Mali grad

Slovesnost v počastitev 20. obletnice osamosvojitvene vojne in odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

09.11.2011

 

»25. oktober leta 1991 je bil izjemen dan, dan, ki je neizbrisno zaznamoval podobo Slovenije. Ta datum se je za večno zasidral v nacionalno zavest slovenskega naroda in kot takega ga slavimo dvajset let pozneje. 25. oktobra 1991, natančno ob 23.45 uri se je poslednji vojak poražene Jugoslovanske armade vkrcal na malteški trajekt VENUS in na trajekt JA PO-9 in tako dokončno zapustilo slovensko ozemlje. To je bil le zaključek dobro načrtovane in vodene zaključne operacije umikanja enot JA z območja celotne države, ki je intenzivno potekala od 19. do 26. oktobra 1991. Danes se spominjamo odločnosti, hrabrosti in uspeha pripadnikov slovenske milice in teritorialne obrambe, ki so sodelovali v tej varnostni operaciji«, so bile besede Antona Pozveka, povezovalca slovesnosti v počastitev 20. obletnice osamosvojitvene vojne in odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, ki je potekala na kamniški tržnici. Slovesnost so skupaj pripravili Občina Kamnik, Območno združenje veteranov vojne za slovenijo Kamnik – Komenda in Policijsko veteransko društvo SEVER Ljubljana, s katero se je zaključil sklop prireditev ob 20-letnici samostojnosti Republike Slovenije na območju Policijske uprave Ljubljana oziroma na območju, na katerem deluje Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana.

 
   
   

Nekatere ključne dogodke in aktivnosti na območju takratne občine Kamnik je povzel Zvone Logar, podpredsednik PVDS Ljubljana in komandir Postaje milice Kamnik v času osamosvojitvene vojne.

 
   

Slavnostni govornik župan Marjan Šarec pa je dodal: »To se ni zgodilo še nikoli prej v žalostni in tragični zgodovini slovenskega naroda, ni se zgodilo leta 1918, leta 1945, zgodilo se je leta 1991. To je časten dogodek, velik dogodek. Zgodovina je kronistka, ki piše svojo zgodbo, dejstva, ne glede na to kako bi jih človek interpretiral. Iskrena hvala vsem policistom za njihovo častno in hrabro delo. Vsem skupaj pa iskrene čestitke in želim si, da bi tisto geslo SKUPAJ V VOJNI - SKUPAJ V MIRU veljalo in da bi se vse morebitne zamere in razlike med nami pozabile, kajti Slovenija je ena, takšno imamo, kakršno bomo ustvarjali naprej, takšno bomo imeli!«

 
   
   

V znak spomina sta Matjaž Ravnikar, predsednik odbora PVD Sever Kamnik in Zvonko Cvek, predsednik OZVVS Kamnik – Komenda na osrednjem spomeniku osamosvojitvene vojne odkrila še zadnjo spominsko ploščo, ki bo spominjala na aktivnosti policije v času osamosvojitvene vojne na območju Policijske postaje Kamnik.

 

V kulturnem programu so nastopili trobilni kvartet Policijskega orkestra pod vodstvom Roberta Albrehta, moški pevski zbor Solidarnost, recitatorka ŠCRM Kamnik in glasbena skupina SEVER.


<< Nazaj | Novice