Mali grad

Slovesnost v počastitev Dneva samostojnosti in enotnosti

23.12.2011

 

V počastitev Dneva samostojnosti in enotnosti so danes ob 18. uri v galeriji Veronika v Kamniku na slovesnosti v organizaciji Društva Demos na Kamniškem in Občine Kamnik zbrane nagovorili predsednik društva Demos na Kamniškem Igor Podbrežnik, načelnik Upravne enote Kamnik Mihael Novak in župan Marjan Šarec.

 

23. decembra 1990 smo se volivke in volivci na plebiscitu odločili, da želimo živeti v samostojni in neodvisni Sloveniji. Na vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, je od 93,2 odstotka udeleženih volivcev okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, kar je 88,5 odstotka vseh volivcev. S tem smo Slovenke in Slovenci postavili temeljni kamen naše nove slovenske države. 26. decembra 1990 je slovenska skupščina slovesno razglasila na plebiscitu izraženo večinsko voljo Slovenk in Slovencev.

 

Zbrane je najprej pozdravil in nekaj uvodnih besed o dogajanju pred 21. leti povedal predsednik društva Demos na Kamniškem Igor Podbrežnik. K mikrofonu je nato stopil župan Marjan Šarec, vsem čestital ob državnem prazniku Dnevu samostojnosti in enotnosti in poudaril, da je bil po njegovem mnenju to res pomemben referendum v slovenski zgodovini, saj smo se  takrat odločili, da bomo živel v svoji državi, da bomo enakopravni z drugimi narodi, da bomo izpolnjevali tisto kar pripada narodu, ki ima svojo državo.

Slavnostni govornik na prireditvi, načelnik Upravne enote Kamnik Mihael Novak, je svoje misli strnil z besedami: »Vse kar smo skupaj dosegli je izreden uspeh in to našo zgodovino moramo spoštovati, ceniti, se je spominjati in jo tudi počastiti. Ne smemo pozabiti naše preteklosti, naših korenin, sicer ne bomo razumeli sedanjosti in tudi ne bomo odgovorni do naše prihodnosti. Vsi vemo, da so številčni problemi sodobne družbe postali bolj zapleteni, kot so bili pred leti, da se spopadamo z veliko večjimi težavami, kot so se generacije naših očetov. Pri tem imam v mislih naše politične, razvojne, gospodarske, demografske, energetske in okoljske probleme, ki so ob velikem pomanjkanju novih delovnih mest in še zlasti vrednot ter etičnega ravnanja v družbi, še težje ustrezno rešljivi. Prepričan sem, da bomo končno, s prav takim pogumom, odločnostjo in zaupanjem, s kakršnim smo postavljali našo drago samostojno Slovenijo, spet stopili skupaj, se poenotili in v spoštovanju, v medsebojnem sodelovanju ter solidarnosti odgovorno gradili stabilnejšo družbo prihodnosti, temelječo na znanju, vrednotah in etičnem ravnanju posameznika. Menim, da je prihodnost lahko samo takšna, ali pa je sploh ne bo. V družbi ni možno resnično sožitje brez duhovnih temeljev. Od česa naj sploh živimo, če ne bi bilo več zavzemanja za resnico, pravičnost, solidarnost in ljubezen! Zdi se, kot da to danes morda celo najbolj potrebujemo. Verjamem v našo preudarnost, v zavezanost predati prihajajočemu rodu vse, kar nam je bilo podarjeno in z žrtvami pridobljeno, da bo tod v raju pod Triglavom vedno živel slovenski rod, ljubil svojo domovino Slovenijo, pel slovenske pesmi ter na temelju duhovnih in kulturnih izročil ohranjal dostojanstvo človeka in življenja.«

 

V spremljajočem kulturnem programu so nastopili MPZ Odmev Kamnik pod vodstvom zborovodkinje Anice Smrtnik, vezno besedo in recitacije, ki jih je pripravila prof. Marjeta Humar, pa sta predstavila Marta Zabret in Tone Ftičar.


<< Nazaj | Novice