Mali grad

Spominska slovesnost ob 150-letnici smrti Luke Dolinarja

31.08.2013

 

Župan Marjan Šarec se je zvečer v Šmartnem v Tuhinju udeležil svete maše in spominske slovesnosti ob 150-letnici smrti Luke Dolinarja.

Luka Dolinar, slovenski rimskokatoliški duhovnik, skladatelj, nabožni pesnik in prevajalec se je rodil 14. oktober 1794 v Škofji Loki. Dolinar je leta 1818 v Ljubljani končal študij teologije, kot duhovnik pa je služboval v Šmartnem v Tuhinjski dolini. Izdal je pet zvezkov svojih pesmi z napevi, v kompoziciji pa je bil samouk. Njegovi napevi so preprosti, a vseeno med ljudstvom zelo priljubljeni. Umrl je 27. avgust 1863 v Šmartnem v Tuhinju.

Župnija Šmartno je s spoštovanjem, ob visoki obletnici smrti Dolinarja, pripravila sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Martina. Maši, ki jo je vodil dekan Janez Gerčar skupaj z župnikom Simonom Lorberjem, je sledila še spominska slovesnost. Le-ta se je odvijala v dvorani Kulturnega doma Šmartno v Tuhinju. Ob slovesnosti je o življenju in delu Luke Dolinarja danes predaval dr. Franc Križnar, muzikolog in glasbeni esejist.

Zbrane pa je ob spominski slovesnosti pozdravil in nagovoril tudi župan Marjan Šarec, ki je poudaril, da se veseli predavanja o življenju in delu pokojnega duhovnika Luke Dolinarja ter vsem zbranim zaželel prijeten večer. 

Za kulturno popestritev so poskrbeli pevci Župnijskega pevskega zbor Šmartno v Tuhinju in recitatorja, ki so se s pesmijo in besedili spomnili na duhovnika Luka Dolinarja. Poseben čar današnji slovesnosti pa sta dodala še pritrkovalca na zvonove.

 

 

 


<< Nazaj | Novice