Mali grad

Slovesnost ob 90. obletnici delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Duplica

23.05.2015

 

Danes so gasilke in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Duplica obeležili 90. obletnico delovanja društva in nam pripravili veliko gasilsko parado, ki si jo je, navkljub dežnim kapljam, ogledalo lepo število ljudi. Dogodka se je udeležil tudi župan Marjan Šarec skupaj s predstavnico Gasilske zveze Slovenije Vladko Bučevec, podpredsednikom Gasilske zveze Kamnik Stanislavom Novakom in predsednikom Prostovoljnega gasilskega društva Duplica Vilkom Dobovškom.

V slavnostni paradi so sodelovale gasilke in gasilce Prostovoljnega gasilskega društva Duplica, pridružile so se jim tudi gasilke in gasilci ostalih gasilskih društev občine Kamnik in sosednjih občin. Za glasbeno popestritev so poskrbele godbenice in godbeniki Mestne godbe Kamnik, posebno noto pa so dodali gasilski praporščaki, na čelu parade je bil konjenik, gasilska vozila pa so sklenila mimohod po Duplici.

Dogajanje se je nato preselilo pod šotor, kjer se je odvila osrednja slovesnost ob praznovanju visokega jubileja kamniškega društva, kjer so, poleg sodelujočih na paradi, nastopili še učenci pevskega zbora Osnovne šole Marije Vere.

Kot je povedal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Duplica Vilko Dobovšek, se je pisalo leto 1925 in bil je 3. maj, ko so se zbrali vaščani Šmarce in Duplice na ustanovnem občnem zboru v gostilni pri Krulovc na Duplici, da ustanovijo gasilsko društvo Šmarca Duplica, z namenom gašenja in preprečevanja požarov, kateri so večkrat nastali v takratni Remčevi tovarni, okoliških gospodarskih in stanovanjskih objektih na Duplici, Volčjem potoku, Rudniku, Podgorju in v Šmarci. Po ustanovitvi društva so takratni člani takoj pričeli zbirati sredstva za nakup nujne  opreme za gašenje požarov in gradnjo gasilskega doma, saj brez le-te in prostorov nebi mogli delovati. Kaj hitro so se domenili za gradnjo gasilskega doma, saj sta prizadevna člana tovarnar Remec in kovač Peter Gregorš zaprosila posestnika Franca Berleca za zemljišče na katerem naj bi stal gasilski dom. Le-ta je društvu zemljišče poklonil in z gradnjo so pričeli 15. maja 1926. Ob opisu vseh pomembnih dogodkov delovanja društva pa je še dejal: »Glede na dejstva, da je društvo v teh 90. letih delovalo aktivno na širokem področju je za svoje delovanje prejelo številna priznanja in odlikovanja. Društvo je uspešno premagovalo številne svoje lastne padce in iz njih izšlo vedno močnejše. Tako smo sedaj pred novo veliko odločitvijo, zgraditi nov gasilski dom, ki bo ustrezal sodobnim zahtevam in s tem možnost hitrejšega razvoja in nadaljevanje zgodovine  društva

Predstavnica Gasilske zveze Slovenije Vladka Bučevec je kamniškim gasilkam in gasilcem iskreno čestitala ob okrogli obletnici delovanja.

Čestitkam pa se je pridružil tudi župan Marjan Šarec in jim zaželel: »90 let je doba, ko so tudi govori nekoliko daljši, saj se je veliko dogodkov zgodilo v teh letih delovanja. Veliko je bilo intervencij, vzponov in padcev. A slednji so zato, da se lahko ponovno vzpnemo naprej. Društvo dela dobro in ima vizijo. Ve, kaj hoče in je pomembne člen v verigi 14. gasilskih društev v občini Kamnik. Društvo je v vseh letih njenega obstoja odigralo veliko vlogo, tako pred letom 1995 kot tudi po letu 1995, ko se je politična samouprava preoblikovala v današnjo. Gasilstvo je srčnost. Gasilstvo je čustveno. Gasilstva ni moč razložiti z racionalnostjo, kajti gasilec je človek, ki bo šel v vsakem primeru in v vsakih pogojih, v ogenj, poplavo ali drugo nesrečo za tovariša ali pa občanko in občana. Gasilstvo je plemenito poslanstvo in je način življenja. Člani Prostovoljnega gasilskega društva Duplica se tega še kako zavedajo. Naj se društvo razvija, živi in krepi naprej, mi pa vam bomo pri tem pomagali.«

Podeljena so bila priznanja in odlikovanja članom društva za zasluge in delo na področju preventive, operative, vzgoje in usposabljanja ter druge organizacijske dejavnosti v prostovoljni gasilski organizaciji. Društvo je s strani Gasilske zveze Slovenije prejelo gasilsko plemenico I. stopnje. Podeljene pa so bile zahvale  ostalim gasilskim društvom občine Kamnik in društvom sosednjih občin.

V družbi Ognjenih muzikantov smo tako zaključili uradni del slovesnosti, ki jo je povezovala Tamara Kramar, in se prepustili glasbenim ritmom zmagovalcev 20. festivala Slovenska polka in valček.

Z gasilskim pozdravom »Na pomoč!« Prostovoljnemu gasilskemu društvu Duplica iskreno čestitamo za častitljivih 90 let delovanja!


<< Nazaj | Novice