Mali grad

Spominska slovesnost na Menini planini

07.07.2012

 

Dopoldan se je župan Marjan Šarec udeležil spominske slovesnosti ob 67. letnici legendarnega preboja iz sovražnikovega obroča na Menini in 70. obletnici pohoda II. grupe odredov na Štajersko.

Letos mineva 67 let od legendarnega preboja fašističnega obroča, s katerim je hotel sovražnik dokončno obračunati s IV. Operativno cono na Menini planini. Partizanom, ki so bili že izmučeni od hude zime in pomanjkanja hrane ter orožja, se je po več poskusih uspelo prebiti skozi obroč. Uspelo se jim je izvleči iz oklepa vojaške sile, megle in izjemno visoke snežne odeje v noči 16. marca 1945. Na Menini planini so z današnjo spominsko slovesnostjo obeležili tudi dogodke povezane s 70. obletnico pohoda II. grupe odredov na Štajersko, takratne največje in najmočnejše udarne operativne enote v narodnoosvobodilnem boju na slovenskih tleh. Gre za prvo partizansko brigado, ki je delovala prostovoljno. Iz enote pa so izhajali borci, vojaški poveljniki in ljudje, ki so zasedli pomembne politične položaje in so delovali na ozemlju celotne Slovenije.

Vse prisotne je na Menini planini, v imenu župana Gornjega Gradu Stanka Ogradija, sprva nagovorila ravnateljica Osnovne šole Gornji Grad Liljana Bele.

Sledilo je slavnostno polaganje venca.

Nato pa je slavnostni govornik župan Marjan Šarec vsem prisotnim povedal, da je »treba borke in borce ceniti, kajti dejanje odpora je vedno stvar čustev. Slovenski narod je pokazal voljo upreti se okupatorju. Tudi, če bi bil okupator kdo drug, verjamem, da bi se uprli. Nihče nima pravice stopiti na tuje ozemlje in reči, to je moje in delal boš, kot ti bom rekel jaz. Vojna je terjala veliko življenj«. »Vprašanje kaj bi bilo leta 1991, če leta 1945, ne bi dosegli svobode v okviru Jugoslavije. Slovenske borke in borci so se dobro zavedali, da mora Slovenija ostati suverena tudi znotraj Jugoslavije«.

In dodal, »ko danes govorimo o narodnoosvobodilnem boju, na tem mestu ni človeka, ki bi slavil povojne poboje. Danes slavimo borke in borce, ki so se borili za svobodo. Kaj je bilo po vojni so druge zadve. Po vojni so odločali vodilni, ki so se odločili, kot so se. Bi moralo biti danes borke in borce sram, da so bili člani organizacije? Ne! Nasprotno, še bolj morajo biti ponosni«. »Kje smo v današnjem času? Zdi se, da kulturni boj še vedno traja. Proslava, ki smo jo imeli v Ljubljani, je spodbudila delitve. Stvari je treba gledati objektivno in realistično. To pa pomeni, da bomo znali svoja slavja praznovati. Ne praznujemo govornika, praznujemo Republiko Slovenijo in njene vrednote. Danes praznujemo pogum bork in borcev, ki so se bojevito prebili iz brezizhodnega obroča. Franc Sever - Franta je takrat, kot mlad fant, vodil preboj in mislim, da mu lahko izkažemo veliko čast.«

Na koncu pa je župan Marjan Šarec še povedal, »če naša mlada generacija politikov ne bo nehala deliti, potem Slovenija nima prihodnosti. Danes je bistveno, da smo se zbrali tukaj. Nekateri isto misleči, drugi drugače in, če bomo uspeli te poti združiti, potem bo Slovenija res zaživela v notranjem miru. Je ena, nedeljiva in je naša«. »Težave bomo lahko reševali le skupaj in sami, drugi nam jih ne bodo. Naj ostane za vedno večna zahvala borcem, ki so padli za svobodo tukaj na Menini in tudi drugje. Iskrena zahvala Francu Severju - Franti za to, da je danes z nami. Hvala vsem, ki so padli v vojni za Slovenijo leta 1991. Večna slava, zahvala in naj odmeva za vedno, Menina planina junakov.«

Nekaj besed pa je zbranim namenil tudi nekdanji predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Bogo Gorjan, ki je poudaril pomen zvezde, ki nas veže na program osvobodilne fronte, na program združene, svobodne države Slovenije. »Z njo nismo pomislili, da bi delili narod, ampak ga združevali«, je še dodal. 

V programu slovesnosti na Menini je sodelovala Godba na pihala Zgornje Savinjske doline, Moški pevski zbor Bočna, učenke in učenci Osnovne šole Gornji Grad ter enota Slovenske vojske. Slavnostni dogodek pa je povezoval Marjan Petan.


<< Nazaj | Novice