Mali grad

Spominska slovesnost Gradišče

08.07.2012

 

Popoldan se je župan Marjan Šarec udeležil spominske slovesnosti ob 70. obletnici spomina na tragedijo v vasi Gradišče.

Združenje borcev za vrednote NOB Kamnik je ob 70. obletnici spomina na tragedijo v vasi Gradišče pripravilo današnjo spominsko slovesnost. Vas Gradišče je bilo važno oporišče Kamniškega bataljona, kjer so vaščani negovali ranjene partizane, Nemci pa so se nad njimi maščevali 8. julija 1942. Gradišče so izropali in požgali. 12 moških so ločili od svojcev, jih zastražili, nato pa jih na najbolj krut način zažgali. Njihove domove so izropali in požgali, žene in otroke pa odpeljali v nemško taborišče.  

Zbrane je najprej pozdravil in nagovoril  predsednik Krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Tuhinj Jože Hribar, ki je bil tudi pobudnik današnje slovesnosti.

Nato pa je slavnostni govornik župan Marjan Šarec poudaril, da »moramo zgodovinska dejstva spoštovati in se s spominskimi slovesnostmi pokloniti tistim, ki so dali življenja za pravičnejšo družbo. Pozabimo na razprtije in medsebojna obračunavanja ter se uzrimo v prihodnost, kajti preteklost se ne bo več vrnila. Ne pozabimo in ne sramujmo se častnega poguma in krutega trpljenja slovenskega naroda, ko smo se uprli ustrahovanju okupatorja«. »Na tem mestu smo zbrani, da razpravljamo o temah, ki so pomembne za krajevno skupnost in ne, da odpiramo ideološke razprave o tem, kdo je bil na tej ali drugi strani. Tudi na strani sodelavcev okupatorja so bili mnogi, ki so bili tam po krivici, ki morda niso tako čutili. Nikoli ne sme najmanjši člen verige, kmečki fantje in dekleta, nositi bremena tistih, ki so odločali. Tisti, se ne ozirajo na malega človeka, imajo namreč druge interese.« Na koncu pa še dodal, »iskrene čestitke vsem ob krajevnem prazniku, žrtvam pa večna zahvala in hvala, da so nam pokazali pot v prihodnost«. 

Župan Marjan Šarec je skupaj s predsednikom Krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Tuhinj Jožetom Hribarjem pred spomenik simbolično položil venec.

Za kulturno popestritev dogajanja so poskrbeli Moški pevski zbor DKD Solidarnost, Igor Žavbi s KD Ivan Cankar Šmartno, Jana Breznik, harmonikar Gašper Drolc in pevka Vesna Drolc. Prireditev pa je povezovala predsednica Krajevne skupnosti Šmartno Tatjana Cevec Drolc. 

Sočasno s spominsko slovesnostjo je danes Krajevna skupnost Šmartno praznovala tudi svoj praznik, zato jim ob tej priložnosti iskreno čestitamo!


<< Nazaj | Novice