Mali grad

Slovesnost ob državnem prazniku, dnevu suverenosti

27.10.2017

 

Slovesnost ob državnem prazniku, dnevu suverenostiPopoldan se je pri spominskem obeležju v parku pri Domu kulture Kamnik odvijala slovesnost ob državnem prazniku, dnevu suverenosti, kjer se je zbranim pridružil tudi župan Marjan Šarec skupaj s podžupanoma Igorjem Žavbijem in Matejem Slaparjem, predsednikom Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik-Komenda mag. Zvonkom Cvekom, predsednikom Policijskega veteranskega društva Sever Kamnik Jankom Brinovcem, predsednikom Policijskega veteranskega društva Sever Ljubljana Emerikom Peterko in ostalimi predsedniki ter predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij občine Kamnik. Tokratni slavnostni govornik je bil predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas.

V marcu 2015 je bila v Državnem zboru Republike Slovenije sprejeta novela zakona o praznikih, ki je kot državni praznik, dan suverenosti določila 25. oktober. Z dnevom suverenosti se spominjamo dogodkov izpred 26 let, ko je v noči na 26. oktober 1991 ozemlje Slovenije zapustil še zadnji vojak JLA, s čimer se je končal proces slovenskega osamosvajanja. Jugoslovanska vojska se je iz pristanišča v Kopru sicer začela umikati že 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na ladji Venus in PO-9, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje. Zadnji vojaki JLA so ozemlje Slovenije zapustili 25. oktobra 1991 ob 23.45.

Člani dveh veteranskih organizacij občine Kamnik, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik-Komenda in Policijskega veteranskega društva Sever Ljubljana - odbor Kamnik, so leta 2015 v opomin in spomin na delovanje pripadnikov teritorialne obrambe in policije v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo v parku pri Domu kulture Kamnik slovesno odkrili spominsko obeležje. In tudi letos so s slovesnostjo, v organizaciji Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik-Komenda, namenili posebno pozornost omenjenemu državnemu prazniku.

Zbrane je pozdravil predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik-Komenda mag. Zvonko Cvek, besedo pa nato predal županu Marjanu Šarcu: "Večkrat se zdi, da ne znamo ceniti svoje države, da ne znamo ceniti tistih, ki so se borili za to, da danes svojo državo imamo. Nekateri so dali svoja življenja. Prepričan sem, da ti ljudje, danes ne bi bili zadovoljni z odnosom, ki ga imamo do naše države in njenih atributov. Slišimo večkrat, da smo mogoče državo dobili prelahko. Spominjam se dni, ko so po radiu povedali, da se bo JLA umaknila iz Slovenije. Proti je glasoval samo en član predsedstva Socialistične federativne republike Jugoslavije. In takrat se nam je zdelo čudno, kako tako na hitro, se je to res zgodilo, saj so še nekaj mesecev prej tanki JLA hrumeli po Sloveniji. Na tisti četrtek, po razglasitvi samostojne Republike Slovenije, smo gledali strašljive posnetke po televiziji in nismo mogli prav dojeti, da se to res dogaja leta 1991 in, da bo nekdaj naša JLA udarila proti nam. Ko je zadnja ladja zapustila Koper, ko so konvoji tovornjakov, oklepnikov in drugega orožja zapuščali Slovenijo, ni bilo moč dojeti in verjeti, da ni več tujega škornja na naših tleh. Kajti Slovenci smo vedno nosili tuje škornje in se borili za tuje ideale. Enkrat za te, drugič za druge, a nikoli za naše. A nikoli nismo napadali. In zato mislim, da nam je bilo dano v tem zgodovinskem trenutku ustvariti svojo državo kot nagrado za to, da smo bili do drugih vedno miroljubni. Danes, ko praznujemo dan suverenosti, ki je eden izmed  pomembnejših praznikov samostojne Republike Slovenije, se moramo resnično zavedati, da je Slovenija ena in, če jo izgubimo, je zagotovo ne bomo nikoli več dobili v taki obliki. Zato jo cenimo, spoštujmo, če ne zaradi drugega, zaradi tistih, ki so dali svoja življenja in njihovih svojcev. Hvala lepa."

Letošnji slavnostni govornik je bil predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas, ki je sprva orisal dogodke, ki so zaznamovali slovensko zgodovino pred 26. leti ter dodal: »V mesecih, ki so sledili odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, je naša država postala mednarodno priznana članica družine evropskih narodov ter polnopravna članica Organizacije združenih narodov. Uresničile so se želje naših prednikov, da bodo nekoč sami ali pa vsaj njihovi potomci živeli v svoji lastni in suvereni državi. Prav izraze »suverenost« in »suvereni« so poudarjali številni pomembni predstavniki Slovenije v svojih nastopih ob državnih in drugih pomembnih praznikih, tako doma kot tudi v mednarodnih organizacijah in združenjih, katerih polnopravna članica je postala tudi naša država. Žal nam je bilo, da je vsa vznesenost takratnega časa ob omembi besede »suvereni na svoji zemlji« bila le spomin na tiste čase in le za nekatere. Zato smo policijski vojni veterani Zveze policijskih veteranskih društev Sever in vojni veterani Zveze veteranov vojne za Slovenijo predlagali poslankam in poslancem Državnega zbora, da storijo vse, da ohranimo našo Slovenijo suvereno, v skupnosti enakopravnih in demokratičnih evropskih narodov. In na naš predlog je Državni zbor razglasil 25. oktober za državni praznik Dan suverenosti, ki je sedaj za veteranke in veterane ter državljanke in državljane prazničen in slavnosten dan, ko smo si po stoletjih boja izborili suvereno državo.«

»Vojni veterani 91 si želimo, da je ta dan, dan spomina na čase enotnosti, ponosa in samozavesti na vse, kar nas je kot narod ohranjalo in ohranilo skozi stoletja. Suverenost je mogoče razumeti v povezavi z narodom, ljudstvom, državo ali človekovimi pravicami in svoboščinami. Vendar le pri človekovih pravicah in svoboščinah in načelih lahko govorimo o dejanski in pristni suverenosti, saj gre pri ostalih konceptih bolj za teoretično predpostavko o suverenosti, kot suvereni pravici naroda oziroma ljudstva, saj po izvolitvi izvaja to pravico izvoljena državna oblast, na katero pa kasneje ljudstvo nima več posebnega vpliva, kar pomeni, da je oblast bolj ali manj avtonomna, ne pa dejanska suverenost ljudstva. Zato naj nas dan suverenosti opozarja na spoštovanje človekovih pravic in svoboščin ter človečnost, kar je cilj dejanske suverenosti pri uresničevanju naše ustavne demokracije. Dan suverenosti naj nas spominja tudi na to, da moramo, kar nas je ohranilo skozi stoletja, v današnjem času ohranjati in negovati bolj zavzeto, kot kadar koli prej v svoji burni zgodovini, kajti narodova samobitnost, samostojnost, enotnost in dejanska suverenost še nikoli ni bila tako ogrožena, kot je danes

Predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever je nato opisal sodelovanje pripadnikov teritorialne obrambe, milice in drugih, zaslužnih za osamosvojitev ter dodal naslednje misli: »Spoštovani, pripadnost in vrednote vsakega naroda in s tem tudi vojske – teritorialne obrambe ter milice se morajo obravnavati in negovati z ustreznim vrednotenjem in spoštovanjem nacionalne preteklosti, predvsem tiste, ki zaznamuje izgradnjo njene državnosti in suverenosti. In žalostno je, da so nekateri začeli precenjevati svoje prispevke v osamosvojitvi in hkrati zaničevati zasluge drugih, neupravičeno ustanavljati vzporedne veteranske organizacije, prirejati vzporedne proslave ter proslave z neprimernimi simboli in govori, ki izkrivljajo zgodovinsko resnico, da ne govorim o tem, da se nekateri danes poklanjajo domobrancem in tistim, ki so sodelovali z okupatorjem v času druge svetovne vojne. Zato se moramo vojni veterani Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze vojnih veteranov Slovenije odločno zoperstavljati vsem poskusom razvrednotenja in prirejanja zgodovine in poveličevanja le nekaterih njim všečnih dogodkov in posameznikov. Spoštovani, ne glede na to, da eni sedaj intenzivno potvarjajo našo, tudi novejšo zgodovino, sem prepričan, da bo na dolgi rok vsekakor obveljala naša resnica o zgodovini slovenskega naroda in o osamosvojitveni vojni 91. Zato  moramo ohranjati spomin in vrednote veteranov in veterank 91, da ne pozabimo za kaj smo se borili pred več kot 26. leti, da ne dovolimo, da bi nas država še enkrat postavila v kot, s kakšnim ZUJF-om, predvsem pa, da se znamo družiti in da s svojim delovanjem ohranjamo spomin na naše aktivnosti v času osamosvojitvenih procesov ter da vrednote in spomin prenašamo na mlade. V svojem imenu in imenu vseh policijskih veteranov in veterank vam želim prijetno nadaljevanje vaše svečanosti ob Dnevu suverenosti ter prijetno druženje vseh nas, ki iz ustrezne distance in razumno ter tam, kjer je to mogoče, tudi spravljivo gledamo na prehojeno pot slovenskega naroda v prejšnjem stoletju, ki nas je pripeljala do samostojne Republike Slovenije. Vsem izrekam iskrene čestitke ob praznovanju 26. obletnice suverene in samostojne Republike Slovenije z željo, da bi sodelovanje veteranskih organizacij potekalo še naprej tako dobro kot sedaj, tako na lokalnem, območnem, kot tudi državnem nivoju.« Celoten slavnostni govor si lahko preberete TUKAJ.

V kulturnem programu so ob prisotnosti zastavonoš sodelovale članice in člani Mestne godbe Kamnik ter recitator Aljoša Rebrača. Za preplet misli in besed je poskrbel Tone Ftičar. 


<< Nazaj | Novice