Mali grad

Slovo odbojkaric brez dobljenega niza, poraz Kamničanov v zlatem nizu

28.01.2016

 

Slovo odbojkaric brez dobljenega niza

Slovo odbojkaric brez dobljenega niza, poraz Kamničanov v zlatem nizuOdbojkarice Calcita Ljubljane so v Sopotu odigrale še svojo zadnjo tekmo v letošnji ligi prvakinj. Tudi na njej so bile blizu želenega niza, predvsem to velja za prvi niz, nato pa jim je popustila zbranost, do izraza pa je prišla tudi večja kakovost aktualnih poljskih podprvakinj. Že v soboto pa se bodo varovanke Gašperja Ribiča spet preusmerile v domače prvenstvo, saj bodo ob 17. uri igrale z ekipo GEN-I Volley.

Atom Trefl Sopot – Calcit Ljubljana  3:0 (21, 22, 11)

Sopot -  Dvorana Ergo Arena Sopot/Gdansk, gledalcev 1300, sodnika: Zaharova (Rusija) in Koiv (Estonija).

Atom Trefl Sopot: Tokarska 5, Balkestein-Grothues 8, Djerišilo 4, Miros 8, Damaske 6, Efimienko 6, Radenković 3, Kaczmar, Lukašik 3, Durayczyk - libero, Kulig - libero, Cooper 3, Kaczorowska 5, Zaroslinska 4. Trener: Lorenzo Micelli.

Calcit Ljubljana: Božič, Vrhovnik, Igličar, Forštnarič, Kučej 4, Kostić 9, Aragao 3, Hribar, Jerala - libero, Turk 5, Potokar 5, Koleva 8. Trener: Gašper Ribič.

Aktualne slovenske državne prvakinje v prvi sezoni med najboljšimi evropskimi klubi še niso osvojile niza. Njihova velika želja je bila, da do njega pridejo vsaj na svoji zadnji tekmi skupine B, toda poljski Atom Trefl Sopot je še enkrat potrdil svojo premoč in se zanesljivo uvrstil med 12 najboljših ekip, ki bodo nadaljevale s tekmovanjem v ligi prvakinj.

Podobno kot na zadnji tekmi v Tivoliju, ko je gostovala Novara, so ljubljanske odbojkarice, ki so tekmo začele v postavi Cecilia Aragao, Monika Potokar, Slavina Koleva, Elena Kučej, Kaja Turk, Olivera Kostić in prosta igralka Meta Jerala, dobro krenile v tekmo tudi na Poljskem. Ob dobrem servisu so bile uspešne tudi v bloku, v napadu je nekaj točk prispevala Olivera Kostić, kar jim je do prvega tehničnega odmora prineslo tri točke prednosti. Čeprav so domače odbojkarice povedle z 11:10, se calcitovke niso predale, še naprej je bil njihov sprejem na visoki ravni in tudi na drugi tehnični odmor so odšle s prednostjo treh točk. Toda na servis Maje Tokarske je poljska ekipa prišla do serije zaporednih točk in vodstva z 20:17. Po drugem polminutnem odmoru so Ljubljančanke le prišle do točke, ne pa tudi do preobrata. Uvodni niz se je končal s servisom v mreži Olivere Kostić.

Tudi drugi niz so calcitovke začele dobro, vodile s 6:3, s točko Potokarjeve pa so na še en tehnični odmor odšle s prednostjo. Tokrat dveh točk, vendar je na deveti točki že sledilo izenačenje, odpor gostij pa je popustil do drugega tehničnega odmora. Na sprejemu ni bilo več prave zbranosti in pri zaostanku štirih točk (10:14) je Gašper Ribič vzel svoj prvi polminutni odmor v drugem nizu, takoj po drugem tehničnem odmoru in zaostanku šestih točk (17:11) še drugega. Njegove varovanke so le prišle do servisa, dosegle tri točke zapored in vzpostavile ravnotežje na igrišču. Končnica niza je bila spet v znamenju domače ekipe, ki je prišla do šestih zaključnih žog za vodstvo z 2:0 v nizih, izkoristile pa so šele četrto in še to po polminutnem odmoru domačega trenerja Lorenza Micellija, ki mu pri delu pomaga slovenski strokovnjak Vasja Samec Lipicer.

V tretjem nizu je v ekipi Calcita Ljubljane dokončno popustila zbranost. Na sprejemu je bilo vse več napak, tudi v bloku niso bile več tako uspešne kot v prvih dveh nizih, še naprej so imele težave z zaključevanjem napadov.  Ob drugem tehničnem odmoru so Poljakinje prišle že do sedmih točk prednosti in čeprav je domači trener precej spremenil svojo postavo, je bilo odpora slovenskih državnih prvakinj konec.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: "Prva dva niza smo dobro držali svoj sprejem, v tretjem smo popustili, tudi Poljakinje so bolj pritisnile s servisom, predvsem pa smo naredili nekaj nepotrebnih napak, kar so domačinke seveda izkoristile. Proti tako dobri ekipi je težko vso tekmo igrati na visoki ravni. Žal smo ligo prvakinj končali brez osvojenega niza, vendar upam, da to ne bo naše zadnje igranje v tem elitnem tekmovanju. Tokrat se za menjave nisem odločil zato, ker smo prva dva niza igrali dobro, imeli svoj ritem, žal svoje dobre igre nismo unovčili s častnim nizom."


Poraz Kamničanov v zlatem nizu

Odbojkarji Calcita Volleyballa so bili na povratni tekmi osmine finala pokala challenge na pragu uvrstitve v četrtfinale in tekmi z rusko ekipo Fakel Novi Urengoj, saj so ukrajinski Lokomotiv Harkov premagali s 3:0. Toda v zlatem nizu so se zmage s 17:15 veselili Ukrajinci, Kamničane pa v soboto v domačem prvenstvu čaka tekma s Fužinar Metalom

Calcit Volleyball – Lokomotiv Harkov 3:0 (17, 22, 17) – 15:17 zlati niz

Kamnik - Športna dvorana Kamnik, gledalcev 400, sodnika: Savić (BiH) in Frigne (Belgija).

Calcit Volleyball: Hribar - libero, Novljan 4, T. Štern 22, Štalekar, Vidmar, Štembergar Zupan, Brulec 3, Lakner, Kotnik 12, Ž. Štern 13, Videčnik 3, Konjedic. Trener: Marko Brumen.

Lokomotiv Harkov: Teromenko 4, Žilinski 10, Kovalov, Plotnicki 15, Moroz, Tatarincev 4, Kovalčuk 2, Rudnicki, Fomin - libero, Harmaš - libero, Tomin 9, Holoven. Trener: Jurij Filipov.

Slovenski pokalni zmagovalci so na prvi tekmi osmine finala pokala challenge v Harkovu izgubili z 1:3, zato so v svoji dvorani imeli dva cilja. Prvi je bil dobiti tekmo s 3:0 ali 3:1, nato pa ukrajinske odbojkarje premagati še v t. i. zlatem nizu, ki se igra do 15. točke.  Kamničani so brez izgubljenega niza prvi cilj izpolnili z odliko, do drugega pa so bili oddaljeni le eno točko, saj so v zlatem nizu dvakrat imeli žogo za končno zmago. Namesto njih so Ukrajinci izkoristili svojo prvo zaključno žogo.

Prvi niz so bolje začeli Ukrajinci, ki so izkoristili številne lastne napake domače ekipe in nekajkrat vodili z dvema točkama prednosti. Zadnjič pri izidu 14:12, na servis Tončka Šterna pa je prišlo do preobrata. Domen Kotnik je z blokom izid na 14. točki izenačil, z asom Tončka Šterna pa so Kamničani gostom pobegnili za tri točke (17:14). S tem pa obdobja dobre ekipe domače ekipe ni bilo konec, varovanci Marka Brumna, ki so tekmo začeli v postavi Jan Brulec, Domen Kotnik, Žiga Štern, Žan Novljan, Matic Videčnik, Tonček Štern in prosti igralci. Z novim blokom, tokrat Žige Šterna, je bilo že 21:15, do konca niza pa je v domači ekipi točko, svojo šesto v uvodnem nizu, dosegel le še Tonček Štern, kajti druge tri so jim z lastnimi napakami »podarili« Ukrajinci, pri katerih je Jurij Tomin, ki je bil v Harkovu njihov najbolj nevarni igralec, dosegel le točko.

Z dobro igro so kamniški odbojkarji nadaljevali tudi v drugem nizu, v katerem so le enkrat vodili gostje, in sicer pri izidu 7:6. Na servis Jana Brulca so Kamničani dosegli štiri točke zapored, zadnjo je Brulec dosegel z asom, prav po njegovi napaki pa je Lokomotiv na 15. točki izid izenačil. Zadnjič v drugem nizu, kajti v nadaljevanju se je spet razigral Tonček Štern, ki je bil uspešen tudi v bloku, tako kot tudi Kotnik, ki je z blokom svoji ekipi priboril štiri zaključne žoge za vodstvo z 2:0 v nizih, tretjo je izkoristil Tonček Štern.

Tudi v tretjem nizu so prevladovali Kamničani, ki so še naprej »pritiskali« s servisi, bili višji v bloku, v napadu pa sta se Tončku Šternu pridružila še Domen Kotnik, ki je bil zelo uspešen tudi v bloku in Žiga Štern. Vse skupaj je dobro povezoval Jan Brulec in ob drugem tehničnem odmoru so domači odbojkarji vodili s šestimi točkami prednosti, pred vstopom v končnico niza pa s točko Žige Šterna že z 21:13.

O napredovanju v četrtfinale je odločal zlati niz, ki so ga domači odbojkarji začeli z vodstvom 4:1, vendar so na sedmi točki Ukrajinci izid izenačili. Na menjavo strani so s točko prednosti le odšli Kamničani, ki so imeli tudi dve zaključni žogi za zmago, obe sta ostali neizkoriščeni, zato pa so Ukrajinci do uvrstitve v četrtfinale prišli že s prvo zaključno žogo. V četrtfinalu bodo igrali proti ruski ekipi Fakel Novi Urengoj.

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Ko izgubiš na takšen  način, ti seveda ni vseeno. Tri nize smo odigrali na vrhunski ravni, to je bila ena naših najboljših tekem v letošnji sezoni, žal smo v zlatem nizu nekoliko popustili, zmanjkalo nam je zbranosti v ključnih trenutkih tekme, posledica tega pa je bil naš poraz. Škoda, bili smo pred vrati Sibirije, zdaj nam preostaja le še državno prvenstvo.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: www.cev.lu in Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice