Mali grad

Slovesnost v počastitev Dneva samostojnosti in enotnosti

23.12.2010

 

V počastitev 20. obletnice plebiscita za samostojno Slovenijo so danes ob 19. uri v  galeriji Mihe Maleša v Kamniku na slovesnosti v organizaciji Društva Demos na Kamniškem in pod pokroviteljstvom Občine Kamnik, spregovorili poslanec Skupščine RS v mandatu 1990-1992, Jože Berlec, predsednik Društva Demos na Kamniškem, Igor Podbrežnik in župan občine Kamnik, Marjan Šarec.

23. 12 . 1990 smo se volivke in volivci na plebiscitu odločili, da želimo živeti v samostojni in neodvisni Sloveniji. S tem smo Slovenke in Slovenci postavili temeljni kamen naše nove slovenske države. 26.12.  1990 je slovenska skupščina slovesno razglasila na plebiscitu izraženo večinsko voljo Slovenk in Slovencev. Ta dan je bil zato razglašen za državni praznik, ki se je sprva imenoval dan samostojnosti, septembra 2005 pa se je spremenil v dan samostojnosti in enotnosti.

Prav enotnost državljanov je bila rdeča nit vseh treh govornikov na prireditvi, župan Marjan Šarec pa je poudaril, da smo takrat znali biti enotni in izkoristiti trenutek, ki nam je bil ponujen v tistem trenutku in nikoli več. 23.12. 1991 je Slovenija postala eno, takrat so bile dovoljene sanje, jutri bo nov dan.

 

 


<< Nazaj | Novice