Mali grad

Slovesnost ob dnevu enote 132. gorskega polka Slovenske vojske

21.09.2017

 

Slovesnost ob dnevu enote 132. gorskega polka Slovenske vojskeŽupan Marjan Šarec se je s podžupanom Igorjem Žavbijem popoldan udeležil dneva enote 132. gorskega polka Slovenske vojske, ki deluje v vojašnici Boštjana Kekca v Bohinjski Beli in ravno na današnji dan, 21. septembra, obeležuje 25. obletnico obstoja. Pripadnice in pripadniki so takopočastili dan enote v spomin na dogodek, ko so slovenski vojaški gorniki pred 25 leti naredili prve korake na poti k današnji podobi in usposobljenosti enote. Izvedena je bila tudi primopredaja dolžnosti poveljnika 132. gorskega polka, in sicer je po štirih letih delovanja dolžnost predal polkovnik Robert Klinar, prevzel pa jo je podpolkovnik Aleš Marič. V sklopu slovesnosti so zaključili tudi mednarodno vojaško vajo Zvezda Triglava 3.

132. Gorski polk Slovenske vojske deluje v sestavi 1. Brigade Slovenske vojske in je del sil za bojevanje Slovenske vojske. Slovenski vojaški gorniki so prepoznavni po sivi baretki, ki jo krasi kokarda prve brigade Slovenske vojske. Prepoznavni so tudi po znaku enote, ki ga nosijo na desni rami. V središču znaka je lik gorske živali – gamsa, ki ponazarja spretnost in vzdržljivost pri gibanju po gorskih terenih. Poleg gamsa je na znaku planika kot značilna roža gorskega sveta, poleg nje pa sta na znaku enote še cepin in puška. Cepin ponazarja neobhoden pripomoček pri usposabljanju vojaškega gornika in gibanju po goratih predelih, puška pa simbolizira vojaka, moč in pogum ter s tem slehernega pripadnika 132. gorskega polka.

Pripadniki 132. gorskega polka so slovesnost pripravili s ponosom in s pripadniki 4th Battalion the Duke of Lancaster’s Regiment, 1-157 Battalion of National Guard from Colorado, z zbranimi župani domicilnih občin, predstavniki Združenja vojaških gornikov Slovenije, bivšimi pripadniki gorske enote  ter drugimi visokimi gosti delili prehojeno pot.

Uradno so zaključili z mednarodno vojaško vajo »Zvezda Triglava 3«, na kateri je med 11. in 22. septembrom sodelovalo približno 300 pripadnikov vojsk iz Slovenije, Velike Britanije in ZDA. Slovenija in pripadniki 132. gorskega polka 1. brigade so namreč že tretje leto zapored gostili vajo Zvezda Triglava 3, namen katere je predvsem izmenjava znanja o gorskem bojevanju, krepitev partnerstva in povečevanja povezljivosti. Sama vaja je razdeljena na dve fazi. V prvem tednu je bilo težišče na usposabljanju iz individualnih vojaško gorniških veščin, v drugem tednu pa je potekalo usposabljanje namenjeno kolektivnim nalogam iz taktike delovanja manjših taktičnih enot v gorah. V ta namen so udeleženci vaje na območju Soriške planine med ponedeljkom, 18., in sredo, 20. septembra, izvedli taktično vajo enot z uporabo manevrskega streliva. Z vajo so na razmeroma majhnem območju in na zelo različnih tipih reliefa ter spremenljivih vremenskih razmerah v dnevno-nočnih pogojih, preverili veščine in znanja s področja gibanja, preživetja ter bojnega delovanja v sredogorju.

Vsake poti je enkrat konec in odpre se druga. Na novo pot je danes po štirih letih krenil tudi polkovnik Robert Klinar, ki je predal posle novemupoveljniku 132. gorskega polka ter prejel zlato medaljo 132. gorskega polka. »Potrebno je ustvarjati trenutke, ki združijo in dajo možnost zazreti se vase ter omogočijo izmenjavo mnenj. Eden takšnih trenutkov je današnji dogodek, ko praznujejo pomembne dosežke preteklega delovanja 132. gorskega polka in zaključujejo vajo Zvezda Triglava 3, ki je letos zasijala v vsej svoji luči in zopet pokazala, da so verodostojen deležnik tudi v mednarodnem okolju,« je dejal polkovnik Klinar.
Ob tem je izrazil iskreno priznanje svojim sodelavkam in sodelavcem za njihovo odgovorno in predano delo in dodal, da na izzive niso gledali kot na nekaj kar je preveliko in prezahtevno, temveč so se jih lotili enega za drugim in vsakega posebej tudi strli. Vsi skupaj so pokazali, da so imeli dovolj močno željo, ki jih je pripeljala do zavidljivih rezultatov. Zahvalil se je za ves trud, voljo, čas in uspehe vsakega posameznika, ki so ta polk pripeljali do visokega nivoja in povedal, da je delati z ljudmi, ki jim je delo v čast, ponos in navdih, prestiž. Novemu poveljniku podpolkovniku Mariču pa je zaželel veliko uspehov in, da je biti na čelu gorske enote velika obveznost a hkrati tudi velik privilegij. Svoj nagovor je sklenil z besedami zahvale tudi vsem pripadnikom, ki so v 25 letih pustili svoje sledi v današnji enoti.

Novi poveljnik 132. gorskega polka 1. brigade podpolkovnik Aleš Marič je ob prevzemu dolžnosti povedal, da si šteje v izredno čast, da lahko poveljuje enoti, ki že 25 let uspešno izpolnjuje svoje poslanstvo in vodi pripadnike, ki jih odlikuje odločnost, znanje, izkušnje, vztrajnost, pogum in predvsem tovarištvo. Zaključil je z zgodovinskim dejstvom, ki velja v sedanjosti in se bo nadaljeval tudi v prihodnosti: »Gore branimo, ker one branijo nas!«

Slavnostni govornik, poveljnik 1. brigade polkovnik Robert Glavaš, je najprej čestital vsem pripadnicam in pripadnikom 132. gorskega polka in pozdravil pripadnike britanskih in ameriških oboroženih sil, ki sodelujejo na vaji Zvezda Triglava 3. V svojem nagovoru je poudaril zgodovinski pomen gorniškega polka za Slovensko vojsko in dejal: »Znanje v polku kopičite in ga prenašate v Gorski šoli SV, skozi katero razvijate, organizirate in izvajate usposabljanja s področja gorskega bojevanja za pripadnike SV ter pripadnike tujih oboroženih sil. Zaradi specialističnih usposabljanj pa vam ne moremo reči zgolj vojaki, ampak moramo o vas govoriti kot o vojakih gornikih. V zadnjih letih ste dosegli velik napredek v usposabljanju, interoperabilnost pa se trudite dosegati z izvedbo domačih in mednarodnih vaj usmerjenih v gore, kar dokazuje tudi odlično izvedena vaja Zvezda Triglava 3.« Ob primopredaji dolžnosti poveljnika 132. gorskega polka se je zahvalil dosedanjemu poveljniku polkovniku Klinarju za zagnanost, strokovnost in doseženo prepoznavnost enote tako doma kot v tujini ter mu zaželel uspešno nadaljevanje vojaške kariere. Novemu poveljniku podpolkovniku Mariču pa je zaželel uspešno vodenje polka in povedal, da pričakuje, da bodo cilji ter vrednote 132. gorskega polka ostali tako visoki kot do sedaj.


<< Nazaj | Novice