Mali grad

Slovesnost ob 50-letnici kamniških tabornikov Rod bistriških gamsov Kamnik

24.05.2013

 

Kamniški taborniki Rod bistriških gamsov Kamnik so zvečer v Domu kulture Kamnik obeležili 50-letnico delovanja. Slovesnosti se je udeležil tudi župan Marjan Šarec.

Taborništvo na kamniškem se je bolj ali manj organizirano razvijalo že od 20. let prejšnjega stoletja. Uradno pa so Kamničani svojo prvo samostojno četo ustanovili leta 1963. Od takrat je ta uspešno in z rastočim številom članov krmarila do danes. Od leta 1970 kot Odred Bistriških Gamsov, z osamosvojitvijo Slovenije pa z novim imenom, ki ga ponosno nosijo še danes, Rod bistriških gamsov Kamnik. Gamsi so v zadnjih tridesetih letih, kolikor daleč sega spomin njihovih najstarejših aktivnih članov, dosegali izjemne uspehe. Ekipe so posegale po odličjih na območnih in državnih mnogobojih. Njihovo hitrostno postavljanje šotorov je doseglo status legende. Organizirali so Slovenski taborniški partizanski mnogoboj, mnogo območnih mnogobojev, orientacij in drugih taborniških tekmovanj. Njihove aktivnosti so segle tudi prek meja. Udeležili so se svetovnih, evropskih in regionalnih srečanj tabornikov v Srbiji, na Nizozemskem, Švedskem, Mehiki, Čilu, Avstraliji, Avstriji, Angliji in na Finskem. Tudi kraji po Sloveniji jim niso tuji, saj so v petdesetih letih zimovali in šotorili že marsikje, največkrat pa seveda v nekdanji taborniški Meki, Bohinju. Trenutno Rod šteje približno 70 aktivnih članov, mlade pa vodniki poučujejo o sožitju z naravo kar v osmih vodih.

V tem tednu so kamniški taborniki praznovali in z različnimi dogodki obeležili okroglo obletnico njihovega obstoja. Vsekakor je bilo najbolj slovesno danes zvečer, ko smo na slavnostni akademiji v Domu kulture Kamnik prisluhnili dogodkom in prigodam, ki so se jim zgodili v letih njihovega delovanja. S ponosno in v imenu kamniških tabornikov je spregovoril njihov starešina Primož Jeras – Đero. Zbrane je pozdravil predstavnik Zveze tabornikov Slovenije Domen Uršič – Medo, ki je v imenu Zveze kamniškim tabornikom predal zlato plaketo za zasluge na področju taborništva.

Tudi župan Marjan Šarec jim je z veseljem prisluhnil, hkrati pa iskreno čestital vsem generacijam Roda bistriških gamsov Kamnik. »Z aktivnim vključevanjem v družbene probleme naše skupnosti, spoštovanjem moralnih kvalitet človeka in zavedanjem pomembnosti narave in okolja v katerem živimo, ste zgled mnogim generacijam že polnih 50 let. V današnjem času smo ljudje vse bolj odtujeni drug od drugega, od narave in okolja. Vi pa zavzeto in vztrajno dokazujete ravno nasprotno ter z mnogimi prostovoljnimi dejanji prispevate v dobro naše skupnosti. To je lahko v ponos vsem nam. Naučimo se tovarištva in naučimo se pomagati. Iskrene čestitke ob okroglem jubileju in pogumno v naslednjih 50 let.«

Za kulturno popestritev okroglega jubileja je poskrbel zborček tabornikov Roda bistriških gamsov Kamnik. Kot se za tabornike spodobi, sicer ob improviziranem ognju, pa smo prisluhnili mnogim zanimivim taborniškim prigodam.   


<< Nazaj | Novice