Mali grad

Spominska maša za pokojne profesorje, dijake in uslužbence Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik

16.03.2016

 

Zvečer se je v cerkvi Frančiškanskega samostana odvijala spominska maša za pokojne profesorje, dijake in uslužbence Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik. Druženju po maši je v frančiškanski dvorani ob spoštljivem obujanju spominov na pokojne profesorje, dijake in uslužbence Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik prisostoval tudi župan Marjan Šarec.

Spominska maša za pokojne profesorje, dijake in uslužbence Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik

Gimnazija Kamnik, ustanovljena 1949. leta, je bila desetletja vzgon in vodilo kulturnega življenja v Kamniku. S širitvijo dejavnosti in programov v Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra Kamnik je kamniška srednja šola danes ena osrednjih izobraževalnih ustanov v Sloveniji.

Mnogo izjemnih ljudi, povezanih z njo, profesorjev, nekdanjih dijakov in sodelavcev, je že odšlo. S spominsko mašo v cerkvi Frančiškanskega samostana, ki jo je vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, smo se spomnili prav njih.

Po maši je sledilo odprtje muzejske zbirke p. Janeza Žurge, nato pa še druženje v frančiškanski dvorani, kjer je župan Marjan Šarec zbranim ob tej priložnosti dejal: »Lepo je, da se spominska maša za pokojne profesorje, dijake in uslužbence Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik ohranja in postaja že kar tradicija. Pomembno je namreč, da se spomnimo tistih, ki so soustvarjali šolo in mnoge generacije vzgojili ter »spravili do kruha«, kot radi rečemo. Na njih ima marsikdo lepe spomine in prav je, da se jih spominjamo tudi mi vsi. Občina Kamnik je na Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra Kamnik izredno ponosna ne glede na to, da ni občinski javni zavod, ampak državni. Zaposleni gimnazije in tudi dijakinje ter dijaki nosijo ime Kamnika izven njegovih meja. Pomembni so vsi, ki to šolo soustvarjajo in prispevajo k temu, da je ime naše občine prepoznano tudi preko izobrazbe. Vzgoja in izobraževanje je tisto, kar ta narod ima in to je naše bogastvo. Zahvaljujem se vam prisotnim, ki ohranjate to tradicijo, obenem pa tudi Frančiškanskemu samostanu, ki nas vsako leto gosti. Predvsem pa bi se letos zahvalil tudi gospodu nadškofu metropolitu msgr. Stanislavu Zoretu, ki se lahko pohvali, da je bil dijak kamniške gimnazije in da nikoli ne skriva, od kod je prišel ter je izredno preprost človek ne glede na svojo odgovorno funkcijo.«


<< Nazaj | Novice