Mali grad

Slovesnost ob 68. letnici ustanovitve VI. slovensko narodno osvobodilne udarne brigade »Slavka Šlandra«

07.08.2011

 

Dopoldan je pri spomeniku na Šipku nad Blagovico oziroma Špitaličem v organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik, Domžale, Celje, Mozirje in Žalec ter Odbora skupnosti borcev VI. SNOUB »Slavka Šlandra« potekala slovesnost ob 68. letnici ustanovitve VI. slovensko narodno osvobodilne udarne brigade »Slavka Šlandra«.

 

Slavnostni govornik, kamniški župan Marjan Šarec je v svojem govoru poudaril, da: »danes praznujemo pogum, odločnost in čast ljudi, ki so takrat ustanovili Šlandrovo brigado, mož, ki so šli v vojno in se niso spraševali, kakšen bo njen izid. Lahko bi preživeli vojno tudi v toplih kasarnah, oviti v šale in tople plašče, vendar so izbrali drugo pot, pot borbe za Slovenijo. Danes ni umrl tisti duh partizanstva, tistega trdega in neizprosnega boja, danes je ponovno čas za ponos in pogum, kajti ponos in domoljubje ne smeta nikoli zastarati. Iskreno čestitam vsem živečim borcem Šlandrove brigade in se jim zahvaljujem za njihov prispevek k osvoboditvi Slovenije, da smo danes tukaj in, da lahko pojemo partizanske pesmi v slovenskem jeziku.«

 

Zbrane je pozdravil tudi Franc Sever Franta, ki se je v imenu še živečih borcev Šlandrove brigade vsem skupaj zahvalil za številčno udeležbo.

 

V kulturnem delu slovesnosti so sodelovali MoPZ Solidarnost in recitatorska skupina Kulturnega društva Motnik.


<< Nazaj | Novice