Mali grad

Slovesnost ob 70. obletnici delovanja Lovske družine Tuhinj

10.09.2016

 

Pri Lovskem domu v Špitaliču je dopoldan potekala slovesnost ob 70. obletnici delovanja Lovske družine Tuhinj, kjer se je zbranim ob okroglem jubileju pridružil tudi župan Marjan Šarec skupaj s starešino Lovske družine Tuhinj Damjanom Kožlakarjem. Dogodku sta, poleg številnih kolegov zelene bratovščine sosednjih lovskih družin, prisostvovala tudi poslanec Državnega zbora mag. Matej Tonin in predsednikom Lovske zveze Slovenije mag. Lado Bradač.

Lovska družine Tuhinj je bila ustanovljena na podlagi začasnega Zakona o lovu, ki ga je 23. julija 1946 sprejel Prezidij slovenskega narodnoosvobodilnega sveta. Lovišče, dodeljeno v upravljanje, je merilo 4.160 hektarov. V letu 1949 je prišlo do združitve z Lovsko družino Srednja vas-Loke, v naslednjih letih delovanja pa je prihajalo do vse večjih težav, tako pri delu kakor tudi pri lovu. Na občnem zboru so se leta 1954 odločili, da se razidejo in ustanovijo vsak svojo lovsko družino ter ohranijo dobro sodelovanje. Od takrat Lovska družina Tuhinj deluje samostojno in upravlja z loviščem, ki meri približno 3.800 hektarov. Na podlagi novega Zakona o divjadi in lovu iz leta 2004 in dopolnitvah iz leta 2006 in 2008 je bil leta 2009 sprejet Odlok o loviščih in njihovih mejah v Republiki Sloveniji. Za lovišče so bile določene meje in ugotovljena površina lovišča s 3.807 hektara.  Od tega je lovne površine 3.692 hektra.

Lovci so skozi vso svojo zgodovino zelo aktivni na več področjih: kulturnem, športnem ter na področju ohranjanja in zaščite narave – slednje je njihovo osnovno poslanstvo. Največji prispevek družbi pa dajo z ohranjanjem in gojitvijo divjadi. Skrbijo tudi za povrnitev škode, ki jo povzroči divjad, opozarjajo upravljavca cest na stalne prehode divjadi, skrbijo za omejevanje in preprečevanje kužnih bolezni, kot so steklina, prašičja kuga, garje in ptičja gripa.

Pomembne sestavni del je tudi lovska kinologija. Za lov uporabljajo lovci le rodovniške lovsko uporabno pse raznih pasem, ki so primerni za lov v njihovem lovišču. Trenutno je nepogrešljiva psička Čeda, ki je bila odlična na lanski državni kinološki prireditvi. V lovski družini imajo vedo od 10 do 12 lovsko uporabnih psov. Za potrebe lovskega strelstva imajo dve strelišča, kjer pristrelijo vsako leto svoje puške in priredijo kakšno družinsko strelsko tekmovanje. Vse z namenom boljšega upravljanja lova in medsebojnega druženja. Lovci so vsako leto spomladi pobudniki večje čistilne akcije v lovišču. Za ta namen pa imajo ustanovljeno komisijo za varstvo okolja, ki koordinira sodelovanje s krajevnimi skupnostmi in drugimi, ki jim je mar za čisto in zdravo okolje.

Skupen jim je vedno isti cilj, to je skrb za ohranjanje žive in nežive narave, skrb za ravnovesje v naravi in njeno raznolikost, skrb za ohranjanje živalskih in rastlinskih vrst ter zaščito naravnega okolja. Že ustanovitelji so pred 70. leti postavili trdne temelje za nadaljnje delovanje družine, ki so narekovali premišljeno načrtovano gojitev in spoštovanje divjadi, prav tako skrb za naravno okolje ter dobro in odgovorno sodelovanje s kmetovalci, lastniki polj, kjer se divjad pase, in gozdov, kjer najde zatočišče.

»Lovišče družine obsega območja Krajevne skupnosti Tuhinj, Krajevne skupnosti Šmartno v Tuhinju in Krajevne skupnosti Pšajnovica. Šteje se za srednjegorsko lovišče, in sicer na vzhodu meji na lovišče Lovske družine Motnik-Špitalič, na severu Lovske družine Gornji Grad, na zahodu na Lovske družine Sela pri Kamniku in na jugu na Lovske družine Trojane-Ožbolt ter Lovske družine Lukovica. Aprila 2009 je bila Lovska družina Tuhinj izbrana za koncesionarja za trajnostno gospodarjenje z divjadjo za obdobje 20 let, včlanjenih je 49 lovcev, naša povprečna starost pa znaša 58 let. Lovišče je razdeljeno na 8 revirjev. Odgovorni lovci skrbimo za lovske naprave in divjad ter gospodarjenje z njimi, skrbimo za pravilen odstrel in izvajamo še druge ukrepe za preprečevanje škode po divjadi na pašnih in drugih kmetijskih površinah ter pridelkih. V kulturni krajini torej vzdržujemo okoljsko ravnovesje, srnjad pa je glavna in najštevilčnejša divjad v našem lovišču. Veliko pozornosti posvečamo tudi izobraževanju, se udeležujemo posebnih izobraževanj za preglednike uplenjene divjadi, ocenjevalce škod po divjadi, ocenjevalce lovskih trofej in za mentorje strelske sodnike je med drugim povedal starešina Lovske družine Tuhinj Damjan Kožlakar.

Župan Marjan Šarec pa je zeleni bratovščini podelil zahvalo za njihovo skrb, spoštovanje, pomoč in podporo pri varstvu narave in okolja ter upravljanju z lovišči in divjadjo, zbranim pa namenil naslednje misli in želje: »Prisrčno pozdravljeni na  slovesnosti ob 70. obletnici delovanja Lovske družine Tuhinj. Minilo je 70 let, odkar so se vaši predhodniki odločili, da se bodo povezali v družino. Težko je ob takšnem jubileju kaj pametnega povedati, če nisi star še niti 40 let in si prej poslušal pesem, ki je močnejša od besede. Bistvo vašega delovanja je, da držite skupaj. Da v vaši lovski družini krepite tudi tovarištvo in sodelovanje. Da povabite tudi goste iz Moravč in kot so včasih rekli: »Moravče so za Domžale to, kar je Tuhinj za Kamnik.« Lepo delujete in se trudite pri vašem delu, lepo skrbite za naravno ravnovesje in včasih zaboli, ko v javnosti slišiš, da lovci delajo škodo. Lovci se zavedate, da je narava tista, ob kateri lahko živimo, ali pa nas ne bo več. Vse bolj intenzivno gnjojejnje, škropljenje, v želji čim več pridelati in imeti, pokaže posledice tudi na drugi strani. Imam samo eno željo, da bi delali tako, kot ste do sedaj, tudi vse družine, ki ste danes prisotne na tej slovesnosti, da boste držali skupaj in se bo v vaše vrste pridružilo čim več mladih.«

Za mogočne lovske melodije so poskrbeli Moravški rogisti, s pesmijo pa so nas navdušili ljudski pevci.

DOBER POGLED ŠE NADALNJIH 70 LET IN VEČ LOVSKA DRUŽINA TUHINJ!


<< Nazaj | Novice