Mali grad

Slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju

26.04.2019

 

Slovesnost ob dnevu upora proti okupatorjuPopoldan se je v Parku Evropa, pri Plečnikovi železniški postaji, odvijala slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju. Pred jutrišnjim državnim praznikom so se tako poleg župana Mateja Slaparja slovesnosti udeležili tudi občinski svetniki, predsedniki in člani kamniških veteranskih in domoljubnih organizacij ter številne občanke in občani. Letošnji slavnostni govornik je bil občinski svetnik, nekdanji župan Anton Tone Smolnikar.

Dan upora proti okupatorju je državni praznik, ki ga v Sloveniji praznujemo 27. aprila in ga pod tem imenom poznamo od leta 1992, saj je bil prej znan kot Dan Osvobodilne fronte oziroma Dan OF. Aprila leta 1941 so okupacijske sile - Nemčija, Italija in Madžarska – Slovenijo razkosale na tri dele, odzivi na dogodke so bili različni, pri čemer pa sta se oblikovala dva tabora. V Ljubljani naj bi se na ustanovnem sestanku, v hiši književnika Josipa Vidmarja, sestali predstavniki Komunistične partije Slovenije (KPS) Boris Kidrič, Boris Ziherl in Aleš Bebler, Krščanski socialist Tone Fajfar, predstavnik levo usmerjenega dela sokolov Josip Rus ter kulturniki Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar.

Skupine, ki so julija 1940, po porazu jugoslovanske tesne zaveznice Francije v vojni z Nemčijo, ustanovile Društvo prijateljev Sovjetske zveze, so potem leto kasneje, natančneje 26. aprila 1941, ustanovile Osvobodilno fronto (OF) oziroma Protiimperalistično fronto (PIF). Nastala je deset dni zatem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije.

Po uvodnih zvokih Zdravljice je župan Matej Slapar poudaril, da praznujemo državni praznik s pomočjo katerega se vsako leto znova spomnimo vseh okupatorjev, ki so v trenutkih zgodovine Slovenskega naroda kadarkoli grozili Sloveniji: »V zadnjem stoletju je bilo to vsaj trikrat. Prvič je Kamničan, general Rudolf Maister skupaj s svojimi borci obranil ozemlje Štajerske, potem so v 2. svetovni vojni partizani skupaj z zavezniki obranili naše ozemlje pred fašisti in nacisti, nazadnje pa je Teritorialna obramba našo domovino Slovenijo leta 1991 obranila pred okupatorjem JLA. Spoštovane in spoštovani, zato, da bi ljudje poznali razmere, v katerih živimo, moramo poznati svojo preteklost. Iz te zajemamo vztrajnost, pogum, voljo, energijo in moč za življenje, ki je pred nami. Današnji dan in naš jutri bomo krojili mi in naši zanamci. Na zgodovino moramo zato gledati kot na učiteljico življenja, saj prav spomini budijo domovinsko ljubezen, narodno zavest in zaupanje. Da smo ohranili svojo identiteto, samostojnost, ozemlje… je bilo v zgodovini prelito preveč krvi. Upam, da Slovenec ne bo nikdar več uperil puške v Slovenca, da brat ne bo več moril brata in da bomo vedno mi gospodar na našem ozemlju. Sedaj imamo svojo državo, ki je bila priborjena s prelito krvjo. Bodimo ponosni na njo, delajmo zanjo in bodimo zavedni Slovenci. Čestitke vsem prisotnim ob jutrišnjem prazniku in hvala.«

Letošnji slavnostni govornik, občinski svetnik in nekdanji župan Anton Tone Smolnikar pa je zbrane nagovoril z naslednjimi besedami: »Zadovoljen sem, da lahko spregovorim tudi v parku Evropa, na katerega imam lepe spomine. Spomenik, ki ga gledamo, je posvečen dogodkom v 2. svetovni vojni in veliko ostalih spomenikov je razpršenih po občini, ki jih Občina Kamnik vsa ta desetletja skuša obnoviti ter častno vzdrževati. Tudi spomenike, ki so se pojavili in ste jih ali smo jih postavili po naši osamosvojitvi,« je začel današnji govor in prisotne seznanil z nastankom in razvojem parka Evrope, govor pa nadaljeval: »Ob tej priložnosti sem zadovoljen, da lahko danes vidim zastave, ki že desetletja in več stojijo skupaj. Prvi v Sloveniji smo se dogovorili, da vse veteranske in domoljubne organizacije stopijo skupaj in prvi smo podpisali sporazum o sodelovanju med njimi. To sodelovanje traja iz leta v leto bolj uspešno. To je velika zmaga tistih, ki so takrat začutili kako lahko vse te organizacije, ne glede na letnice ustanovitve, enotno stopijo skupaj in na vseh slovesnostih prispevajo k našim zgodovinskim spominom. Tistim spominom izpred 30 ali manj let, pa tudi tistim izpred 100 leti. Čez nekaj dni obeležujemo tudi prvomajske praznike oziroma praznik dela. Tudi te slovesnosti so, predvsem v Kamniški Bistrici, dobro obiskane in to pomeni, da skoraj 100-letno tradicijo znamo obujati. Z budnico nas že navsezgodaj zjutraj opozori tudi kamniška godba.« V upanju, da je stiskalnica, ki stoji v parku, tudi opozorilo, da moramo tudi na tem področju naše zgodovine prispevati veliko, je zaključil svoj govor še z željo po lepih, zadovoljnih in delovno spodbudnih praznikih: »Ni samo dovolj, da obesimo zastavo, ampak da razmišljamo tudi o našem skupnem Kamniku, z novim županom, z novo ekipo občinskih svetnikov in se skupaj potrudimo za tisto, za kar smo bili izvoljeni. Lep praznik in lepo prvomajsko praznovanje.«

Župan Matej Slapar je ob tej priložnosti skupaj s slavnostnim govornikom Antonom Tonetom Smolnikarjem in predsednikom Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Dušanom Božičnikom ob taktih Mestne godbe Kamnik k spomeniku revolucije simbolno položil venec.

Prireditvi so posebno noto dodale tudi zastavonoše, s kulturnim programom pa so dogodek obogatile članice in člani Mestne godbe Kamnik pod taktirko Martina Dukariča, večgeneracijska skupina kamniških recitatorjev ter Gašper Selko in Selma Veladžić. Za preplet misli in besed je poskrbel Goran Završnik.


<< Nazaj | Novice