Mali grad

Spominska slovesnost ob 69. obletnici preboja iz sovražnikovega obroča na Menini planini

05.07.2014

 

Dopoldan se je župan Marjan Šarec udeležil spominske slovesnosti ob 69. letnici legendarnega preboja iz sovražnikovega obroča na Menini planini.

Letos mineva 69 let od legendarnega preboja iz fašističnega obroča, s katerim je hotel sovražnik dokončno obračunati s IV. operativno cono na Menini planini. Partizanom, ki so bili že izmučeni od hude zime in pomanjkanja hrane ter orožja, se je po več poskusih uspelo izogniti vojaški sili SS enote. V noči na 16. marec 1945, so se, v gosti megli in izjemno visoki snežni odeji, taktično prebili  iz sovražnikovega obroča.

Prisotne sta na Menini planini  nagovorila župan Občine Gornji Grad Stanko Ogradi in župan Občine Kamnik Marjan Šarec. Slednji je poudaril: »Spoštovane tovarišice in tovariši, spoštovani častilci tradicije narodnoosvobodilne borbe, v veliko veselje in prijetno čast mi je, da vas lahko tukaj na Menini planini pozdravim v imenu občine Kamnik in v svojem imenu. Menina planina je s svojim dejanjem leta 1945 ostala neizbrisno zapisana za vse prihodnje generacije, ki bodo še obiskovale ta kraj in  slavile junake. 70 let je očitno dovolj, da nekateri pozabijo za kaj je šlo. Če nekateri ne bi pozabili, potem danes ne bi bilo Rovt, Grahovega in ne bi na tekmah slovenske nogometne reprezentance prikazovali domobranske zastave. Zato spoštovane tovarišice in tovariši, iskrena hvala vsem, ki ste danes tukaj in, ki boste v prihodnjih letih še prihajali ter kazali, da narodnoosvobodilna borba ni nekaj zastarelega, ni nekaj kar je samo stvar preteklosti, ampak se je treba vedno znova boriti. Trinajstega julija bodo volitve. Takrat bomo imeli svojo priložnost, da izrazimo svoje mnenje, da ga ne bodo drugi namesto nas. Smrt fašizmu in vsem oblikam zatiranja!«

Sledilo je slavnostno polaganje venca.

Nato je slavnostni govornik, sekretar ZZB NOB Slovenije Mitja Klavora, nagovoril 1.700 obiskovalcev današnje tradicionalne spominske slovesnosti in v svojem nagovoru poudaril pomen bojev na Menini planini. Aktualiziral je tudi nekaj misli iz knjige legendarnega Franca Severja – Frante in med drugim tudi povedal: »Morda so takšne slovesnosti tudi priložnosti za samospraševanje lastnega naroda. Poraja se mi vprašanje, kakšen je ta današnji čas, glede na duh tedanjega najmlajšega borca Zidanške brigade, 12-letnega kurirja Sineta, katerega grob ni znan, ki je bil eden od žrtev vojne na Menini planini, sprašujem se torej, kako bi ta hrabri deček, tedaj poln volje po življenju in poln mladostnega zanosa, razumel današnji čas. Današnji čas in nekatere kroge, ki jim ne gre očitati neznanja in nevednosti ali slabega poznavanja zgodovine, ki skušajo njega in njegove soborce prikazovati kot zločince, kriminalizirati njihov boj in onečastiti njihovo smrt in na njih spomin.«

V programu slovesnosti na Menini je sodelovala Godba na pihala Zgornje Savinjske doline, Mešani pevski zbor Bočna, Kulturno zgodovinsko društvo Triglav, učenka Osnovne šole Gornji Grad ter častna enota Slovenske vojske. Slavnostni dogodek je povezovala Alenka Mozgan.


<< Nazaj | Novice