Mali grad

Slovesnost ob 90-letnici rojstva Franceta Balantiča

27.11.2011

 

V avli Šolskega centra Rudolfa Maistra v Kamniku je potekala slavnostna akademija ob 90-letnici rojstva Franceta Balantiča, kamniškega pesnika.

 
   

Slovesnost sta organizirali Območna izpostava JSKD in Šolski center Rudolfa Maistra. Pokrovitelj slovesnosti je bila Občina Kamnik. Marta Zabret, ki je prireditev povezovala, je poleg častnih gostov slovesnosti Marjana Šarca, župana Občine Kamnik, akademika Franceta Bernika, literarnega zgodovinara, prof. Franceta Pibernika, literarnega zgodovinarja in direktorja Srednješolskega centra RM, Šemsa Mujanoviča posebej pozdravila še mag. Julijano Bizjak Mlakar, podžupanjo, Marjeto Humar, predsednico Odbora za pripravo slovesnosti in sestri prezgodaj umrlega pesnika.   

Župan Marjan Šarec je na slovesnosti spregovoril o tragični usodi mladega pesnika Franceta Balantiča, o njegovem življenjskem delu in o pomenu tega dela za Občino Kamnik in za Slovenijo.

 
   

Slavnostni govornik mag. France Pibernik, ki je eden boljših poznavalcev pesniškega dela Franceta Balantiča, je v svojem govoru opisal pomen več desetletij zamolčanega pesnikovega dela. France Balantič se je rodil v Novem trgu leta 1921. Zelo mlad je začel pisati pesmi in je kljub prezgodnji smrti novembra leta 1943, ko mu je bilo  komaj 22 let, postal eden pomembnejših slovenskih pesnikov. Pesnika, ki je umrl kot domobranec v bitki s partizani, so leto pred tem italijanski okupatorji internirali v koncentracijsko taborišče Gonars,od koder se je vrnil zelo bolan in pretresen. Zaradi vojne vihre, ki se jo je udeležil na nepravi strani, v času po vojni ni bil javno priznan in se o njem ni poučevalo v šolah. Kljub temu so ga mnogi mladi literati in pesniki v domovini in v tujini prebirali in ga cenili. Nekateri, tudi slavnostni govorec France Pibernik so dela pesnika natančno preučili in o njem pisali knjige in druge študije. France Pibernik je monografijo o Balantiču izdal pred tremi leti, leta 2008, ko smo v Kamniku tudi z občinsko slovesno akademijo v Domu kulture počastili 65 obletnico smrti mladega pesnika.

V izjemno dobrem kulturno - umetniškem programu so sodelovali MePZ Odmev Kamnik pod vodstvom Ane Smrtnik, člani skupine Rudolfi ter dijakinje in dijaki ŠCRM pod vodstvom profesoric Marje Kodra in Tanje Kropivšek, glasbenik Gregor Ftičar, sopranistka Katarina Lenarčič ob klavirski spremljavi Igorja Vičentiča in Tone Ftičar, ki je prireditev tudi režiral. 

 
   

Kamniški župan Marjan Šarec, Marjeta Humar in predsednik SAZU dr. France Bernik so po koncu prireditve položili venec k spomeniku Franceta Balantiča na Novem trgu.

 


<< Nazaj | Novice