Mali grad

Sodelovanje občine Kamnik z občino Bački Petrovac iz Vojvodine

03.03.2012

 

Občina Kamnik skupaj z občino Bački Petrovac iz Vojvodine in občino Martin iz Slovaške sodeluje pri izvajanju mednarodnega projekta »Spodbujanje podjetništva v občini Bački Petrovac«. Vsa sredstva za njegovo izvedbo so zagotovljena iz Evropske unije kot predpristopna pomoč Srbiji, v okviru programa Exchange 3.

Skupina strokovnjakov iz Kamnika se je udeležila strokovnega srečanja v Bačkem Petrovcu, ki je potekalo od 27. do 29. februarja 2012. Naloga Občine Kamnik v projektu je, da nudi strokovno pomoč ter prenaša svoje izkušnje na podjetnike in občinske delavce iz Bačkega Petrovca.

Iz občine Kamnik sta se strokovnega srečanja udeležila Barbara Strajnar, ki vodi projekt in Boris Ravbar, strokovnjak za javna naročila. Ivan Hribar, direktor podjetja Zarja Kovis je predstavil Terme Snovik in iskal možnosti za nove poslovne povezave. V občini Bački Petrovac so namreč zgradili unajvečji vodni park na Balkanskem polotoku, ki ga bodo odprli čez dva meseca. Kot izkušen strokovnjak za podjetništvo je predaval in vodil delavnice mag. Robert Špendl iz podjetja Chronos.

Izvedli smo delavnice in predavanja na temo razvijanja in financiranja podjetništva na lokalnem nivoju, javnih naročil in pridobivanja evropskih sredstev. Glavni rezultat delavnic je bila sprejeta odločitev o ustanovitvi sklada za pomoč podjetništvu v občini Bački Petrovac.

V Bačkem Petrovcu so prebivalci večinoma slovaške narodnosti (več kot 90 odstotkov) in gojijo skrben odnos do ohranjanja njihove kulturne dediščine. Zlasti aktivno je Društvo podeželskih žena, ki se je že povezalo z Društvom Utrip - Pod lipo domačo iz Motnika. Ženske si želijo sodelovanja, izmenjave izkušenj in druženja na različnih kulturnih prireditvah.

Sodelovanje med občinama Kamnik in Bački Petrovac ocenjujemo kot dobro in koristno. Občina Kamnik poleg strokovne pomoči in kulturne izmenjave vidi z sodelovanjem v tem projektu predvsem poslovne priložnosti za naša podjetja, saj je pričakovati, da se bo občina Bački Petrovac zaradi izgradnje vodnega parka v prihodnje intenzivno razvijala.


<< Nazaj | Novice