Mali grad

Sooblikovanje okolju in človeku prijazne mobilnosti tudi preko platforme OPIN

10.08.2017

 

Sooblikovanje okolju in človeku prijazne mobilnosti tudi preko platforme OPINObčina Kamnik je kot pilotna občina vključena v projekt Euth – Orodja in nasveti za mobilno in digitalno participacijo mladih po vsej Evropi. Projekt spodbuja vključevanje mladih za aktivno vlogo v družbi. Ključni izziv je mlade vključiti in motivirati za aktivno vlogo v družbi ter zgraditi zaupanje, da bodo verjeli, da bodo njihovi predlogi upoštevani oziroma da nekaj pomenijo. Namen je tudi zvišati stopnjo zaupanja mladih v evropske institucije in EU ter spodbuditi vključevanje mladih v procese odločanja.

V okviru projekta se razvija spletna platforma OPIN.ME (www.opin.me), ki mladim v starosti od 15 do 34 let omogoča, da izrazijo, kakšne spremembe si želijo v svoji občini in to delijo s prijatelji, hkrati pa svoje pobude sporočajo odločevalcem – županom, občinskim službam in drugim. 

Pri projektu in uporabi platforme OPIN poleg Razvojnega centra Srca Slovenije sodelujejo Občina Kamnik, Mladinski center Kotlovnica ter Mladinski svet Kamnik. Spletna platforma OPIN je namenjena mladim posameznikom, mladinskim društvom, klubom, šolam in drugim organizacijam, ki povezujejo mladino. Ti lahko na platformo vključijo svoje projekte, dokumente, dogodke, ideje itd. ter pozovejo mlade, da podajo svoje mnenje ter predloge. Cilj je, da mladi pričnejo aktivneje sodelovati v lokalnem okolju, naloga lokalne skupnosti in ostalih odločevalcev pa je, da jih k temu spodbudijo.

Evropski teden mobilnosti (med 16. in 22. septembrom 2017) bo tudi letos ponovno povezal na tisoče evropskih mest v prizadevanjih za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Akciji se, tako kot vsako leto, pridružuje tudi Občina Kamnik, ki tokrat vabi mlade, da preko platforme OPIN izpolnijo kratek vprašalnik, ki bo v pomoč pri organizaciji aktivnosti v okviru Evropskega tedna mobilnosti. Povezava do spletne ankete: https://opin.me/sl/projects/zdruzimo-moci-delimo-si-prevoz-evropski-teden-mobi/.


<< Nazaj | Novice