Mali grad

Spominska slovesnost na Menini planini

04.07.2011

 

V soboto, 2. julija je potekala spominska slovesnost ob 66. obletnici legendarnega preboja enot IV. operativne cone, 70. obletnici OF in 20. obletnici samostojne republike Slovenije pri spomeniku padlih borcev NOB na Menini planini.

 
   

Slovesnosti so se udeležili tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik, župan Občine Kamnik Marjan Šarec, župan Občine Gornji Grad Stanko Ogradi, županja Občine Nazarje Majda Podkrižnik, poslanec Državnega zbora Andrej Magajna, namestnica direktorja štaba Generalštaba Slovenske vojske brigadirka Alenka Ermenc, poveljnik 20. motoriziranega bataljona Slovenske vojske major Boštjan Baš, udeleženci in udeleženke NOB ter predstavniki Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Združenja Sever ter številni pohodniki. Slovesnost je logistično podprla Slovenska vojska.

Med zbranimi nekdanjimi borci je bil tudi Robert Plan, ki je v času vojne opravljal delo radiotelegrafista ter Franc Sever-Franta, takratni komandant preboja treh brigad na Menini planini, ki je zbrane pozdravil s krajšim pozdravnim govorom. »Kako smo še živeči borci zadovoljni, da se ponosite, da častno, pošteno in objektivno, kot domoljubi sprejemate, predstavljate in prenašate na svoj novi rod takratno težko, a plemenito in narodu koristno zapuščino vaših dedkov, očetov, babic in mamic. S takšno naravnanostjo, ki  nam vedno nalaga, kako se je potrebno boriti in postaviti v bran svoji domovini in grudi, za svobodo, mir, človekove pravice ter za človeku dolikujoče življenje in s tem ohraniti spomin na takšna junaška dejanja, bo naš narod ponosno z dvignjeno glavo premagoval in preživel vse svoje in od tujcev nam vsiljene težave, kajti te vsebine so z ljubeznijo in medsebojnim zaupanjem temelj in največje bogastvo človekovega življenja, narodovega obstoja in njegovega dostojanstva

Ministrica za obrambo je poudarila, da v boju borci ne mislijo več nase, temveč na svoje tovariše, na cilj, ki ga je treba doseči, in na svojo domovino.

Ministrica je v svojem govoru dejala, da je Menina planina, visoka kraška planota v predgorju Kamniško-Savinjskih Alp, nema priča težkih bojev med narodnoosvobodilnim bojem, težkih osebnih usod, modrosti partizanskih komandantov in podpore domačinov, preizkušanih zaradi vojne bede, ki so stali ob strani svojim partizanom. Partizanska akcija, to je preboj Šlandrove in Zidanškove brigade ter IV. bataljona vojske državne varnosti iz nemškega obroča, ki so ga sestavljale elitne SS-enote, nam po ministričinih besedah sporoča, da je moč, ki jo premore kolektiv, sestavljen iz predanih in pogumnih posameznikov s preudarnimi voditelji, lahko kos najhujši nevarnosti. Ta partizanska akcija, ki je potekala med 13. in 16. marcem 1945, je tudi dokaz, da je v vojni treba zdržati do konca in da se je treba boriti tudi takrat, ko se sprejemajo odločitve in ko so potrebni umiki. V preboju z Menine planine je bilo veliko moči, razuma, tovarištva, znanja, zaupanja in neizmerne preudarnosti poveljnikov, komandantov takratnih partizanskih enot. Te vrednote in spoznanja lahko prenesemo tudi v današnji čas, je dejala ministrica.

Boji na Menini planini marca 1945 so potekali v visokem snegu in hudem mrazu, partizanom je manjkalo streliva, hrane, sanitetnih pripomočkov, obutve in ustrezne obleke. Operativni štab Šlandrove in Zidanškove brigade je z večdnevnim manevriranjem enot in uspešnim vodenjem bojev na Menini planini iz obroča nemških elitnih SS-enot uspel umakniti svoje borce.

Ministrica za obrambo je poudarila, da je komandant Franc Sever Franta poveljeval borcem v tej legendarni partizanski akciji – in s tem nosil zelo veliko odgovornost – še zelo mlad, ko je bil star dvaindvajset let. »Danes pa smo ravno mlade ljudi pustili brez možnosti, da bi upravljali družbo oziroma imajo zelo malo upanja, da bi se kmalu prebili do večjih družbenih odgovornosti, kot so jih imeli ti borci,« je dejala ministrica.  Prebrala je tudi zapis iz knjige Franca Severja Frante Past na Menini planini: »Vsekakor ni pogum v tem, da človek v takšnih okoliščinah premaga strah, pogum je premagati sebe in svojo vest. Borca najbolj obremenjuje bojazen, da se ne bo izkazal pred seboj. Pogum pomeni premagati sebe.« Ministrica je poudarila, da je ta resnica brezčasna, ter dodala: »To je resnica, ki jo poznajo v današnjih vojnah po svetu, ki so jo spoznali naši borci v osamosvojitveni vojni in ki jo poznajo današnji pripadniki Slovenske vojske, ki delujejo v mednarodnih operacijah in misijah po svetu.«

Ministrica za obrambo je še poudarila, da so se sanje partizanov o lastni slovenski osvobodilni vojski v celoti uresničile šele leta 1991. Vrednote in prizadevanje slovenskih partizanskih borcev za lastno vojsko in domovino so po njenih besedah vpete v same temelje ustanovitve Slovenske vojske. »2. julij 1945 je na Menini planini že plapolal v svobodi, 2. julija 1991 pa je Slovenija ječala v bojih na Šentilju, v Gornji Radgoni, pred Dravogradom in v Krakovskem gozdu,« je dejala ministrica ter poudarila: »Kljub temu da so že potekali politični dogovori o premirju, so takrat naši osamosvojitelji vedeli, da je treba zdržati do konca. Ni čar v tem, da premagaš strah, ampak da premagaš samega sebe, da ne misliš več nase, temveč na svoje tovariše, na cilj, ki ga je treba doseči, in na svojo domovino.« 

 
   

Ob tej priložnosti je ministrica za obrambo RS, dr. Ljubica Jelušič položila venec pred spomenik borcem NOB.

S spominsko prireditvijo na Menini planini so se spomnili še preboja XIV. divizije na Štajersko ter vseh bojev, ki so se dogajali na Menini planini ter  padlih borcev na Menini planini.

 
   

V programu spominske slovesnosti so sodelovali: Godba na pihala Zgornje Savinjske doline, Mešani pevski zbor KD Ljubno ob Savinji, učenci Osnovne šole Mozirje, recitatorji Kulturnega društva Mozirje, harmonikarji Andreja Raka in enota Slovenske vojske.


<< Nazaj | Novice