Mali grad

Šola zdravja na 2055 metrih

07.09.2017

 

Šola zdravja na 2055 metrihDeseterica članov Šole zdravja iz kamniških skupin Keršmančev park in Godič smo se v začetku avgusta odpravili na pohod v zahodne Julijce.

Pot nas je vodila mimo spomenika Jakoba Aljaža, duhovnika v Mojstrani, ki je bil pobudnik izgradnje planinskih domov v Vratih in na Kredarici ter postavitve stolpa na Triglavu. Naslednja postaja je bila na Belopeških ali Mangartskih jezerih, od koder je bil prekrasen pogled na okoliške vrhove. Nato smo si ogledali predelsko trdnjavo, zgrajeno l. 1800, ki so jo l. 1808 uničili Francozi. Za vse žrtve predelske borbe so Avstrijci postavili lep spomenik »Ranjeni lev«. Pod Predelom smo si ogledali novi viadukt čez mangartski potok, zgrajen l. 2008 namesto porušenega mosta v vodni ujmi pred leti.

Kot osrednja postaja je bil Dolgi jezik ali Sedelce pod Mangartom na nadmorski višini 2055 metrov. Tu smo na mali planoti izvedli našo vsakdanjo jutranjo telovadbo Šole zdravja na najvišji točki v Sloveniji. Telovadbo je vodil naš dolgoletni član in tudi najstarejši voditelj Šole zdravja Slovenije Jože Kalan. Izvajanje naše telovadbe 1000 gibov se je ogledalo kar nekaj planinskih nadebudnežev. Ker smo bili ravno dobro ogreti, se nas je peterica povzpela do sedla tik pod Mangartom do višine 2300 metrov, višje pa zaradi neprimerne opreme nismo smeli. Od tu je bil prekrasen pogled od Koritnice pa vse do Mangartskih jezer.

Na povratku proti domu smo še zavili v dolino Vrat, kjer smo si ogledali slapova Peričnik ter spomenik žrtvam in ponesrečenim alpinistom. Za slovo smo se še povzpeli na »mali Triglav« na veliki skali. Preživeli smo lep dan, imeli smo se prekrasno, zato Jožetu najlepša hvala za dobro organiziran in voden planinski pohod.

Besedilo in fotografije: Milan Korošec


<< Nazaj | Novice