Mali grad

Spletna razstava natečaja Časovna kapsula – sporočilo za 21. stoletje v okviru projekta StimulArt

18.05.2021

 

Spletna razstava natečaja Časovna kapsula – sporočilo za 21. stoletje v okviru projekta StimulArtObčina Kamnik je v mesecu februarju v sklopu projekta StimulArt objavila Javni natečaj za najboljši izdelek pod sloganom Časovna kapsula – sporočilo za 21. stoletje, ki je bil namenjen vsem posameznikom med 17. in 100. letom starosti ter malim podjetjem. Udeleženci so morali za sodelovanje izdelati ali oblikovati izdelek, ki je funkcionalen predmet ali dekoracija za dom. Izdelek je moral biti ustvarjen na podlagi zgodovinske in/ali industrijske dediščine Kamnika, hkrati pa je moral ustrezati potrebam trga in potrošnikov v 21. stoletju. Natečaj se je zaključil 31.3.2021, v postavljenem roku smo prejeli 17 zanimivih izdelkov, ki jih je pripravilo 6 sodelujočih akterjev.

Za ocenjevanje prejetih izdelkov se je oblikovala 4-članska komisija, ki je na podlagi štirih meril ocenila prejete izdelke. Merila so bila določena po navodilih projektnega partnerstva pri projektu StimulArt, in so obsegala:

  1. Prepoznavnost povezave z lokalno dediščino
  2. Izvirnost ideje
  3. Estetska vrednost izdelka
  4. Izvirna (likovna) tehnika – inovativnost pri uporabi materialov

Pred ocenjevanjem so članice komisije sprejele sklep, da izdelke, ki jih je pripravil isti prijavitelj in so si med seboj podobni (po načinu izdelave, materialih, zgodovinskih dejstvih), ocenijo skupaj, kot skupino izdelkov. Na podlagi tega so bile točke dodeljene osmim izdelkom/skupinam izdelkov, zmagovalni izdelek pa je s 17 točkami (od 20) postala ročno izdelana USNJENA TORBA, ki sta jo pripravila Klemen Urbanija in Janja Stopinšek. Drugo mesto si s 16 točkami delita ročno izdelan lesen stol Klemna Urbanije in milo v obliki mamuta, ki ga je pripravila Darja Škulj.

Ker zaradi raznolikosti in visoke vrednosti nekaterih izdelkov, izvedba razstave ne bi bila tako preprosta (potrebovali bi različne – dovolj velike vitrine, ki pa jih nimamo na razpolago), smo se odločili, da izdelke predstavimo v objavi na spletni strani Občine Kamnik in tako pripravimo Spletno razstavo natečaja Časovna kapsula – sporočilo za 21. stoletje (projekt StimulArt).

SPLETNA RAZSTAVA NATEČAJA Časovna kapsula – sporočilo za 21. stoletje (projekt StimulArt)

1. USNJENA TORBA (ročno narejena in ročno šivana) – zmagovalni izdelek

avtorja: Klemen Urbanija in Janja Stopinšek

Torbica je izdelana iz usnja, strojenega s tanini kostanja. Tako usnje, kot tudi les sta v preteklosti Kamnika predstavljala pomemben material. Po navedbah izdelovalca, je torbica v celoti izdelana popolnoma ročno – izrezana, luknjana in šivana s sedlarskim šivom, ki preprečuje paranje (tak šiv je lahko izdelan le ročno z dvema šivankama). Tak način izdelave je zelo redek, omogoča pa, da bo izdelek dolgo služil svojemu namenu.

KLEMEN URBANIJA in JANJA STOPINŠEK sta par, ki že vrsto let ustvarjata zanimive izdelke, predvsem iz lesa in usnja. Njuni izdelki so začeli prav v zadnjem času dosegati mnogo višji nivo in repertoar, večina izmed njih nosi certifikat Art&Craft Slovenija.

Poleg izdelkov iz usnja in (svežega) lesa, izdelujeta tudi šamanske bobne, raketne peči, jurte, v-stole in sodelujeta pri organizaciji raznih taborov.

2. LESEN STOL (ročno narejen, brez lepila in kovinskih elementov)

avtorja: Klemen Urbanija in Janja Stopinšek

Stol je narejen popolnoma ročno iz lesa jesena, ima usnjeno sedišče in ne vsebuje lepila ali kovinskih elementov. Takšen način izdelave stolov izžareva osebnost, unikatnost, zanesljivost in dolgoživost; vendar je skoraj že povsem izgubljen, saj serijska proizvodnja predstavlja bistveno hitrejšo in cenejšo izdelavo. Stol, ki je narejen ročno na takšen način, je povsem unikaten, poleg tega pa zaradi kvalitete spojev (ki ne temelji na uporabi lepila) lahko služi mnogo dlje. Oblikovanje sledi lesnim vlaknom, zato lahko izdelek z zelo majhno maso dosega zavidljivo trdnost in elastičnost.

Proces izdelave takega stola poteka z osnovnimi ročnimi orodji. Les se oblikuje svež, brez predhodnega sušenja. Nekaj elementov (zadnje noge, naslonjalo) je izdelanih iz krivljenega lesa, ki ga je potrebno kuhati na pari in nato takoj oblikovati v želeno obliko. Pripravljeni elementi se nato dosušijo v notranjem prostoru, je pa potrebno posamezne elemente dosušiti različno, saj razlika v vlažnosti lesa nato omogoča, da se lahko stol sestavi povsem brez lepila. Sedišče stola je lahko pleteno ali iz usnja, ki pa se spodaj zaveže z razmočeno surovo kožo, katera se ob sušenju še dodatno skrči.

3. MILO MAMUT

avtorica: Darja Škulj (Moja narava)

Milo ponazarja mamuta, katerega okostje je bilo leta 1938 izkopano ob Nevljici pri Kamniku. Gre za pomembno arheološko najdišče v Sloveniji in predstavlja eno izmed pomembnih lokalnih dediščin Kamnika.

Milo predstavlja spominek, ki pa ima vse splošno uporabno noto. Je popolnoma naravno in certificirano (ART&CRAFT Slovenija). Vsebuje rastlinski glicerin, ki vlaži in neguje kožo. Zaradi nižjega pH, je primerno za vse starostne skupine, tudi otroke. Milo vsebuje še hladno stiskana olja, eterično olje bora, smrekovo smolo ter naravne pigmente prečiščene zemlje. Izdelano je s pomočjo lastnoročno oblikovanega in izdelanega kalupa.

4. NEVELJSKI MAMUT

avtorica: Katarina Spruk (Rokodelstvo Damjana Spruk)

Izdelek v obliki mamuta je narejen iz gline in predstavlja mamuta, katerega okostje je bilo leta 1938, ob regulaciji potoka Nevljica, najdeno na tistem območju.

Figurica bi lahko služila kot protokolarno darilo ali turistični spominek, saj mamut predstavlja eno izmed bolj prepoznavnih figur na območju Kamnika.

5. PRITLIKAVI NOSOROG

avtorica: Katarina Spruk (Rokodelstvo Damjana Spruk)

Izdelek je izdelan iz gline in predstavlja pritlikavega nosoroga. Na ostanke te pradavne živali so leta 1910, ob izkopu v rudniku rjavega premoga v dolini Motnišnice v Motniku, naleteli rudarji. Ugotovljeno je bilo, da je pritlikavi nosorog v teh krajih živel pred približno 25 milijoni let.

Izdelek je leta 2018, na natečaju TD Motnik, zasedel 1. mesto in bil izbran kot najboljši produkt za turistični spominek Motnika. Figurica bi lahko služila kot protokolarno darilo ali turistični spominek celotne občine Kamnik.

6. TORBICE D'CEKAR

avtorja: Aleš in Urška Dovč (Karol d.o.o.)

Torbice so izdelane iz lesene vezane plošče (bukev), ki je lasersko izrezana, nato ročno obdelana in premazana z ekološko rustikalnim oljem. Notranjost je narejena iz pravega usnja s svilnato podlago in je kvalitetno ročno sešita. Torbici je priložen daljši ročaj, ki je lahko usnjen ali v kombinaciji z galvanizirano verižico.

Izdelava torbice iz obstojnih materialov omogoča dolgoročno vsakodnevno uporabo, hkrati pa je izdelek trajnosten in zaradi naravnih materialov predstavlja minimalno obremenitev za okolje. Torbice so zaščitene za intelektualno lastnino EU, pridobljen pa imajo tudi certifikat Art&Craft Slovenija in Srce Slovenije.

7. MAVRIČNI SET

avtorica: Marjeta Baša

Mavrični set sestavljajo vrč ter tri skodelice, narejene iz bele gline ter lesa trte. Izdelava poteka na lončarsko vreteno, na katerega je odtisnjeno lubje drevesa. Odžgano je s primitivno peko (v žagovini), zato na izdelkih nastanejo naravni odtenki. Glazura je odžgana samo z notranje strani, kar izdelku doda uporabno vrednost (lahko se napolni z vodo), medtem ko zunanji videz daje vtis naravnosti. Za ročke je uporabljen les trte.

Izdelki so v celoti narejeni iz naravnih materialov ter predstavljajo unikatno, umetniško delo, ki ima lahko dekorativno ali uporabno funkcijo in ustreza potrebam potrošnikov v 21. stoletju.

8. SET IZDELKOV MAMUT

avtorica: Andreja Humar Gruden

Gre za izdelke, ki se po funkciji med seboj razlikujejo, njihov način izdelave, uporabljeni materiali ter zgodba pa ostajajo enaki. Rdečo nit izdelkov predstavlja mamut, ki je bil pomembna arheološka najdba in predstavlja eno izmed največjih znamenitosti Kamnika in okolice. Ravno zamisel o čredah mamutov, ki so nekoč bivale in hodile po naših krajih, je avtorico ob 80-letnici odkritja okostja mamuta (2018) vzpodbudilo k izdelavi predstavljenih izdelkov.

Izdelke sestavljajo klekljane čipke z mamutovo podobo, katere je avtorica sprva vstavljala v medaljone in jih vlila v epoksi smolo, prešila na razne izdelke ali pa jih uporabila kot samostojno čipko za nakit. Za letošnji natečaj pa je zgodbo mamuta želela približati sodobnemu človeku, zato je klekljane mamute vlila v epoksi smolo, ki je primerna za stik s hrano in tako oblikovala posodo ter druge izdelke za dom. Izdelkom je dodala tudi pesek z brega Nevljice, mamutovega domačega okolja, s katerim je obdala klekljane mamute. To predstavlja vez med preteklostjo in sedanjostjo.

Izdelki, ki jih je avtorica pripravila za natečaj so:


<< Nazaj | Novice