovu kljub varovanju naših vojakov so incidenti proti Srbom na dnevnem redu. Večja oborožena skupina je pred mesecem vdrla v Makedonijo. Ve se, da so prišli poveljujoči iz natovske baze, in da so veleposlaniki nekaterih zahodnih držav intervenirali pri makedonski vladi, da se ne objavljajo imena padlih »osvoboditeljev«. Oni niso teroristi, islamski ekstremisti, čeprav so vdrli oboroženi v suvereno državo, čeprav je večina islamske vere. Makedonijo je treba zmehčati, da ne sprejme Turški tok prek njenega ozemlja. Druge države so ga že sprejele, vendar se ga je Turčija pred dnevi odrekla. Za vsemi temi dogodki zadnjih nekaj mesecev na tleh nekdanje Jugoslavije stoji tretji, ki iz nemirnega Balkana kuje dobičke in hkrati svojega najbližjega zaveznika izčrpava in drži na vajetih. Mislim, da ste uganili, kdo je tretji. Ne upam si povedati na glas. Pa ne zaradi tretjega, zaradi njegovih podrepnikov pri nas. Bojim se, da nas namenoma silijo, da znova povzamemo geslo Marxove Zveze komunistov: »Proletarci vseh dežel, združite se!« in da znova gromoglasno zapojemo: »Vstanite, v suženjstvu zakleti!« Smrt fašizmu – svoboda narodu!«

V kulturnem programu je nastopila Častna enota območnega združenja Slovenskih častnikov Domžale, ki ji je poveljeval Milan Habjan, MPZ Janko Kersnik Lukovica, recitatorji Kulturno zgodovinskega društva Triglav in harmonikarji.


<< Nazaj | Novice